Το Περίπτερο της ΕΛΟΠΥ στη Food Expo

Το Περίπτερο της ΕΛΟΠΥ στη Food Expo


Με μεγάλη μας χαρά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της ΕΛΟΠΥ και βιώσαμε την εμπειρία των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στον περίπτερο της Οργάνωσης στην Food Expo 2025, το Σάββατο 8 Μαρτίου.


Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), κύριος φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με αποστολή την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των Εταιρειών-Μελών της, εδραιώνοντας την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ περιλαμβάνει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής και εξάγουν τα προϊόντα τους σε 40 χώρες.
Στο περίπτερο της έκθεσης μας περίμενε η εικονική πραγματικότητα και μια 3-Dimension εμπειρία καθώς μπορέσαμε να περιηγηθούμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο ενός ιχθυοτροφείου.


Παράλληλα συζητήσαμε με ανθρώπους της ιχθυοκαλλιέργειας, ενδυναμώσαμε και συσφίξαμε τις σχέσεις με την ομάδα της ΕΛΟΠΥ, αφουγκραστήκαμε την πολυποίκιλη διάχυση μηνυμάτων για την ανοδική πορεία της οργάνωσης και συζητήσαμε με τους συνεργάτες της.
Η ΕΛΟΠΥ με την παρουσία της στη Food Expo αποσκοπούσε να φέρει σε επαφή και να συνομιλήσει με ανθρώπους των τροφίμων, των μεταφορών και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ώστε μέλη της ΕΛΟΠΥ, σύμβουλοι επιχειρήσεων, άνθρωποι των τεχνολογιών, πελάτες, συνεργάτες, πολιτική ηγεσία, να επικοινωνήσουν σε ένα κλίμα γιορτής.


Το γεγονός της ημέρας ήταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΟΠΥ και της Δίχτυα ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ με στόχο την προώθηση αειφόρων και βιώσιμων πρακτικών ιχθυοκαλλιέργειας, την ενίσχυση συνεργιών σε επιχειρηματικό επίπεδο, τη συνεργασία και τη δικτύωση των ΕΛΟΠΥ και ΔΙΟΠΑΣ για την αξιοποίηση των υποδομών αλλήλων, την ενίσχυση εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα των Μελών της ΕΛΟΠΥ, την υποστήριξη στην ανάπτυξη μηχανισμών και δράσεων ενημέρωσης των εργαζομένων και του κοινού.
Η εταιρεία ΔΙΟΠΑΣ είναι μια καινοτόμος εταιρεία, η οποία δημιουργεί δίχτυα από παλιά δίχτυα με ευαισθησία και προσήλωση στο zero waste και την αειφορία, όπως και παράγει στηρίγματα διχτυών, τον πλαστικό κορμό δηλαδή που στηρίζει τα δίχτυα.
Η εταιρεία ΔΙΟΠΑΣ στις εγκαταστάσεις της έχει δημιουργήσει ένα ερευνητικό χώρο ιχθυοκαλλιέργειας με προσομοίωση ενός ιχθυοτροφείου για να προσφέρει μια ολιστική εμπειρία σε μαθητές και επισκέπτες, κάνοντας εφικτή μια αληθινή επαφή με αυτό το υδάτινο περιβάλλον.
Η ημέρα φυσικά είχε και γευσιγνωσία καθώς απολαύσαμε πιάτα Fish from Greece δια χειρός chef Κωνσταντίνου Βασάλου που συνοδεύτηκαν με εκλεκτό κρασί από την Οινοποιητική Νεμέας.
Ξεκινήσαμε με ένα δροσερό «Bavaroise» από φιλέτο τσιπούρας με mousse avocado, συνεχίσαμε με ένα φαγκρί φιλέτο τηγανητό a la belle meuniere, ακολούθησε ένα λαβράκι φιλέτο μαριναρισμένο με φυσικό χυμό λεμονιού και καταλήξαμε σε ένα «cake» κρανιού με την εντυπωσιακή sauce hollandaise.


Ενδιάμεσα των μοναδικών γευστικών εμπειριών συνομιλήσαμε με τον Γιάννη Χεκίμογλου, Γενικό Γραμματέα της ΕΛΟΠΥ ο οποίος μας κατέθεσε την άποψή του για τη συμμετοχή στην έκθεση: «Το περίπτερο της ΕΛΟΠΥ συνιστά τον χώρο όπου όλα τα μέλη προβάλλουν συνολικά το ψάρι της ελληνικής εκτροφής, αλλά και το κάθε μέλος μπορεί να προβάλλει το δικό του προϊόν και έχει τη δυνατότητα να το κάνει μέσα από το συνολικό περίπτερο, επικοινωνώντας τόσο ατομικά όσο και ομαδικά τι ψάρι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Η προβολή αφορά το brand name του ελληνικού ψαριού σε δύο πυλώνες, Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς η συγκεκριμένη ταυτότητα την οποία επικοινωνούμε εμπεριέχεται σε δύο logo το «Fish from Greece» και «αγκαλιάζουμε το ελληνικό ψάρι», μηνύματα και οπτικές που αντικατοπτρίζουν τη συλλογική εικόνα και την προσπάθεια να γίνει ευρέως γνωστή η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια».
Φυσικά παρόν ήταν και ο Ιωάννης Μποζιάρης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εμπορίας και Τεχνολογίας Αλιευτικών Προιόντων και Τροφίμων, ο οποίος μας μίλησε για τις υποτροφίες αριστείας της ΕΛΟΠΥ στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μεσογειακή Υδατοκαλλιέργεια» του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Η πρωτοβουλία της ΕΛΟΠΥ να χορηγεί τα δίδακτρα σε 3 φοιτητές με κριτήριο την αριστεία σηματοδοτεί μια κίνηση που όλοι επιθυμούμε, δηλαδή τη σύμπραξη Πανεπιστημίου και Βιομηχανίας στην έρευνα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χαιρετίζει τη συγκεκριμένη χορηγική ενέργεια η οποία καθρεφτίζει την ανταπόκριση της ΕΛΟΠΥ και προσφέρει συλλογικά και κοινωνικά οφέλη, καθώς έχει αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα».

Το περίπτερο της ΕΛΟΠΥ επισκέφθηκαν ο Υπουργός κ. Κώστας Τσιάρας, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Κέλλας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Στρατάκος και ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ηράκλειου κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Επίσης, η ΕΛΟΠΥ υποδέχτηκε τον κ. Στέφανο Κασσελάκη, Πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατίας.


Ο Συμεών Διαμαντίδης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ, όπως και πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, στον απόηχο του μνημονίου μας δήλωσε: «Κατασκευάζουμε δίχτυα για τις ιχθυοκαλλιέργειες και στις εγκαταστάσεις μας φτιάχνουμε ένα ερευνητικό ενυδρείο που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα συνολικής έκτασης 2000 τμ. Στο συγκεκριμένο χώρο θα υπάρχει ιχθυοκαλλιέργεια ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να μυηθούν και να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει κάτω από τη θάλασσα. Παράλληλα μέσα στο ενυδρείο θα υπάρχει δεξαμενή η οποία θα δείχνει την κυκλική οικονομία. Επιπλέον σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο αυτό το κέντρο θα αποτελέσει μέρος ερευνητικής δραστηριότητας και στα πλαίσια αυτά υπογράφουμε Σύμφωνο με την ΕΛΟΠΥ για έρευνα στα ψάρια και τα δίχτυα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη και την μπλε οικονομία».

Τέλος, συζητήσαμε και με τον Πρόεδρο της ΕΛΟΠΥ Απόστολο Τουραλιά ο οποίος έκανε μια συνολική αποτίμηση της παρουσίας στην έκθεση: «H Food Expo είναι μια καλή ευκαιρία για την παρουσίαση τόσο των προϊόντων όσο και των δραστηριοτήτων της ιχθυοκαλλιέργειας. Προσφέρει τη δυνατότητα να βρεθούν όλα τα μέλη της ΕΛΟΠΥ και να συζητήσουν τα τεκταινόμενα στον κλάδο. Επίσης μέλη με μικρότερες μονάδες μπορούν να εκθέσουν τα προϊόντα τους με αποτέλεσμα η παρουσία της ΕΛΟΠΥ στην Food Expo να λειτουργεί από τη μια ιδιωτικά και από την άλλη συλλογικά, προβάλλοντας με ανταποδοτική αξία το ελληνικό ψάρι εκτροφής».
Φεύγοντας από την Food Expo και το περίπτερο της ΕΛΟΠΥ ο ουρανίσκος μας πλημμύριζε από τα μοναδικά γαστρονομικά πιάτα με ψάρι ελληνικής εκτροφής, ενώ στο νου μας υπήρχαν έντονες οι εικόνες όλων των ανθρώπων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίοι συνεισφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε από τη μια να έχουμε το καλύτερο φαγητό στο πιάτο μας, και από την άλλη με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης να στηρίζουν την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Το Περίπτερο της ΕΛΟΠΥ στη Food Expo Το Περίπτερο της ΕΛΟΠΥ στη Food Expo Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 16, 2025 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.