Αναχώρηση από Κέρκυρα για Ηγουμενίτσα το 1960 (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Οκτωβρίου 06, 2024
Αναχώρηση από Κέρκυρα για Ηγουμενίτσα το 1960 (ΒΙΝΤΕΟ)


Aylon Film Archives

Η Κέρκυρα είναι νησί του Ιονίου Πελάγους στην Ελλάδα. Η συγκοινωνία του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα πραγματοποιείται ακτοπλοϊκώς.
Η ταινία ξεκινά με πλάνο στο λιμάνι του νησιού, όπου οχήματα εισέρχονται στο ferry boat «IGOUMENITSA» και καθώς η κάμερα κάνει zoom out, έχουμε την ευκαιρία να δούμε ορισμένα παλιά αρχοντικά οικοδομήματα.
Το πλοίο απομακρύνεται και βλέπουμε το Παλαιό Ενετικό Φρούριο, αγκυροβολημένα ψαροκάικα κι άλλα πολυώροφα αρχοντικά, μία άμαξα, μία ταμπέλα των «POTAMIANOS LINES», πανοραμική άποψη όλου του παραλιακού δρόμου με τα υπέροχα κτίρια. Συναπάντημα με άλλο πλοίο που κατευθύνεται στο νησί.
Πλησιάζοντας προς το, πρώτο σε κίνηση, λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας, στην πόλη της Ηγουμενίτσας, μπορούμε να διακρίνουμε τα πανύψηλα βουνά της Ηπείρου, που περιβάλλουν την πόλη.
* Εγγραφείτε στο κανάλι μας για περισσότερα βίντεο:   / @aylonfilmarchives 
* Ακολουθήστε μας στο Facebook: / aylonfilmarchives 
* Περισσότερα γι' αυτό το φιλμ: http://www.aylonfilmarchives.com/aylo...


Read More »
Αναχώρηση από Κέρκυρα για Ηγουμενίτσα το 1960 (ΒΙΝΤΕΟ) Αναχώρηση από Κέρκυρα για Ηγουμενίτσα το 1960 (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 06, 2024 Rating: 5

Θεσπρωτία: Το γεφύρι της Κουνουπίτσας και η ιστορία του

Κυριακή, Οκτωβρίου 06, 2024
Θεσπρωτία: Το γεφύρι της Κουνουπίτσας και η ιστορία του

  
Πέτρινο μονότοξο γεφύρι το οποίο βρισκόταν στην είσοδο του χωριού Παγκράτι του Δήμου Σουλίου και σήμερα δεν υπάρχει πιά. 
Γεφύρωνε τον ποταμό Κωκκυτό στην θέση Κουνουπίτσα. 
Είχε κατασκευαστεί το 1730 και το γκρέμισε το 1958 ο εργολάβος Μουνσενίγος για να εκμεταλευτεί τα γερά θεμέλια και να φτιάξει πάνω τους τη νέα τσιμεντογέφυρα. 


Το συγκλονιστικό είναι πως κατά το γκρέμισμα του γεφυριού βρέθηκαν στα θεμέλια τα οστά ενός παιδιού και έτσι έχουμε μία απόδειξη πως ο "μύθος" της ανθρωποθυσίας ήταν αληθινός.
Οδηγίες Πρόσβασης: 
Θα συναντήσουμε την νέα τσιμεντογέφυρα στην είσοδο του χωριού.
Νομός: ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Κοινότητα: Παγκράτι
Ποταμός: ΚΩΚΥΤΟΣ
Συντεταγμένες: N 39° 26΄46,2΄΄ E 020° 30΄05,8΄΄
Χρονολογία: 1730
Μορφή: Μονότοξο
Στοιχεία: 
«…όταν τον Αύγουστο του 1958 πήραν να το χαλάσουν, βρέθηκε από τους μαστροχαλαστήδες ανθρώπινος σκελετός, που από το μέγεθός του κι από τη μορφή και το σχήμα των τσαρουχιών φαίνεται πως ήταν παιδικός (τσαρούχια μικρού μεγέθους, χωρίς φούντα, με μύτη γυριστή προς τα πάνω, όπως συνηθίζονταν στα παιδικά τσαρούχια της εποχής), μέσα στα οποία υπήρχαν και τα οστά των ποδιών. Αυτοί που εργάζονταν για το χαλασμό του γεφυριού αυτού, και όσοι περαστικοί την ώρα εκείνη έτυχαν εκεί και είδαν τα οστά και τα τσαρούχια, λένε πως πρόκειται για ανθρώπινο σκελετό, πιθανόν παιδικό, από κορίτσι ίσως, που χτίστηκε μέσα στα θεμέλια του γεφυριού». [από το βιβλίο του Γιάννη Παρόλα, Γη Θεσπρωτών, τ. 2ος, Αθήνα 2011, σελ. 262-263]. Το γεγονός επαληθεύουν σήμερα οι Σπύρος Τσιώτας (1925) και Ζαχάρω Μπίμπου (1938), που ήταν παρόντες στο γκρέμισμα του γεφυριού και στην ανεύρεση του σκελετού. (ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΤΑΣ)
Βιβλιογραφικές και Γραπτές Πηγές: 
Γιάννη Παρόλα, Γη Θεσπρωτών, τ. 2ος, Αθήνα 2011, σελ. 262-263
Προφορικές Μαρτυρίες: Σπύρος Μαντάς 
Read More »
Θεσπρωτία: Το γεφύρι της Κουνουπίτσας και η ιστορία του Θεσπρωτία: Το γεφύρι της Κουνουπίτσας και η ιστορία του Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 06, 2024 Rating: 5

Οι υδρόμυλοι του Μαργαριτίου στη Θεσπρωτία

Κυριακή, Οκτωβρίου 06, 2024
Οι υδρόμυλοι του Μαργαριτίου στη Θεσπρωτία



Το συγκρότημα υδρόμυλων του Μαργαρίτιου αποτελεί ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα υδροκίνητων εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν στον ελλαδικό χώρο κατά την προβιομηχανική περίοδο. 
Οι δύο μύλοι, που είναι κατασκευασμένοι σε σειρά και με υψομετρική διαφορά μεταξύ τους ώστε να εκμεταλλευτούν τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα του διαθέσιμου νερού, τροφοδοτούνταν από δύο, τουλάχιστον, πηγές που υπήρχαν στους παρακείμενους λόφους. 
Οι υδρόμυλοι βρίσκονται επί της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας στο ύψος του Μαργαριτίου, σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από την Ηγουμενίτσα. 
Το συγκρότημα κατασκευάστηκε πιθανότατα κατά το 19ο αιώνα, σύμφωνα με τη μαρτυρία οθωμανικών νομισμάτων που βρέθηκαν στη θεμελίωση του κατώτερου υδραύλακα. 
Ο ανώτερος μύλος επιβίωσε (στην τελική του μορφή ως πετρελαιοκίνητος), έως και τα μέσα του 20ου αιώνα. 
Πρόκειται για απλά μονόχωρα κτίσματα, στεγασμένα με κεραποσκεπή, που διαθέτουν έναν υπέργειο χώρο για το άλεσμα των δημητριακών και έναν τοξωτό ημιυπόγειο χώρο όπου βρισκόταν η οριζόντια φτερωτή που κινούσε τον αλεστικό μηχανισμό. 
Το νερό έφτανε στον ανώτερο μύλο με υδραύλακα μήκους 25 μέτρων και οδηγούταν πτωτικά στον μηχανισμό κίνησης. 
Εν συνεχεία, με φυσική κλίση, έρεε κάτω από το τοξωτό άνοιγμα του δυτικού τοίχου του μύλου, στον κατώτερο και καλύτερα διατηρημένο υδραύλακα, μήκους περίπου 60 μλετρα και ύψους 3,80 μέτρων. 
Κατά μήκος του συμπαγούς σώματος του τελευταίου διαμορφώνονται έξι τόξα -σήμερα είναι ορατά τα πέντε - εκ των οποίων τα τρία δυτικότερα είχαν κλειστεί πρόχειρα με ξερολιθιά. 
Στην άνω επιφάνεια είναι διαμορφωμένος με σχιστόπλακες ο υδραγωγός (μυλαύλακο).
Read More »
Οι υδρόμυλοι του Μαργαριτίου στη Θεσπρωτία Οι υδρόμυλοι του Μαργαριτίου στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 06, 2024 Rating: 5
Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.