Χωρίς νερό τη Δευτέρα το Λαδοχώρι

Κυριακή, Ιουλίου 07, 2024
Χωρίς νερό τη Δευτέρα το Λαδοχώρι


Την Δευτέρα 08/07/2024 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στο δίκτυο της ΔΕΥΑΗ λόγω εργασιών συντήρησης του δικτύου από τις 8:00 έως τις 13:30 στην περιοχή Λαδοχωρίου, καθώς και σε όλο το μήκος της οδού Αγ. Αποστόλων.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας
Read More »
Χωρίς νερό τη Δευτέρα το Λαδοχώρι Χωρίς νερό τη Δευτέρα το Λαδοχώρι Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 07, 2024 Rating: 5

Η παραλία του σπηλαίου στη Λυγιά, στην μύτη Δρεπάνου Θεσπρωτίας

Κυριακή, Ιουλίου 07, 2024
Η παραλία του σπηλαίου στη Λυγιά, στην μύτη Δρεπάνου Θεσπρωτίας



Ανεβαίνοντας στο καράβι για το νησί των Φαιάκων λίγο πολύ θα έχετε βρεθεί στα πάνω καταστρώματα να χαζέψετε την αποχώρηση του πλοίου. Εάν και η παρέμβαση του ανθρώπου στον κόλπο της Ηγουμενίτσας έχει «μουτζουρώσει» λίγο το τοπίο, υπάρχουν ακόμα μικρές “νησίδες” ομορφιάς, όπως οι μικροί ορμίσκοι στα νότια πριν το Χοντρομούτρι (Κοντραμούρτο) , το καταπράσινο Αγιονήσι αλλά και ο υδροβιότοπος που απλώνεται πίσω από την λωρίδα του Δρεπάνου, που καταφέρνουν να σας κρατήσουν στο κατάστρωμα έχοντας για παρέα…. τον μαΐστρο να σας δροσίζει.Καβατζάροντας την μύτη του Δρεπάνου συνήθως παρατείνεται την παραμονή σας στο κατάστρωμα μέχρι να περάσετε το στενό ανάμεσα στη χερσόνησο της Λυγιάς και την νήσο Πρασούδι.


Στο σημείο αυτό το ενδιαφέρον συνήθως εστιάζεται στο Πρασούδι με τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής εκκλησιάς στο νότιο άκρο αλλά και στην μεγάλη αποικία γλάρων που «εξουσιάζει» το νησί.Την επόμενη φορά σας προτείνω να αλλάξετε πλευρά και να προσέξετε την σπηλιά που υπάρχει απέναντι στη ξηρά. Ακόμα καλύτερα κανονίστε μία εξόρμηση με σκάφος για να απολαύσετε και το εσωτερικό της.Η περιοχή οριοθετείτε από τρείς μεγάλες οπές στους βράχους με την πιο νότια να προσφέρει υδάτινη δίοδο σε μικρή βάρκα ή κανό-καγιάκ.

Βέβαια μπορείτε να αγκυροβολήσετε και να μπείτε κολυμπώντας μέσα. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να συγχρονίσετε την είσοδο και την έξοδο σας ώστε να μην συμπέσει με τον κυματισμό από κάποιο διερχόμενο πλοίο!!!Το εσωτερικό της σπηλιάς θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω καθώς θα σας υποδεχτεί από κάτω σας ένας γαλαζοπράσινος συνδυασμός κρυστάλλινων νερών. Από πάνω θα σας «καλύπτει» ένας θόλος (ύψους περίπου 6μ.) από ιζηματογενές πέτρωμα στις αποχρώσεις του καφέ και του πράσινου. Στο βάθος, σας περιμένει μία «ιδιωτική» παραλία με βότσαλα . Ξαπλώστε και απολαύστε τα παιχνιδίσματα του ήλιου καθώς προσπαθεί, να εισβάλει στο εσωτερικό. Προσπαθώ να φανταστώ την μαγεία των χρωμάτων, καθώς ο Ήλιος θα χάνεται στα Δυτικά και θα έχει εκείνη την μοναδική στιγμή, την δυνατότητα να στείλει κατευθείαν μέσα στο χώρο τις πορτοκαλί ακτίνες του!!!

Σας προτρέπω ακόμα να κλείσετε για λίγο τα μάτια και να αφήσετε να σας αποπάρει ο υπόκωφος παφλασμός του νερού πάνω στα στρογγυλά βότσαλα, που τον συντροφεύει ο ήχος των εκατοντάδων γλάρων από το Πρασούδι.Αποχωρώντας μπορείτε να υπογράψετε στο «Παρουσιολόγιο» που πρέπει να υπάρχει από την επίσκεψη μου τον Ιούλιο του 2010.Το σημαντικότερο όμως που μπορείτε να προσφέρεται στο χώρο είναι να απομακρύνεται (όσο μπορείτε) τα άχρηστα αντικείμενα που τυχόν να έχει ξεβράσει η θάλασσα, ώστε το μέρος να είναι όσο γίνεται πιο καθαρό.



Read More »
Η παραλία του σπηλαίου στη Λυγιά, στην μύτη Δρεπάνου Θεσπρωτίας Η παραλία του σπηλαίου στη Λυγιά, στην μύτη Δρεπάνου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 07, 2024 Rating: 5

Η παραλία Πισίνα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Κυριακή, Ιουλίου 07, 2024
Η παραλία Πισίνα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας



Η παραλία Πισίνα είναι από τις πιο γνωστές στα Σύβοτα.
Τα νερά της είναι διάφανα, τιρκουάζ και νιώθει κανείς ότι βρίσκεται σε μια πισίνα της φύσης!
Βαρκάκια, πλωτές καντίνες, φουσκωτά, πολυκοσμία.
Αυτός είναι ο κανόνας για αυτή την πανέμορφη παραλία το καλοκαίρι. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που είναι μόνη της, ερημική και τότε καταλαβαίνει κανείς την ομορφιά της σε όλο της το μεγαλείο.
Τέτοιες, σπάνιες, ερημικές εικόνες παρουσιάζονται στο drone βίντεο της ομάδας Haanity.



Read More »
Η παραλία Πισίνα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Η παραλία Πισίνα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 07, 2024 Rating: 5

ΦΑΝΟΤΗ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά

Κυριακή, Ιουλίου 07, 2024
ΦΑΝΟΤΗ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά


Η Φανοτή ή Ντόλιανη είναι ένας οχυρωμένος αρχαίος οικισμός έκτασης 55 περίπου στρεμμάτων, κτισμένος στην κορυφή απότομου λόφου, που υψώνεται κοντά στην κοίτη του ποταμού Καλαμά στο νομό Θεσπρωτίας. 
Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας θέση που εξασφάλιζε τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. 
Αποτελεί έναν τειχισμένο με διπλό οχυρωματικό περίβολο οικισμό, ο οποίος υπήρξε κέντρο του αρχαίου θεσπρωτικού φύλου των Φανοτέων, που πιστεύεται ότι κατοικούσε στην περιοχή μεταξύ της Μουργκάνας και του μέσου ποταμού Καλαμά. 
Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ., ωστόσο ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές πιστοποιούν την ύπαρξη οργανωμένης κατοίκησης στο λόφο τουλάχιστον από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. 
Σε όλη την έκταση της ακρόπολης είναι σήμερα ορατά νεότερα κτίρια υπό μορφή χαλασμάτων, ως επί το πλείστον, κατοικίες αγροτοκτηνοτροφικού χαρακτήρα. 
Τα νεότερα κτίρια συνδέονται μεταξύ τους με περιβόλους από ξερολιθιά και επικοινωνούν μέσω μονοπατιών, ενώ στο κέντρο του νεότερου οικισμού υπήρχε λιθόχτιστο αλώνι. 
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ντόλιανης βρίσκεται περίπου 16 χιλιόμετρα της Ηγουμενίτσας και είναι προσβάσιμος μέσω του ασφαλτοστρωμένου επαρχιακού δρόμου που οδηγεί από την Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων προς την Τ.Κ. Γεροπλατάνου του Δήμου Ηγουμενίτσας. 
Η απόσταση του χώρου από την Ε.Ο. είναι περίπου 3 χιλιόμετρα.
Read More »
ΦΑΝΟΤΗ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά ΦΑΝΟΤΗ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 07, 2024 Rating: 5

Αχέροντας | Φύση, μυθολογία, ιστορία, υπαίθριες δραστηριότητες, όλα σε ένα πακέτο

Κυριακή, Ιουλίου 07, 2024
Αχέροντας | Φύση, μυθολογία, ιστορία, υπαίθριες δραστηριότητες, όλα σε ένα πακέτο



Ποταμός της λύπης, προθάλαμος του Κάτω Κόσμου, η τελευταία διαδρομή των ανθρώπινων ψυχών…
Ο Αχέροντας κουβαλάει στα νερά του πλήθος μυθολογικών αναφορών. Τραγική περίπτωση η απέλπιδα προσπάθεια του Ορφέα να διεκδικήσει από τους υποχθόνιους θεούς του σκότους την αγαπημένη σύζυγό του Ευρυδίκη και να την οδηγήσει ξανά στη γη του φωτός.

Στα βουνά της Παραμυθιάς του Σουλίου και των Ιωαννινων, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, συναντάμε τις πηγές του Αχέροντα. Δημιουργώντας στο πέρασμά του τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους, ο μυθικός ποταμός συνεχίζει απτόητος το αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή της Αμμουδιάς.

Με αφετηρία τη Γλυκή, εκεί που τους κανόνες του “πάνω κόσμου” ορίζει η φύση και η ξεγνοιασιά, τα ζωηρά, κρυστάλλινα νερά του – πολύ ορμητικά τον χειμώνα, απόλυτα προσβάσιμα το καλοκαίρι – διασχίζουν φαράγγια, σχηματίζουν νερόλακκους και μικρές λίμνες. φιλοξενούν ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα προστατευμένο, μάλιστα, από το Δίκτυο Natura 2000.
Αιωνόβια πλατάνια τον σκιάζουν. Θεόρατοι κατακόρυφοι βράχοι στέκονται φρουροί στο διάβα του. Χιλιάδες πουλιά δοξάζουν την ομορφιά του ξορκίζοντας έτσι την «μυθική θλίψη» στο όνομα της χαράς της ζωής!

Τον Αχέροντα δεν αρκεί απλά να τον δεις και να τον ακούσεις. Πρέπει να τον διασχίσεις και μάλιστα με τα πόδια. Με αφετηρία το Κέντρο Πληροφόρησης της Γλυκής ξεκινήστε μια σύντομη ευκολοδιάβατη διαδρομή με κατεύθυνση τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας. 
Ακολουθώντας το περίφημο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν και οι Σουλιώτες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κατηφορίστε την καταπράσινη πλαγιά μέχρι την όχθη του ποταμού.

Σταθείτε για λίγο στην Σπηλιά του Δράκου – σημείο όπου αναβλύζουν γάργαρες πηγές. Βαθύσκιωτα δάση με πλατάνια, αναρριχώμενα φυτά και πυκνές φτέρες κατά μήκος του ποταμού θα σας οδηγήσουν πίσω στη Γλυκή.

 Αφού έχετε πάρει μια μικρή μόλις γεύση από την ομορφιά της περιοχής, επιχειρείστε να την ανακαλύψετε σε όλο της το μεγαλείο!

Μια από τις πιο εντυπωσιακές πεζοπορίες ξεκινά από τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας με τελικό προορισμό το Οροπέδιο Σουλίου (χωριό Σαμονίβα).

Στη διαδρομή θα αντικρύσετε το επιβλητικό φαράγγι του Αχέροντα και θα σαγηνευθείτε από τις υπέροχες εναλλαγές του τοπίου.
 Η εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα Ντάλα στεφάνωνε τον ποταμό που κυλάει τα ορμητικά νερά του στα κατάλευκα ασβεστολιθικά πετρώματα της κοίτης.

 Κατάφυτες ορθοπλαγιές κατεβαίνουν μέχρι την όχθη του ποταμού.
 Και εκεί βρίσκεται η Γλυκή, το κέντρο του εναλλακτικού τουρισμού του Αχέροντα
 Μια σειρά από δραστηρίοτητες στην φύση, μπορούν να καλύψουν και τους πιο απαιτητικούς
Σε κάποιο σημείο, το ποτάμι στενεύει πολύ και τα πανύψηλα βράχια μοιάζουν να απαγορεύουν την πρόσβαση. Παλαιότερα, οι βράχοι ήταν ενωμένοι στην κορυφή, δίνοντας την εντύπωση τρομερής πύλης- της «Πύλης του Άδη».

Για οσους αναζητούν κάτι πέραν απο ιστορια, ο Αχεροντας στην Γλυκή, προσφερει δραστηριοτητες στην φύση για ώρες με αδρελαλινη. Rafting, Canoe Kayak, Ιππασία, Παραπέντε κ.α, ειναι στην διαθεση του επισκέπτη σε ολη την διαρκεια της ημέρας
Φύση, ιστορία, υπαίθριες δραστηριότητες …
Ολα σε ένα πακέτο






Read More »
Αχέροντας | Φύση, μυθολογία, ιστορία, υπαίθριες δραστηριότητες, όλα σε ένα πακέτο Αχέροντας | Φύση, μυθολογία, ιστορία, υπαίθριες δραστηριότητες, όλα σε ένα πακέτο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 07, 2024 Rating: 5
Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.