Θέλουν να "φυτέψουν" ανεμογεννήτριες στην καρδιά του τουρισμού της Θεσπρωτίας

Θέλουν να "φυτέψουν" ανεμογεννήτριες στην καρδιά του τουρισμού της Θεσπρωτίας


Τέσσερις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε απόσταση αναπνοής από τον οικιστικό ιστό της Πλαταριάς και τα τουριστικά Σύβοτα, στο ενδιάμεσο της γραφικής χερσονήσου που εκτείνεται προς το Ιόνιο και φιλοξενεί το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Το έργο αφορά την εγκατάσταση τεσσάρων Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις Λούτσα – Χοιρονήσι 1 & 2 – Γουρούνι, εντός των ορίων του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση που έχουν ήδη υποβληθεί, κάθε ανεμογεννήτρια θα έχει ύψος 170 μέτρα από τη βάση της, ενώ θα τοποθετηθεί σε σημείο με υψόμετρο έως και 300 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. 
Η ορατότητα των εγκαταστάσεων θα καλύπτει όλο το τόξο από την Πλαταριά μέχρι και τα Σύβοτα, ενώ οι πυλώνες θα δεσπόζουν και στη θέα από τη θάλασσα και τη Νότιο Κέρκυρα, από τις παραλίες του Μακρυγιαλίου μέχρι και τις νησίδες Μουρτεμένου και Αγίου Νικολάου στα Σύβοτα.

Οι ανεμογεννήτριες από την Πλαταριά

Το ζήτημα έχει προκαλέσει ήδη κύμα αντιδράσεων. Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για «περιβαλλοντικό έγκλημα σε τουριστικό προορισμό πρώτης γραμμής» και οργανώνουν συλλογή υπογραφών. 
Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, κ. Παναγιώτης Νταής, δηλώνοντας στο site μας:
«Δεν είμαστε αντίθετοι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είμαστε αντίθετοι στην επιλογή μιας τοποθεσίας που αποτελεί περιβαλλοντικό και τουριστικό κεφάλαιο για τον τόπο μας.  Η συγκεκριμένη χερσόνησος είναι φυσικό μπαλκόνι του Ιονίου και είναι ορατή από κάθε σημείο της παραλιακής ζώνης. Η επέμβαση αυτή αλλοιώνει ανεπανόρθωτα την εικόνα της περιοχής μας.»

Οι ανεμογεννήτριες από την παραλία Πισίνα στα Σύβοτα

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Δήμος θα φέρει το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και για να αποφασιστεί η στάση απέναντι στο έργο.
Η αισθητική υποβάθμιση αποτελεί, σύμφωνα με πολλούς, το σημαντικότερο πρόβλημα. 
Η περιοχή έχει ήδη αναπτυχθεί τουριστικά με έμφαση στην υψηλή αισθητική και στο φυσικό τοπίο. 
Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών απεικονίζεται σε φωτορεαλιστικά μοντέλα που παρουσιάζουμε και αποτυπώνει την κυριαρχία των πυλώνων πάνω από τον οικισμό της Πλαταριάς και την παραλιακή ζώνη των Συβότων.

Οι ανεμογεννήτριες από την παραλία του Δρεπάνου - Μακρυγιαλίου

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) που συνοδεύουν το έργο, η περιοχή βρίσκεται εκτός προστατευόμενων περιοχών Natura αλλά εντός ακτίνας τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, ενώ πλησίον της καταγράφονται σημαντικές περιπατητικές και παραλιακές διαδρομές.
Ταυτόχρονα η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, θα απαιτήσει κατασκευή τεχνικών δρόμων και βάσεων στήριξης.
Η υπόθεση επαναφέρει την κρίσιμη συζήτηση γύρω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ανάγκη ορθολογικής χωροθέτησης. 
Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία των φυσικών και τουριστικών κεφαλαίων κάθε περιοχής.
Σε έναν τόπο όπου η θάλασσα σμίγει με το βουνό και ο τουρισμός αποτελεί κινητήριο δύναμη της οικονομίας, κάθε παρέμβαση πρέπει να γίνεται με πλήρη διαφάνεια, εξάντληση διαβούλευσης και σεβασμό στον χαρακτήρα της περιοχής.

Οι ανεμογεννήτριες από την Λευκίμμη 

Θέλουν να "φυτέψουν" ανεμογεννήτριες στην καρδιά του τουρισμού της Θεσπρωτίας Θέλουν να "φυτέψουν" ανεμογεννήτριες στην καρδιά του τουρισμού της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 21, 2025 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.