Δωρεάν σπίτια από τον ΟΑΕΔ σε χιλιάδες οικογένειες - Ποιοι τα δικαιούνται
Ειδ. Γραμματέας στην «ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ» ο Θεσπρωτός Γιάννης Βέλλης
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου
Επίσκεψη της Προέδρου του ΠΑΚΠΠΟ στα γραφεία του ΟΛΗΓ
Παραδοσιακή παραγωγή τσίπουρου στην Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ)
Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται μέσα στο βάθος του χρόνου, λέγεται όμως πως ξεκίνησε τον 14ο αιώνα στο Άγιο Όρος από μοναχούς που διαβιούσαν εκεί.
Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα η παραγωγή τσίπουρου γινόταν αποκλειστικά "κατ' οίκον", δεν υπήρχε δηλαδή μαζική βιομηχανική παραγωγή. Από παλιά, ένα άχρωμο αλκοολούχο ποτό παράγεται και πίνεται κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Είναι γνωστό με διάφορα ονόματα: τσίπουρο, αράκ, γκράππα. Αποστάζεται από τα παραπροϊόντα του κρασιού, σαν ο άνθρωπος να θέλησε να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο το αμπέλι.
Τσίπουρο ονομάζεται στην Ελλάδα το απόσταγμα από στέμφυλα. Παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου έχουν η Μακεδονία, η Κρήτη, η Θεσσαλία, και η Ήπειρος.
Πρώτη ύλη για την παραγωγή αποστάγματος είναι τα στέμφυλα, δηλαδή η μάζα που απομένει μετά την συμπίεση του σταφυλοπολτού, με σκοπό την παραγωγή κρασιού. Αυτή η μάζα αποτελείται από τους φλοιούς των σταφυλιών, τα γίγαρτα (κουκούτσια) ενώ περικλείει και κάποιο ποσοστό αζύμωτου γλεύκους (μούστου), γλεύκους σε ζύμωση ή και πλήρους ζυμωμένου γλεύκους (κρασιού). Γενικά, τα γίγαρτα αποτελούν το 3-6%, η φλούδα το 6-9% και η σάρκα το 75-85% αυτής της μάζας. Η σάρκα του σταφυλιού αποτελείται κατά 0,5% από στερεά συστατικά. Τα στέμφυλα, για να δώσουν αλκοολούχο απόσταγμα, θα πρέπει αφενός να μην έχουν αποστραγγιστεί εντελώς και αφετέρου να έχουν υποστεί αλκοολική ζύμωση, ώστε τα σάκχαρα του εναπομένοντος μούστου να μετατραπούν σε αλκοόλη. Το τσίπουρο μπορεί να παραχθεί από στέμφυλα που είναι ζυμωμένα και προέρχονται από ερυθρή οινοποίηση με μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού. Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στέμφυλα που ζυμώνονται ξεχωριστά, από τον κύριο όγκο του γλεύκους, τα οποία προέρχονται από λευκά σταφύλια, αλλά και από ερυθρά σταφύλια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ροζέ ή λευκού κρασιού με απευθείας συμπίεση.
Πρώτη ενέργεια για την παραγωγή αποστάγματος από λευκά αζύμωτα στέμφυλα είναι η ζύμωσή τους. Η ζύμωση διαρκεί περίπου 30 ημέρες, όταν τα στέμφυλα ζυμώνονται μόνα τους, και πολύ λιγότερο όταν ζυμώνονται μαζί με το μούστο. Κατά την πρώτη απόσταξη παίρνουμε ένα απόσταγμα (σούμα) που αποτελεί το 15 με 20% του αρχικού όγκου. Μετά το τέλος της απόσταξης, το υπόλειμμα απορρίπτεται. Στη δεύτερη απόσταξη γεμίζουμε τον άμβυκα (καζάνι) κατά 80-90% με σούμα. Πολλές φορές, το προϊόν που λαμβάνεται από την πρώτη απόσταξη καταναλώνεται χωρίς να υποστεί δεύτερη απόσταξη. Το διπλοαποσταγμένο τσίπουρο, όμως, είναι καθαρότερο και λεπτότερο σε άρωμα και γεύση.
Στη δεύτερη απόσταξη είναι δυνατόν να προσθέσουμε αρωματικές πρώτες ύλες όπως γλυκάνισο, μάραθο, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και μαστίχα. Μετά τη δεύτερη απόσταξη αφαιρούμε το πρώτο 0,5 με 1 λίτρο. Έχει μεγάλο αλκοολικό βαθμό και αποτελεί την «κεφαλή». Κατόπιν συλλέγουμε την «καρδιά» η οποία αντιπροσωπεύει το 50% του αρχικού όγκου. Είναι το κλάσμα που περιέχει τα επιθυμητά συστατικά και το οποίο, αφού αραιωθεί για να επιτύχουμε τους επιθυμητούς αλκοολικούς βαθμούς, θα δοθεί στην κατανάλωση ως τσίπουρο. Το υπόλοιπο, την «ουρά», το συλλέγουμε και το τοποθετούμε στα στέμφυλα ή στη σούμα για να γίνει νέα απόσταξη. Καλός αλκοολικός βαθμός θεωρείται αυτός των 38-45% κατ' όγκο.
Η παρακολούθηση της απόσταξης θέλει μεγάλη προσοχή. Η θέρμανση του άμβυκα μπορεί να γίνει με ξύλα, κάρβουνο ή υγραέριο. Στην περίπτωση ξύλων ή κάρβουνου, η θέρμανση ρυθμίζεται ανάλογα με την τροφοδοσία και με την παροχή αέρα, ανοίγοντας ή κλείνοντας την πόρτα που βρίσκεται κάτω από την εστία. Οι ατμοί νερού, αλκοόλης και άλλων πτητικών συστατικών θα κατευθυνθούν προς τον ψυκτήρα και θα παραληφθούν ως απόσταγμα.
Ο σύγχρονος τρόπος παρασκευής τσίπουρου από βιομηχανικές μονάδες γίνεται με τη μέθοδο της κλασματικής απόσταξης -ασυνεχούς απόσταξης κυρίως-, όπου χρησιμοποιούνται υψηλής ποιότητας κατασκευής ατμοκάζάνα, πλήρως ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα και ελεγχόμενα. Αυτό επιτρέπει την παρασκευή ενός πολλαπλά αποσταγμένου προϊόντος υψηλής ποιότητας, μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ουσίες της απόσταξης στο ελάχιστο και επιτρέποντας στον παραγωγό να κάνει την επιθυμητή ανάμειξη μεταξύ κεφαλών,καρδιάς και ουρών.
Από 1η Οκτώβρη σε όλη την Ελλάδα θα «βράζει» ο τόπος.
Το τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη στέμφυλων (ή στράφυλα ή τσίπουρα) δηλαδή από τα ράκη (υπολείμματα) των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Επίσης είναι δυνατή η απόσταξη ολόκληρων των σταφυλιών, οπότε σε αυτήν την περίπτωση η απόδοση είναι μεγαλύτερη, ή και έτοιμου κρασιού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο λευκά όσο και κόκκινα σταφύλια.
Κατά την απόσταξη προστίθενται κάποιες φορές στον αποστακτήρα, εκτός από τα στέμφυλα, διάφορες αρωματικές ουσίες, όπως γλυκάνισος, μάραθος κ.ά. ή στην Κρήτη φύλλα καρυδιάς. Ο γλυκάνισος είναι η αιτία του "ασπρίσματος" του τσίπουρου όταν προστίθεται νερό ή πάγος.
Συχνά το τσίπουρο αποστάζεται και δεύτερη φορά, αφού έτσι βελτιώνεται η ποιότητά του.
Το τσίπουρο σερβίρεται σε μικρά ποτήρια και καταναλώνεται κάποιες φορές σκέτο, αλλά συνήθως σε συνοδεία με μεζέδες. Εκλεκτοί μεζέδες για τσίπουρο θεωρούνται ο παστουρμάς, τα παστά και οι ελιές. Πολλές φορές προστίθεται στο ποτό νερό ή πάγος. Σε κάποια δε μοναστήρια του Αγίου Όρους οι μοναχοί υποδέχονται τους επισκέπτες με τσίπουρο και ένα λουκούμι, ο συνδυασμός των οποίων χαλαρώνει τους μύες και προσφέρει ενέργεια.
Αν και το τσίπουρο υπήρξε ανέκαθεν «οικιακό» ποτό, τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί είδος ευρείας κατανάλωσης σε ταβέρνες και άλλα σχετικά καταστήματα· εξάλλου, περίφημα είναι τα γνωστά τσιπουράδικα σε πολλές -κυρίως παραθαλάσσιες- περιοχές της Ελλάδας, τα οποία προσφέρουν τσίπουρο συνοδεία μιας μεγάλης ποικιλίας τσιπουρομεζέδων.
Στα περισσότερα τέτοια τσιπουράδικα (αντίστοιχα για το ούζο είναι τα ουζερί) το τσίπουρο σερβίρεται σε καραφάκια των 250 ml, ή σε φιαλίδια των 25 ml, τα λεγόμενα εικοσπεντάρια.
12 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - 1 στη Θεσπρωτία
Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος τις επόμενες ημέρες στην Ηγουμενίτσα
438 νέα κρούσματα και 11 νέοι θάνατοι
Συρροή κρουσμάτων από κηδεία στη Φιλιππιάδα, σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα
25 θετικά από τα rapid test στα Γιάννενα
Λ.Σ. Ηγουμενίτσας - Ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή για την συνεδρίαση στις 21/10/2020
Σύλληψη ενός 30χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα
Αναστέλλεται το επισκεπτήριο ασθενών στο νοσοκομείο Φιλιατών
Η Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου για το θέμα με τα αιολικά πάρκα
Ο Αντώνης Μπέζας για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας
Γενική συνέλευση στον Ορειβατικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας
Σύλληψη μιας 32χρονης το βράδυ στην Ηγουμενίτσα
Διαβάστε στην εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ που κυκλοφορεί την Τρίτη το πρωί
Έκτακτο: Θετικός και ο σύζυγος της 71χρονης που νοσηλεύεται στο Φιλιάτι
Έκτακτο: Θετικός και ο σύζυγος της 71χρονης που νοσηλεύεται στο Φιλιάτι
Θετικός είναι σύμφωνα με πληροφορίες του thespro.gr και ο σύζυγος της 71χρονης που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Φιλιατών με κορωνοϊό, από την Παρασκευή.
Σε δείγμα που λήφθηκε σήμερα από τον 75χρονο σύζυγο της 71χρονης και στάλθηκε για εργαστηριακό έλεγχο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε πως και ο ίδιος είναι θετικός στον cobid-19.
Ο 75χρονος είναι ασυμπτωματικός και παραμένει σε απομόνωση στην οικεία του, ενώ και η σύζυγός του, που παραμένει σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο σε απομονωμένη πτέρυγα του Νοσοκομείου Φιλιατών, είναι πολύ καλά στην υγεία της.
Και οι δύο είχαν παρευρεθεί σε κηδεία σε χωριό της Πρέβεζας, από όπου φαίνεται να προέρχονται και δύο θετικά κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το Σάββατο στο Νομό Πρέβεζας.
Μανιταροστιγμές στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας
Θεσπρωτία: Συλλυπητήρια του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ για την απώλεια συναδέλφου
Τα δύο νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία
Τα δύο νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία
Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ο ΕΟΔΥ.
Η μία περίπτωση αφορά 71χρονη γυναίκα με καταγωγή χωριό της Παραμυθιάς, η οποία νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Φιλιατών από το μεσημέρι της Παρασκευής και για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει από εχτές το βράδυ.
Η δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αφορά δείγμα 23χρονου με καταγωγή τη Θεσπρωτία, ο οποίος όμως κατοικεί στην Αθήνα.
Προσμετρήθηκε όμως στη Θεσπρωτία, βάσει του ΑΜΚΑ του.
30 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - 2 νέα στη Θεσπρωτία
Ανακοινώθηκαν 438 νέα κρούσματα - 9 ακόμα θάνατοι σε μία ημέρα
Αντάλλαξαν τα κλοπιμαία με ηρωίνη
Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί για παράνομη αμμοληψία από ποτάμι
Η αστυνομία για το χθεσινό θανατηφόρο στην Παραμυθιά (+ΦΩΤΟ)
Η αστυνομία για το χθεσινό θανατηφόρο στην Παραμυθιά (+ΦΩΤΟ)
Νεκρός 87χρονος από πτώση σε γκρεμό
Μοιραίο στάθηκε το κυνήγι για έναν 57χρονο - Βρέθηκε νεκρός σε γκρεμό
Έκτακτο: Ένα νέο κρούσμα κορωνοϊου ανιχνεύθηκε στη Θεσπρωτία
Έκτακτο: Ένα νέο κρούσμα κορωνοϊου ανιχνεύθηκε στη Θεσπρωτία
Ένα ακόμα θετικό δείγμα σε κορωνοϊό, εντοπίστηκε σήμερα στη Θεσπρωτία.
Συγκεκριμένα, το κρούσμα αφορά δείγμα 71χρονης με καταγωγή χωριό της Παραμυθιάς, η οποία νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Φιλιατών από το μεσημέρι της Παρασκευής.
Η ίδια, έχοντας ήπια συμπτώματα, μετέβη εχτές στο νοσοκομείο Φιλιατών, από όπου της ελήφθη δείγμα, το οποίο εστάλη για εργαστηριακό έλεγχο στο μικροβιολογικό εργαστήριο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Η γυναίκα παραμένει σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα του νοσοκομείου Φιλιατών και είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αύριο το πρωί θα ληφθεί δείγμα από τον σύζυγό της και από τις στενές επαφές της.