Θαλάσσια ρύπανση στα Σύβοτα

Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024
Θαλάσσια ρύπανση στα Σύβοτα


Χθες, κατά τις μεσημβρινές ώρες, η Λιμενική Αρχή των Συβότων ενημερώθηκε για την ύπαρξη θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή στο δυτικό τμήμα του λιμανιού. Στο σημείο μετέβησαν άμεσα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και διαπίστωσαν θαλάσσια ρύπανση ιριδίζουσας μορφής, έκτασης περίπου 70 τετραγωνικών μέτρων.

Η Λιμενική Αρχή ενημέρωσε άμεσα τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης και μια εταιρεία αντιρρύπανσης, η οποία ανέλαβε την καταπολέμηση της ρύπανσης χρησιμοποιώντας απορροφητικά υλικά. Οι προσπάθειες είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα, περιορίζοντας αποτελεσματικά τη ρύπανση.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Συβότων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες και οι υπαίτιοι της ρύπανσης.
Read More »
Θαλάσσια ρύπανση στα Σύβοτα Θαλάσσια ρύπανση στα Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024 Rating: 5

Γιατί θα υπάρχει μόνο μία καντίνα φέτος στο Μακρυγιάλι | Δύσκολη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί

Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024

Γιατί θα υπάρχει μόνο μία καντίνα φέτος στο Μακρυγιάλι | Δύσκολη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί


Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε ότι δεν θα λειτουργήσει καμία καντίνα στο Μακρυγιάλι φέτος. Ωστόσο, μετά από νεότερες πληροφορίες, διευκρινίζεται ότι τελικά θα τοποθετηθεί μία καντίνα στο τέλος της παραλίας Μακρυγιάλι, ενώ οι υπόλοιπες έξι θέσεις θα βρίσκονται στο Δρέπανο. 

Έτσι τελικά οι θέσεις θα είναι οι εξής:
  • Καντίνες: 6 θέσεις στο Δρέπανο και 1 θέση στο τέλος της παραλίας Μακρυγιάλι.
  • Ομπρέλες και ξαπλώστρες: 7 θέσεις συνολικά στο Δρέπανο.
  • Θαλάσσια μέσα αναψυχής: 1 θέση στο Δρέπανο.

Φέτος αποφασίστηκε να μειωθούν οι καντίνες στο Μακρυγιάλι, με εξαίρεση μία θέση στο τέλος της παραλίας, λόγω των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκάλεσε η αλόγιστη εγκατάστασή τους τα προηγούμενα χρόνια. Η διάβρωση της ακτής και η καταστροφή της τοπικής χλωρίδας ήταν καταστροφικές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερη διαχείριση για την προστασία της παραλίας.

Είναι οφθαλμοφανές, πως στα σημεία στο Μακρυγιάλι που έχει αποψιλωθεί η βλάστηση για να τοποθετηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες καντίνες και να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης, το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Δείτε το ως ήταν το  Μακρυγιάλι το 2015 και πως είναι σήμερα


Η παραλία του Δρεπάνου αποτελεί ένα από τα φυσικά στολίδια της περιοχής μας και η ανάγκη για την προστασία της είναι επιτακτική. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί αρκετές αποφάσεις και έχουν γίνει ορισμένα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται περισσότερες και πιο αποτελεσματικές ενέργειες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  1. Σύσκεψη Φορέων (Δεκέμβριος 2021): Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τότε, αποφασίστηκε η ανάγκη για περιορισμό της ανθρώπινης παρέμβασης, η αποκατάσταση των αμμοθινών με φύτευση δέντρων και η εκπόνηση μελέτης για τα αίτια της διάβρωσης. Αυτές οι αποφάσεις ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά η υλοποίησή τους ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, αφού δεν υπήρξε και η απαραίτητη συνεργασία με την τότε διοίκηση του ΟΛΗΓ.

  2. Δημοτικό Συμβούλιο (Φεβρουάριος 2024): Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2024, καθορίστηκαν από το νέο Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Νταή, τρεις πυλώνες στήριξης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων:

    • Άμεσες δράσεις καθαρισμού και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
    • Συγκεκριμένες παρεμβάσεις και μέτρα αναχαίτισης των έντονων διαβρωτικών φαινομένων σε επιλεγμένα σημεία της ακτογραμμής που παρουσιάζουν στοιχεία κατεπείγουσας αντιμετώπισης.
    • Εκπόνηση διεπιστημονικής μελέτης για τα αίτια πρόκλησης του φαινομένου και για τα αναγκαία μεγάλα και μόνιμα έργα που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα.

Από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένα σημαντικά βήματα για την προστασία του Δρεπάνου, ενώ χρειάζεται να γίνουν ακόμα πιο πολλά:

  1. Άμεσες Δράσεις Καθαρισμού και Αποκατάστασης: Δράσεις καθαρισμού και αποκατάστασης έχουν εκτελεστεί για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν την απομάκρυνση φερτών υλικών και την αποκατάσταση του οδοστρώματος.

  2. Έγκριση Χρηματοδότησης (Ιανουάριος 2024): Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενέκρινε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 300.000 ευρώ προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας για έργα αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν στο παραλιακό μέτωπο Δρέπανο – Μακρυγιάλι από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς και για μέτρα προστασίας των παραλιών.

  3. Προγραμματισμός Μελετών: Έχει δρομολογηθεί η εκπόνηση μελετών για τα αίτια της διάβρωσης και τα απαραίτητα μεγάλα έργα. Αυτές οι μελέτες είναι κρίσιμες για την κατανόηση των αιτιών της διάβρωσης και τη διατύπωση αξιόπιστων προτάσεων προστασίας.

Για να διασφαλίσουμε την αειφορία της παραλίας Δρέπανο και να προστατεύσουμε αυτό το φυσικό στολίδι, πρέπει να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, όπως:

  1. Διεπιστημονική Μελέτη: Η εκπόνηση διεπιστημονικής μελέτης είναι απαραίτητη για την κατανόηση των αιτιών της διάβρωσης και τη διατύπωση αξιόπιστων προτάσεων προστασίας. Αυτή η μελέτη θα πρέπει να εξετάσει όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στη διάβρωση της ακτής, όπως η κλιματική αλλαγή, η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι φυσικοί παράγοντες.

  2. Υλοποίηση Έργων: Με βάση τις προτάσεις της μελέτης, θα πρέπει να υλοποιηθούν μεγάλα και μόνιμα έργα για την προστασία και αποκατάσταση της ακτής. 

  3. Συνεργασία με Ειδικούς: Η συνεργασία με ειδικούς και επιστήμονες είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση των κατάλληλων μέτρων προστασίας. Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για την εκπόνηση και εφαρμογή των μελετών.

  4. Ευαισθητοποίηση του Κοινού: Η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της προστασίας της παραλίας του Δρεπάνου και του Μακρυγιαλίου είναι κρίσιμη. Εκστρατείες ενημέρωσης και εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση των προβλημάτων και στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας προστασίας του περιβάλλοντος.

Δείτε πως ήταν το Μακρυγιάλι πριν από μόλις 15 χρόνια

Η παραλία Δρέπανο - Μακρυγιάλι, είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος που πρέπει να προστατευθεί για τις επόμενες γενιές. Η αδράνεια και η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας μπορεί να οδηγήσει στην ανεπανόρθωτη καταστροφή της παραλίας. Είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης και την αποκατάσταση της ακτής.

Η προστασία του Δρεπάνου δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικής ευθύνης, αλλά και κοινωνικής και οικονομικής αναγκαιότητας. Η παραλία αποτελεί σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης και συμβάλλει στην τοπική οικονομία. Η διατήρηση της παραλίας είναι κρίσιμη για την ευημερία της τοπικής κοινότητας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε ότι το Δρέπανο θα συνεχίσει να αποτελεί έναν όμορφο και βιώσιμο προορισμό για τις επόμενες γενιές. Η άμεση λήψη μέτρων και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι απαραίτητες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Όπως και η κατανόηση των πολιτών, στις δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, που προς τιμήν έλαβε ο νέος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Νταής, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.

Read More »
Γιατί θα υπάρχει μόνο μία καντίνα φέτος στο Μακρυγιάλι | Δύσκολη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί Γιατί θα υπάρχει μόνο μία καντίνα φέτος στο Μακρυγιάλι | Δύσκολη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024 Rating: 5

Θεσπρωτία 1967 - 2024 : Παραμένοντας στο περιθώριο της ανάπτυξης 57 χρόνια μετά

Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024
Θεσπρωτία 1967 - 2024 : Παραμένοντας στο περιθώριο της ανάπτυξης 57 χρόνια μετά

Το άρθρο του 1967 από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο τα χρόνια προβλήματα της Θεσπρωτίας, μιας περιοχής που παραμένει σε μεγάλο βαθμό παραμελημένη και υποανάπτυκτη. 
Σχεδόν 60 χρόνια αργότερα, παρατηρούμε με λύπη ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται και να ζητούν επιτακτικά λύσεις.
Η έλλειψη υποδομών ήταν και παραμένει ένα από τα βασικά προβλήματα της Θεσπρωτίας. 
Οι κακοί δρόμοι και η περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες καθιστούν τη ζωή των κατοίκων δύσκολη και αποθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη. 
Παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει, η ανάγκη για σύγχρονες υποδομές εξακολουθεί να είναι μεγάλη, καθώς πολλοί δρόμοι παραμένουν σε κακή κατάσταση, και τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν φτάνουν πλέον στα χωριά μας ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών.
Η εγκατάλειψη των χωριών και η μετανάστευση των νέων είναι φαινόμενα που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. 
Οι νέοι εγκαταλείπουν και σήμερα τη Θεσπρωτία αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες στις μεγάλες πόλεις ή στο εξωτερικό, αφήνοντας πίσω τους μια γερασμένη κοινωνία. 
Η έλλειψη προοπτικών και οι περιορισμένες ευκαιρίες εργασίας συμβάλλουν στην επιδείνωση αυτού του προβλήματος. 
Οι προσπάθειες που έχουν γίνει για την αναζωογόνηση της περιοχής μέσω της τουριστικής ανάπτυξης και της προώθησης των τοπικών προϊόντων, όπως τα εσπεριδοειδή, τα ψάρια και λάδι, δεν έχουν αποδώσει στην τοπική κοινωνία τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών, όπως το νοσοκομείο, οι τράπεζες κτλ, σήμερα έχει ενταθεί. Η  συγκέντρωση των υπηρεσιών στην Ηγουμενίτσα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, οι οποίοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες πόλεις για να λάβουν τις απαραίτητες υπηρεσίες. 
Ένα από τα ελάχιστα θετικά σημεία που αναφέρονται στο άρθρο του 1967 είναι η ανάπτυξη της Ηγουμενίτσας, η οποία σήμερα αποτελεί σημαντικό λιμάνι και πύλη προς την Ευρώπη. 
Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις ευρύτερες ανάγκες της περιοχής και να αναστρέψει την τάση της απομόνωσης και της οικονομικής καθίζησης, με αποτέλεσμα το λιμάνι να πουληθεί αμαχητί στον Ιταλό ιδιώτη..
Η αναγνώριση και η αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Θεσπρωτίας είναι καθοριστική για το μέλλον της. Οι αρχαιολογικοί χώροι, οι μαγευτικές παραλίες και τα παραδοσιακά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν την βάση για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο, όμως, να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός και συντονισμένη δράση από τις τοπικές αρχές αλλά και τον ιδιωτικό τομέα για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου.
Εν κατακλείδι, η Θεσπρωτία συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλά από τα προβλήματα που καταγράφονταν στο άρθρο του Βαγγέλη Μυγδάλη από το μακρινό 1967. 
Η επίλυση αυτών των προβλημάτων απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ουσιαστική στήριξη από το κράτος, με στόχο την ανάπτυξη μιας περιοχής με μεγάλες δυνατότητες, αλλά και χρόνια προβλήματα που αναζητούν επιτακτικά λύση.

Διαβάστε το άρθρο του 1967:

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Τρίτη 28 Μαρτίου 1967 

SOS: ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΗΜΩΝΕΙ 

Ἀπὸ τὴ Θεσπρωτία μὲ πολλὴ θλίψι... 
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΡΗΜΑ ΧΩΡΙΑ -ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Προοπτικὲς καὶ ἐλπίδες ἑνὸς ὁλοκλήρου κόσμου

Ἐχουμε ἑπτὰ τοπικὲς ἐφημερίδες (ἀγώνας γιὰ τὰ συμφέροντα τοῦ τόπου, ἀφίξεις κλπ.), 1.200.000 ρίζες ἐλιὲς (θὰ μποροῦσαν νὰ ὑπάρχουν 10.000.000), δύο κομμάτια ασφαλτοστρωμένων δρόμων (οἱ ἄλλοι εἶναι κακῆς ποιότητος χωματόδρομοι) καὶ πλῆθος γραφικά, ἐρημα χωριά.
Ἀπὸ τὴ Θεσπρωτία μὲ θλίψι.
Σὲ ἕναν ἐλαιώνα (ονομάζεται Τάκα) στη Θεσπρωτικὴ κωμόπολι Φιλιάτες, οἱ δάσκαλοι πηγαίνουν τὰ παιδιὰ τοῦ σχολείου περίπατο. Ἀπέναντι, γαλάζια στη γαλάζια θάλασσα φαίνεται ἡ Κέρκυρα. Τὰ παιδιὰ μαθαίνουν γεωγραφία ἐκ τοῦ φυσικοῦ, μαθαίνουν ὅτι ἡ Θεσπρωτία ἀπέχει μόνον 15 μίλια ἀπὸ τὴν Κέρκυρα, ἀλλὰ ποτὲ δὲν μαθαίνουν γιατί ἡ Κέρκυρα εἶναι Κέρκυρα καὶ ἡ Θεσπρωτία, Θεσπρωτία!...

Ἀπὸ τὴ Θεσπρωτία μὲ θλίψι.
Ἐδῶ περνᾶει ὁ ποταμὸς Καλαμᾶς, θολὸς καὶ ἀπειλητικὸς τὸ χειμῶνα, ἤρεμος τὸ καλοκαίρι, φθάνει μέχρι το φράγμα τοῦ Καλαμᾶ καὶ ποτίζει κάτι στρέμματα γῆς ποὺ κινδυνεύουν νὰ πέσουν στὰ χέρια τῶν ἐπιτηδείων.
Σὲ πληθυσμὸ ποὺ δὲν ὑπερβαίνει τὶς 65.000 κατοίκους, ἀντιστοιχοῦν 20.000 μετανάστες. Ἀπὸ αὐτοὺς οἱ 7.000 εἶναι νέοι. Τοὺς δίδαξαν οἱ γέροι νὰ λένε πως «ὁ τόπος δὲν ἔχει ψωμί». Τοὺς κάναν ἀπὸ μικροὺς νὰ ἀναζητοῦν καινούργιες πατρίδες.
Ἀπὸ τὸ λεωφορεῖο ποὺ σὲ μεταφέρει, ἀντικρίζεις χωριὰ, σπίτια ἀετοφωλιές, ξεχνᾶς ὅτι βρίσκεσαι στὴ Θεσπρωτία καὶ χωρὶς νὰ θέλεις καὶ φαντάζεσαι χορούς, τραγούδια καὶ ἄλλα ἑλληνικὰ ἔθιμα. Ἀπὸ αὐτὰ ὅμως τίποτα. Κάτι γέροντες μποροῦν νὰ σοῦ μιλήσουν γιὰ παλιὰ μεγαλεῖα. Γιὰ τοὺς νέους ἐὰν θέλεις, μπορεῖς νὰ τοὺς βρεῖς στὸ ἐξωτερικό. Ἐκεῖ θὰ ἀκούσεις καὶ τραγούδια, θὰ δεις καὶ Θεσπρωτικοὺς χοροὺς γιατί οἱ Θεσπρωτοὶ εἶναι περήφανοι - εἶναι πρὸς τιμὴν τους - ποτὲ δὲν ξεχνοῦν τὰ ἔθιμά τους καὶ τὴ Θεσπρωτία.

Ἀπὸ τὴ Θεσπρωτία μὲ θλίψι...
Πρὶν λίγα χρόνια δὲν ὑπῆρχαν παρά ἐλάχιστοι αὐτοκινητόδρομοι. Ἐπῆρχαν ὅμως ἄλογα, γαϊδουράκια καὶ ἡμίονοι. Ἔπειτα ὁ κόσμος ξύπνησε, ζήτησε δρόμους κι αὐτοκίνητα. Οἱ ἀρμόδιοι ἔστειλαν μπουλντόζες κι ἔκαναν διάνοιξη. Πέρασαν οἱ μπουλντόζες - σῆμα κατατεθὲν τοῦ πολιτισμοῦ - πέρασαν δειλὰ καὶ τὰ πρῶτα αὐτοκίνητα. Χωριὰ ξεχασμένα στὶς πλαγιὲς τῆς ὀροσειρᾶς «Μουργκάνας», ἦταν σαν νὰ ξύπνησαν ἀπὸ βαθὺ λήθαργο. Τώρα οἱ χωρικοὶ τῆς ἐπαρχίας Φιλιατῶν φωνάζουν ἀγανακτισμένοι ὅτι οἱ ἀρμόδιοι τοὺς κοροϊδεύουν.

Δρόμοι εἶναι αὐτοί;
Μὲ δέος ἀντικρίζει ὁ ἐπισκέπτης δρόμους ποὺ μὲ βία περνᾶ ἕνα αὐτοκίνητο, δρόμους ποὺ γίναν γιὰ νὰ «ξυπνήσουν ἀπὸ τὸ λήθαργο», δρόμους - παραγγελία γιὰ τὰ καλοκαίρια. Γι' αὐτὸ κάθε χρόνο οἱ μπουλντόζες ξαναγυρίζουν, κάτι διορθώνουν - ξαναφεύγουν, ὁ κόσμος ἀπορεῖ γιατί φεύγουν καὶ ὁ εἰσπράκτορας ξελαρυγγίζεται νὰ φωνάξει τὸ γνωστό, τὸ μόνιμο γιὰ τοὺς ἐπιβάτες: Ὁ δρόμος πάει μέχρι τὴν Ἁγία...

Μία τοπικὴ ἐφημερίδα, μέσα σὲ πλαίσιο ἐπαναλαμβάνει κάθε τόσο: «Θεσπρωτοὶ φυτεύετε ἐλιές. Ἡ Ἐλιά εἶναι ὁ Καναδὰς γιὰ τὴν Ἑλλάδα μας καὶ ἡ Γερμανία γιὰ τοὺς Θεσπρωτούς». 
Πράγματι, στὴν ἄγονη Θεσπρωτία ἡ ἐλιά εὐδοκιμεῖ θαυμάσια. Τὸ θεσπρωτικὸ λάδι εἶναι φημισμένο. 
Ἀλλὰ οἱ ἐλιές, 1.200.000 ρίζες, εἶναι σχεδὸν οἱ ἴδιες τὸν ἀριθμὸ ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τῆς Τουρκοκρατίας. 
Γιατί οἱ Θεσπρωτοὶ, πλην ἐλαχίστων ἐξαιρέσεων, δὲν φυτεύουν ἐλιές. 
Εἶναι ἴσως πολὺ φτωχοὶ γιὰ νὰ κάνουν ἔξοδα ποὺ θὰ ἀποφέρουν στὸ μέλλον. Οἱ ἴδιοι σκέφτονται τὸν «ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον», βγάζουν διαβατήριο καὶ ὅποιος φύγει μακρύτερα. Οἱ ἀρμόδιοι τοὺς καμαρώνουν

, πολλὲς φορὲς τοὺς διευκολύνουν γιὰ τὸ διαβατήριο, ἀλλὰ οἱ ἐλιὲς μένουν οἱ ἴδιες. 
Θὰ μποροῦσε ὅμως νὰ γίνει μία ἐκστρατεία διαφωτίσεως ἀπὸ τὶς ἀρμόδιες ἀρχὲς στὴ Θεσπρωτία. Νὰ ἐνισχυθοῦν οἱ χωρικοὶ μὲ δενδρύλλια, νὰ γεμίσουν οἱ πλαγιὲς ἐλιές. Νὰ μὴν ἀναγκάζεται ὁ Θεσπρωτὸς νὰ καταφεύγει σὲ ἄλλες χώρες ἢ καὶ στὴν πρωτεύουσα ἀκόμα ζητῶντας καλύτερη τύχη.
Ἀλλὰ καὶ τὰ χωράφια, ὅσα τουλάχιστον εἶναι εὔφορα, γίνονται λιβάδια. Πολὺ λίγα καλλιεργοῦνται γιατί ὁ βιώσιμος γεωργικὸς κλῆρος στὴ Θεσπρωτία ποὺ καθορίστηκε 35 στρέμματα γῆς γιὰ κάθε οἰκογένεια, δὲν εἶναι βιώσιμος. Ὁ κόσμος πρὶν ἀκόμη φύγει γιὰ τὸ ἐξωτερικὸ φροντίζει καὶ τὰ νοικιάζει στους ἐπιτήδειους, ἢ γιὰ καλλιέργεια ἢ γιὰ λιβάδια ἀλλὰ πάντα ἀντὶ πινακίου φακῆς. Τὸ 15% τῶν καλλιεργήσιμων γαιῶν εἶναι μόνιμα σχεδὸν στὴν ἀγρανάπαυση. Καὶ δυστυχῶς... θὰ εἶναι γιὰ πολὺ ἀκόμη!

Τὸ ρῆμα «ὑποφέρω» καὶ τὰ... πετρέλαια
Στὴν κωμόπολη Φιλιάτες ὑπάρχει τὸ Γενικὸ Νοσοκομεῖο Φιλιατῶν καὶ πάσης Θεσπρωτίας. (Αὐτὸ τὸ τελευταῖο «πάσης Θεσπρωτίας» δὲν τὸ γράφει στὴν ταμπέλλα τοῦ Νοσοκομείου ἀλλὰ ἐννοεῖται ἀφοῦ ἐξυπηρετεῖ ὁλόκληρο τὸ Νομό). 
Βέβαια, σὰν κτίριο εἶναι ὡραιότατο, ἡ φράσις «πήγαινε στὰ Γιάννενα ἢ στὴν Ἀθῆνα» συνηθίζεται πολὺ στους κύκλους του, καὶ ὁ ἄρρωστος ποὺ θ' ἀποφασίσει νὰ κλειστεῖ στὸ θεσπρωτικὸ θεραπευτήριο ὑποφέρει μέχρι τῆς θεραπείας του, γιατί καὶ τὸ νοσοκομεῖο ὑποφέρει ἀπὸ χρόνια ἔλλειψη ἰατρῶν ποὺ δὲν θεραπεύεται! Τὸ ρῆμα «ὑποφέρω» λές καὶ ἔχει ποτίσει τὴ Θεσπρωτικὴ ἀτμόσφαιρα.
Οἱ καταστηματάρχες ὑποφέρουν ἀπὸ ἔλλειψη πελατείας, τὰ αὐτοκίνητα ἀπὸ ἔλλειψη δρόμων, τὰ Γυμνάσια ἀπὸ ἔλλειψη καθηγητῶν καὶ οἱ Δήμοι ἀπὸ ἔλλειψη ἐσόδων. 
Γι' αὐτὸ τὸ τελευταῖο, οἱ δήμαρχοι κάνουν ἀπεγνωσμένες ἐκκλήσεις (σώσατε τὴν ὕπαιθρο, ἀκριτικὴ περιοχή κλπ.) ἀλλὰ ἡ φωνὴ τους χάνεται πρὶν φθάσει στὴν ἀκρόαση. Χρησιμοποιοῦν πολλὲς φορὲς ἀλχημιστικὲς μεθόδους γιὰ νὰ φτιάξουν κάποιο παρκάκι ποὺ ἐξαφανίζεται ἅμα τῇ γενέσει του ἀπὸ τὰ δόντια ἢ χέρια ποικίλων θηλαστικῶν.
Πρὶν ἀπὸ λίγα χρόνια, ἡ Θεσπρωτία ὑπέφερε καὶ ἀπὸ ἔλλειψη ἠλεκτρικοῦ. Τώρα ἦρθε ἡ ΔΕΗ, τὸ ρεύμα ἔφθασε καὶ στὰ μικρότερα χωριὰ (ἰδιαίτερα στὴν ἐπαρχία Φιλιατῶν) καὶ τὴν νύχτα οἱ ἠλεκτρικοὶ λαμπτῆρες φωτίζουν τὰ ἔρημα χωριὰ, ἢ τὴν ὑποτυπώδη ζωὴ ποὺ ὑπάρχει ἐκεῖ σαν γριούλα ἢ σαν φοβισμένο, κακοντυμένο παιδάκι.
Ἡ Θεσπρωτία ὑποφέρει ἀπὸ ἔλλειψη ἀνθρώπων. Ἐρημώνεται μέρα μέ τὴν ἡμέρα. Τρομακτικὴ ἔκταση ἔχει πάρει ἡ ἐγκατάλειψη τῶν χωριῶν στὴν ἐπαρχία Φιλιατῶν. Στὸ χωριὸ Καμίτσανη ὁ δάσκαλος κάνει μάθημα σὲ τέσσερα παιδιά. Σε ἄλλα γειτονικὰ χωριὰ οἱ μαθητὲς τῶν δημοτικῶν σχολείων δὲν ξεπερνοῦν τοὺς ἑπτὰ ἢ ὀκτὼ. Κι’ οἱ δάσκαλοι, πιστοὶ στὸ καθῆκον τους, διδάσκουν ὁλόκληρες ἑβδομάδες τρώγοντας κονσέρβες ποὺ προμηθεύονται σὲ ἀραιὰ χρονικὰ διαστήματα ἀπὸ τὶς κωμοπόλεις!...

—Ἀπὸ τὴ Θεσπρωτία μὲ θλίψι...
Κάποτε, πρὶν τρία σχεδὸν χρόνια, μία εἴδηση ἀναστάτωσε τὴ Θεσπρωτία. Κάτι σαν ξύπνημα ἀπὸ τὸ βαρὺ λήθαργο. Εἶπαν: Ὑπάρχει πετρέλαιο. Μία Ἰταλικὴ ἐταιρία ἐγκατέστησε τὰ μηχανήματα γεωτρήσεως, γέμισαν τὰ ξενοδοχεῖα Ἰταλοὺς, γέμισαν καὶ οἱ Θεσπρωτοὶ ἐλπίδες. Οἱ τιμὲς τῶν οἰκοπέδων διπλασιάστηκαν στους Φιλιάτες καὶ τὸ γεωτρύπανο ἀνέβαζε στὴν ἐπιφάνεια γύψο καὶ πίσσα, ἀλλὰ πετρέλαιο δὲν κατάφεραν νὰ βρεῖ. 
Ἔτσι ἡ ἀναζήτησις σταμάτησε σὲ βάθος 3.500 μέτρων, οἱ Ἰταλοὶ μάζεψαν τὰ μηχανήματα καὶ πήγαν στὴν πατρίδα τους. Ἡ Θεσπρωτία ἔμεινε στὰ κρύα τοῦ λουτροῦ, στους Φιλιάτες ἔπεσαν ὑπὸ τοῦ μηδὲν οἱ τιμὲς τῶν οἰκοπέδων, ἄδειασαν τὰ ξενοδοχεῖα καὶ τὸ ὄνειρο ἔμεινε μετέωρο μαζὶ μὲ τὸ ἐρώτημα: Ὑπάρχει ἄραγε πετρέλαιο;

Προοπτικὲς καὶ ἐλπίδες
Δὲν λείπουν καὶ στὴ Θεσπρωτία οἱ μαγευτικὲς ἀκρογιαλιὲς καὶ οἱ ἀρχαιολογικοὶ χώροι. Τις μαγευτικὲς ἀκρογιαλιὲς τὶς ἀπολαμβάνουν μόνo οἱ ψαράδες, γιατί οἱ αὐτοκινητόδρομοι δὲν κατάφεραν νὰ τὶς φθάσουν γιὰ νὰ ἀξιοποιηθοῦν. 
Τοὺς ἀρχαιολογικοὺς χώρους τοὺς ξέρουν ὁρισμένοι.
Λένε ὅτι στὴ Θεσπρωτία ζοῦσαν οἱ Σελλοὶ (ἐξ οὗ καὶ ἡ ὀνομασία Σελλιανὴ Παραμυθιάς). Ἀλλ' ἀπὸ κίνηση μηδέν. Ἔξω ἀπὸ τὴν Παραμυθιά, κοντὰ στὸν Ἀχέροντα, ἦλθε στὸ φῶς τὸ νεκρομαντεῖο τῆς Ἔφυρας. Κοντὰ στὸ φράγμα τοῦ Καλαμᾶ μία ὁλόκληρη πόλις, ἡ λεγομένη «Γκοῦμανη», περιμένει τὴ σκαπάνη τοῦ ἀρχαιολόγου γιὰ ν' ἀνακαλύψει, ὅπως λένε, τὶς ἀποβάθρες τοῦ λιμανιοῦ ποὺ ὁ Καλαμᾶς ἀχρήστευσε μὲ τὶς προσχώσεις του μετὰ τὴν καταστροφὴ τῆς πόλεως. 
Τώρα ἡ Γκοῦμανη εἶναι λειβάδι. Οἱ ποιμένες μὲ τὶς πέτρες τῶν ἀρχαίων κτιρίων κτίζουν καλύβες. 
Καὶ ἐὰν κάποιος ἀποφασίσει κάποτε νὰ ἐπισκεφθεῖ τὴ Γκοῦμανη, ἐκτὸς ἀπὸ τὶς κακουχίες θάχει ν' ἀντιμετωπίσει καὶ ποικιλία σκύλων ποὺ ἀγρυπνοῦν γιὰ τὸ κοπάδι.
Στὸ Σοῦλι μὀλις πέρυσι κατάφεραν νὰ σκαρφαλώσουν αὐτοκινητόδρομο φυσικὰ... καλοκαιρινὸ καὶ μόνο γιὰ τοὺς ριψοκίνδυνους.

—Ἀπὸ τὴ Θεσπρωτία μὲ θλίψι...
Σὰν μοναδικὴ σχεδὸν ἐλπίδα γιὰ τὸ μέλλον τῆς Θεσπρωτίας εἶναι ἡ Ἡγουμενίτσα. Εἶναι τὸ μόνο μέρος τοῦ νομοῦ ποὺ προσεχτήκε. Πρωτεύουσα τοῦ νομοῦ Θεσπρωτίας χρησίμευε κάποτε σὰν διάβασις τῶν τουριστῶν γιὰ τὴν Κέρκυρα. Τώρα χρησιμεύει σὰν διάβασις τῶν ξένων ποὺ ἔρχονται ἢ φεύγουν ἀπὸ τὴν Ἰταλία. 
Διαθέτει τουριστικὰ ξενοδοχεῖα, μοντέρνα τελωνεῖα καὶ ἀποβάθρες. Μὲ τὰ νέα ἔργα ποὺ γίνονται στὸ λιμάνι της θὰ χωροῦν περισσότερα καὶ μεγαλύτερα καράβια. Οἱ Θεσπρωτοὶ ἔχουν ἀποθέσει ὅλες τους τὶς ἐλπίδες στὴν Ἡγουμενίτσα. Τὰ οἰκόπεδα ἀγοράζονται σήμερα σὲ ἀρκετὰ «τσουχτερὲς» τιμές, δημιουργοῦνται πλαζ καὶ μοντέρνα κάμπινγκ. Ἐδῶ παρουσιάζεται μία πρωτόγνωρη γιὰ τὴ Θεσπρωτία κίνηση, ἰδίως τὸ καλοκαίρι. 
Ἡ ἀσφαλτοστρωμένη ὁδὸς ποὺ συνδέει τὴν Θεσπρωτικὴ πρωτεύουσα μὲ τὰ Γιάννενα εὐκολύνει καὶ τὴν κίνηση τῶν τουριστῶν. Ἂν ὅμως εἶχαν ἀξιοποιηθεῖ καὶ οἱ Θεσπρωτικὲς ἀρχαιότητες, τὰ Θεσπρωτικὰ ἀκρογιάλια.
Ἡ παραλία τῆς Πέρδικας, ἡ Πλαταριά, ὁ Μοῦρτος μὲ τὴ «Χρυσὴ Ἄμμο» εἶναι σχεδὸν ἄγνωστα. Ὁ ὄρμος «Σαγιάδες» ποὺ ἐπὶ τουρκοκρατίας φιλοξενοῦσε τὸ προξενεῖο τῆς Αὐστροουγγαρίας εἶναι ἕνα θαυμάσιο φυσικὸ λιμάνι. Ὅπως χρησίμευε κάποτε, ἔτσι καὶ τώρα μπορεῖ ἐξαίσια νὰ γίνῃ ἡ ἐμπορικὴ εἴσοδος τῆς Ἠπείρου. Θὰ γίνῃ ὅμως; Δὲν ξέρουμε. Ξέρουμε μόνoν ὅτι πρέπει νὰ σταματήσῃ ἡ ἐρήμωση τῆς Θεσπρωτίας, νὰ δοθῇ ἡ ἀνάλογη προσοχή, γιὰ νὰ μποροῦμε κι ἐμεῖς καὶ τὰ παιδιά μας νὰ γράφουμε...
Ἀπὸ τὴ Θεσπρωτία μὲ χαρά!

Β. Μ. ΜΥΓΔΑΛΗΣ



Read More »
Θεσπρωτία 1967 - 2024 : Παραμένοντας στο περιθώριο της ανάπτυξης 57 χρόνια μετά Θεσπρωτία 1967 - 2024 : Παραμένοντας στο περιθώριο της ανάπτυξης 57 χρόνια μετά Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024 Rating: 5

Οι Ταξιδευτές βάζουν πλώρη για Σύβοτα – Αχέροντα – Σούλι – Νεκρομαντείο

Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024

Οι Ταξιδευτές βάζουν πλώρη για Σύβοτα – Αχέροντα – Σούλι – Νεκρομαντείο

Οι Ταξιδευτές βάζουμε πλώρη για την “Καραϊβική της Ελλάδας”… τα μαγευτικά Σύβοτα Θεσπρωτίας, ένα από τα πιο γραφικά παραθαλάσσια θέρετρα της Ηπείρου. Κάνοντας sea kayak ανάμεσα στις κατάφυτες νησίδες, θα εξερευνήσουμε τις κρυμμένες γωνιές και θα κολυμπήσουμε σε εξωτικές παραλίες, με πράσινα και τιρκουάζ νερά, απολαμβάνοντας μοναδικές εικόνες.

Θα φτάσουμε ψηλά στα επιβλητικά βουνά του Σουλίου, στο χώρο του άφθαρτου ηρωισμού, των ασκητικών πολεμιστών με την «μπέσα» και τη μεγαλοψυχία, με το ελεύθερο ανυπότακτο πνεύμα και εν τέλει την αυτοθυσία για ν’ ατενίσουμε το μοναδικό αυτό τοπίο! Θα μαγετούμε από τους μύλους Σουλίου, μία πανέμορφη τοποθεσία, όπου τα νερά αναβλύζουν και ζωντανεύουν τον παλιό νερόμυλο που χρησιμοποιούνταν από τους Σουλιώτες για να αλέθουν τα σιτηρά τους.

Θα πεζοπορήσουμε σε ένα τοπίο απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους, στο ποτάμι της λύπης, τον φημισμένο Αχέροντα. Θα μας σαγηνέψει το επιβλητικό φαράγγι, με τις κατάφυτες ορθοπλαγιές που κατεβαίνουν μέχρι την όχθη του ποταμού με τις πολλές πηγές που βγαίνουν μέσα από τις ρίζες των δέντρων. Στα διαυγή και κρυστάλλινα νερά του κουβαλάει πλήθος μυθολογικών αναφορών, εκεί βρίσκεται η πύλη του κάτω κόσμου, εκείνο το μαγικό σημείο απ’ όπου οι ψυχές περνούν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην αιωνιότητα…

Θα επισκεφτούμε τη φημισμένη ναυτική πολιτεία του νομού Πρέβεζας, έναν παραδοσιακό οικισμό εμφανώς επηρεασμένο από την επτανησιακή αρχιτεκτονική, την Πάργα. Καθώς θα ανεβαίνουμε τα λιθόστρωτα καλντερίμια με τις γραφικές καμάρες, χαζεύοντας τις ολάνθιστες αυλές με τα φροντισμένα σπιτάκια και τα πολύχρωμα αρχοντικά, θα φτάσουμε στο ενετικό κάστρο με την υπέροχη θέα στην πόλη.

Θα επισκεφθούμε τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου που στέκεται περήφανο και σχεδόν αλώβητο στο βράχινο λόφο. Εκεί μέσα στο άδυτο της Περσεφόνης, οι επισκέπτες με την βοήθεια των ιερέων, έρχονταν σε επαφή με τις ψυχές των νεκρών, ζητώντας χρησμούς από τους προσφιλείς τους νεκρούς, οι ψυχές των οποίων, άυλες σκιές, τριγυρνούσαν αέναα στο υποχθόνιο βασίλειο του Πλούτωνα και της Περσεφόνης, στα έγκατα της Αχερουσίας λίμνης.

Τέλος θα απολαύσουμε μια ξεκούραστη βαρκάδα στις εκβολές αυτού του τόσο ξεχωριστού ποταμού, σε μία περιοχή με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις παράξενες φωλιές της σακουλοπαπαδίτσας… αλλά και να βγούμε στη θάλασσα, στο Ιόνιο, όπου θα δούμε τις λεγόμενες γαλάζιες σπηλιές της Περσεφόνης, καθώς στα νερά αυτά, σύμφωνα με τη μυθολογία, έκανε, γυμνή, το μπάνιο της…

Πρόγραμμα

Παρασκευή 19 Ιουλίου:

  • Άφιξη στα Σύβοτα
  • Sea kayak ανάμεσα στις κατάφυτες νησίδες

Σάββατο 20 Ιουλίου:

  • Ανάβαση στα βουνά του Σουλίου
  • Επίσκεψη στους μύλους Σουλίου
  • Πεζοπορία στον Αχέροντα

Κυριακή 21 Ιουλίου:

  • Επίσκεψη στην Πάργα και περιήγηση στον ενετικό κάστρο
  • Επίσκεψη στο Νεκρομαντείο
  • Βαρκάδα στις εκβολές του Αχέροντα

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την greektravellers.gr.

Read More »
Οι Ταξιδευτές βάζουν πλώρη για Σύβοτα – Αχέροντα – Σούλι – Νεκρομαντείο Οι Ταξιδευτές βάζουν πλώρη για Σύβοτα – Αχέροντα – Σούλι – Νεκρομαντείο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024 Rating: 5

Νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για ανέργους νέους 18-29 ετών

Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024
Νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για ανέργους νέους 18-29 ετών


Με στόχο την ενίσχυση της επαγγελματικής εμπειρίας των νέων ανέργων, το νέο πρόγραμμα ξεκινάει την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 11:00 π.μ., δίνοντας την ευκαιρία σε 25.000 νέους ηλικίας 18-29 ετών να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Σκοπός Προγράμματος
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προετοιμασία των νέων ανέργων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ωφελούμενοι είναι νέοι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης και δεν απασχολούνται κατά την υπόδειξή τους μέχρι την τοποθέτησή τους στην επιχείρηση.

Διάρκεια και Αποζημίωση
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 7 μήνες, με ωράριο 8 ωρών ημερησίως, 5 ημέρες την εβδομάδα. Η ΔΥΠΑ θα καταβάλλει στους συμμετέχοντες μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό. Επιπλέον, θα καταβάλλεται αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, ενώ οι ωφελούμενοι θα απολαμβάνουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέσω του e-ΕΦΚΑ.

Επιχειρήσεις
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέσω της ιστοσελίδας της ΔΥΠΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού κατά το τρίμηνο πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.

Οι επιχειρήσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα ανάλογα με το προσωπικό τους ως εξής:
  • 0-3 άτομα: 1 ωφελούμενος
  • 4-9 άτομα: 2 ωφελούμενοι
  • 10-19 άτομα: 3 ωφελούμενοι
  • 20-30 άτομα: 5 ωφελούμενοι
  • 31-50 άτομα: 8 ωφελούμενοι
  • 51+ άτομα: 20% του προσωπικού και έως 20 ωφελούμενοι
Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων
Ηλεκτρονική Αίτηση: Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις στο gov.gr, προσδιορίζοντας την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα των θέσεων.
Επιβεβαίωση Προϋποθέσεων: Η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις.
Υπόδειξη Υποψηφίων: Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα.
Επιλογή και Υπογραφή Συμφωνητικού: Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και υπογράφεται συμφωνητικό συνεργασίας.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας της ΔΥΠΑ Προγράμματα.

Read More »
Νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για ανέργους νέους 18-29 ετών Νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για ανέργους νέους 18-29 ετών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024 Rating: 5

ΔΥΠΑ: Αιτήσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης 10.000 ανέργων έως 45 ετών

Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024
ΔΥΠΑ: Αιτήσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης 10.000 ανέργων έως 45 ετών


Συνεχίζεται η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το νέο καινοτόμο πρόγραμμα που στοχεύει στην κατάρτιση 10.000 ανέργων, ηλικίας 25-45 ετών, σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψή τους.
Όπως αναφέρει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ανακοίνωσή της, οι επιχειρήσεις θα λάβουν επιχορήγηση 100% του συνολικού κόστους (μισθού και εισφορών), δηλαδή 1.022 ευρώ μηνιαία (6.132 ευρώ συνολικά), για την πρόσληψη ανέργων, ηλικίας 25-30 ετών και 80% για την πρόσληψη ανέργων, ηλικίας 31-45 ετών, δηλαδή 818 ευρώ μηνιαία (4.906 ευρώ συνολικά).
Οι επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά είτε μέσω της πλατφόρμας e-services της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) είτε μέσω gov.gr στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon.
Μετά την υποβολή της αίτησης, οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα που δήλωσε η επιχείρηση.
Κατόπιν, η επιχείρηση θα προεπιλέξει τον ωφελούμενο, ο οποίος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα ταχύρρυθμης εξ αποστάσεως κατάρτισης, διάρκειας 80 ωρών, σε πράσινες ή ψηφιακές δεξιότητες επιλογής του.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, η επιχείρηση θα προχωράει στην πρόσληψη του ανέργου για έξι μήνες.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος απασχόλησης ανέρχεται στα 41.331.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta.
Read More »
ΔΥΠΑ: Αιτήσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης 10.000 ανέργων έως 45 ετών ΔΥΠΑ: Αιτήσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης 10.000 ανέργων έως 45 ετών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024 Rating: 5

7 προγράμματα Αγροτικής Εστίας: Έως τις 25 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων

Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024
7 προγράμματα Αγροτικής Εστίας: Έως τις 25 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων


Πρεμιέρα των αιτήσεων για τα 7 προγράμματα της Αγροτικής Εστίας που υλοποιούνται μέσω του ΟΠΕΚΑ, μεταξύ των οποίων ο κοινωνικός τουρισμός για ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ. Αιτήσεις θα πρέπει να κάνουν και οι πολύτεκνες και οι τρίτεκνες αγρότισσες προκειμένου να λάβουν το ειδικό χρηματικό βοήθημα. Οι δικαιούχοι θα φτάσουν φέτος τους 170.000.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Αιτήσεις:
Στα ΚΕΠ από 5 έως 25 Ιουνίου
Μόνο για παιδικό κατασκηνωτικό: στο opeka.gr
Από 5 έως 12 Ιουνίου

Δικαιούχοι:
Κοινωνικός & ιαματικός τουρισμός : 53.500 δικαιούχοι
Εκδρομικό πρόγραμμα: 12.500 δικαιούχοι
Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα: 1.500 παιδιά

Δωρεάν παροχή βιβλίων:
130.000 δικαιούχοι

Δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου:
32.500 δικαιούχοι

Χρηματικά βοηθήματα:
σε 1.000 πολύτεκνες αγρότισσες: 1.000 ευρώ
σε 4.000 τρίτεκνες αγρότισσες: 700 ευρώ
Read More »
7 προγράμματα Αγροτικής Εστίας: Έως τις 25 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων 7 προγράμματα Αγροτικής Εστίας: Έως τις 25 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024 Rating: 5

Δρέπανο - H μεγαλύτερη παραλία της Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024
Δρέπανο - H μεγαλύτερη παραλία της Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν κατακλύσει την μεγαλύτερη παραλία της Θεσπρωτίας, το Δρέπανο, μία εξαιρετική ρηχή παραλία, ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βάσω Γκόρου, επιχειρεί μια ξενάγηση στον παράδεισο, που είναι άμεσα προσιτός με αυτοκίνητο, παρθένος ακόμη από τον βιομηχανικό τουρισμό και ιδανικός για κάθε επισκέπτη, χωρίς να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ακολουθώντας την Εγνατία οδό και έχοντας φτάσει στην πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας μια πινακίδα οδηγεί στην παραλία του Δρεπάνου. Μόλις 10 λεπτά από την Ηγουμενίτσα, απλώνεται η ακτή Μπόρα -Μπόρα της μεσογείου, όπως την αποκαλούν οι Ιταλοί, οι οποίοι είναι τακτικοί επισκέπτες.

Πάνω από 4 χλμ. βραβευμένη με γαλάζια σημαία, και με την επιβράβευση των επισκεπτών για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, είναι ένα ακόμη κόσμημα της Ηπείρου. Το δρέπανο με την ομορφιά του αποζημιώνει και τους πλέον απαιτητικούς επισκέπτες.


Ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά, προσφέρει όλες τις αναγκαίες παροχές. Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου θα διαθέτει καθημερινά ναυαγοσωστική κάλυψη στην παραλία του Δρεπάνου, από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Μία στενή λωρίδα γης που εγκλωβίζει μια μικρή λιμνοθάλασσα με υφάλμυρα νερά και από την άλλη πλευρά το Ιόνιο, με ηλιοβασιλέματα απαράμιλλου κάλους, άσπρη ψιλή άμμο, καθαρά, ρηχά νερά και ευκαλύπτους κατά μήκος της ακτής.


Η παραλία του Δρεπάνου δημιούργημα του ποταμού Καλαμά, σμιλεύει την λεκάνη απορροής του και δικαίως έχει χαρακτηριστεί περιοχή NATURA, με τις αμμοθίνες, που λειτουργούν ως φυσική άμυνα της παραλίας έναντι της διάβρωσης, κυρίως από την θάλασσα, που ήδη έχει “καταπιεί” πολλά μέτρα της ακτής και την απειλεί οριστικά με την αύξηση της στάθμης της. Είναι μάλλον θέμα χρόνου η απώλεια ενός πανέμορφου τόπου, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση είναι τόσο εμφανής όσο και η αδιαφορία για το μέλλον. Δυστυχώς το Δρέπανο θα έχει την ίδια τύχη με χιλιάδες άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως τα νησιά Tuvalu, στον νότιο Ειρηνικό, που θα υποστούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι αναπότρεπτη και εντάσσεται στην εξελικτική διαδικασία του πλανήτη.
Read More »
Δρέπανο - H μεγαλύτερη παραλία της Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Δρέπανο - H μεγαλύτερη παραλία της Θεσπρωτίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024 Rating: 5

Καλλιστεία "Μις Θεσπρωτία" 1953

Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024
Καλλιστεία "Μις Θεσπρωτία" 1953



Πριν 65 χρόνια, όταν οι αδελφότητες αποδήμων Θεσπρωτών είχαν ενεργά μέλη, έπαιρναν πρωτοβουλίες πρωτότυπες.

Για παράδειγμα, τότε, με φροντίδα της Αδελφότητας Ραβενιωτών Θεσπρωτίας, οργανώθηκαν καλλιστεία.

Ναι καλλιστεία, όπου ανακηρύχθηκε η "Μις Θεσπρωτία".

Εκείνη την περίοδο ήταν της μόδας τα καλλιστεία, με αποτέλεσμα και οι Θεσπρωτοί να μη μείνουν αδιάφοροι μπροστά σ' αυτό το κοινωνικό ρεύμα.

Πέρα από το ότι ενισχυόταν τονώνονταν οι επαφές, δινόταν και μια κοσμική διάσταση.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι "Μις Θεσπρωτία" το 1965 ανακηρύχθηκε η δεσποινίδα Μαλβίνα Τσουγιοπούλου...

Απο την εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΝΕΑ του 1953


Read More »
Καλλιστεία "Μις Θεσπρωτία" 1953 Καλλιστεία "Μις Θεσπρωτία" 1953 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024 Rating: 5

Μέγα Ντράφι: Η τριπλή παραλία της Θεσπρωτίας με τα δροσερά νερά

Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024
Μέγα Ντράφι: Η τριπλή παραλία της Θεσπρωτίας με τα δροσερά νερά


Λιγότερο κοσμοπολίτικο από τα κοντινά Σύβοτα, το Μέγα Ντράφι προσφέρει όμορφη ακτή και διαυγή, βαθυμπλέ νερά.

Για τους περισσότερους, ίσως η Ήπειρος να είναι ταυτισμένη με τις ψηλές κορυφές και τις δασικές εκτάσεις της Πίνδου, εξαιρουμένου βέβαια του τμήματός της που βλέπει προς τον Αμβρακικό Κόλπο. Αλλά το γεγονός ότι έχει παράλια που βρέχονται από το Ιόνιο Πέλαγος την έχει προικίσει και με περαιτέρω παραθαλάσσια τοπία, στα οποία άνθισαν με τον καιρό διάφορα διάσημα θέρετρα –όπως τα Σύβοτα, για παράδειγμα.

Εκτός όμως από τέτοια φημισμένα και πολυφωτογραφημένα μέρη η ακτογραμμή της Θεσπρωτίας φιλοξενεί κι άλλες ωραίες τοποθεσίες, που σιγά-σιγά γίνονται γνωστές και πέρα από τον ντόπιο πληθυσμό, ο οποίος τις τιμά σταθερά σε κάθε θερινή σεζόν. Ανάμεσα σε αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στα Σύβοτα, ας πούμε, ξεχωρίζει η παραλία που είναι γνωστή ως Μέγα Ντράφι.

Απλωνόμενο σε τρεις διαφορετικούς κολπίσκους, με τον κάθε έναν να έχει το δικό του προφίλ, το Μέγα Ντράφι είναι προορισμός ο οποίος θα ικανοποιήσει τόσο αυτούς που αποζητούν οργανωμένες ακτές, όσο κι εκείνους που τις επιθυμούν ανοργάνωτες. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, η τριπλή παραλία διατηρεί μια δική της, άγρια ομορφιά, συνυφασμένη με το ορεσίβιο πράσινο του γύρω τοπίου.


Το πρώτο τμήμα από τα τρία που συναποτελούν το Μέγα Ντράφι απευθύνεται σε όσους αποζητούν τις ανέσεις μιας οργανωμένης αμμουδιάς. Photo: Shutterstock

Μία παραλία, τρεις κολπίσκοι

Αν και το Μέγα Ντράφι είναι γενικά πιο ήσυχο από τα Σύβοτα, χωρίς τον κοσμοπολίτικο αέρα που διακρίνει τις πιο διάσημες παραλίες εκεί (π.χ. τη Μπέλα Βράκα), διαθέτει ορισμένα κοινά πλεονεκτήματα όσον αφορά το τοπίο: πρόκειται δηλαδή για μια ακτή με χοντρή άμμο και βοτσαλάκι, «σπασμένη» σε τρεις κολπίσκους, με θαυμάσια, διαυγή και βαθυμπλέ νερά, τα οποία έχουν εκείνη τη δροσερή αίσθηση που πολλοί συσχετίζουν με το Ιόνιο Πέλαγος.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι, καθώς τα νερά βαθαίνουν σχετικά γρήγορα, θα συναντήσετε αρκετά μεγάλες πέτρες μπαίνοντας προς τα μέσα –οπότε συστήνονται ειδικά παπουτσάκια θαλάσσης για όσους πιστεύουν ότι θα τους δυσκολέψει κάτι τέτοιο. Πάντως ο βυθός είναι υπέροχος, οπότε ίσως δείτε και κάμποσα ψάρια, αν βουτήξετε με μάσκα τις πιο ήσυχες μέρες του καλοκαιριού. Ορισμένοι δεν διστάζουν να κάνουν και ψαροντούφεκο στη δεξιά πλευρά (όπου βρίσκονται τα πιο βαθιά νερά), ενώ οι προσεκτικοί παρατηρητές θα δουν ότι στην περιοχή υπάρχουν και δύο θαλάσσιες σπηλιές, στις οποίες και μπορείτε να πλησιάσετε (με τη δέουσα προσοχή, πάντα).


Ο δεύτερος κολπίσκος στο Μέγα Ντράφι προσφέρεται για όσους αγαπούν τις ανοργάνωτες παραλίες, οπότε θα χρειαστεί να έρθετε με τη δική σας ομπρέλα. Photo: Shutterstock

Φτάνοντας στην ακτή, θα βρεθείτε στο πρώτο και μεγαλύτερο κομμάτι της, όπου θα δείτε μια ξύλινη καντίνα με στέγαστρο και βεραντούλα μέσα στη βλάστηση του γύρω τοπίου. Εδώ τα πράγματα είναι οργανωμένα, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ το μαγαζάκι θα σας προσφέρει ό,τι θελήσετε σε καφέ, νερό, σνακ. Μάλιστα, αν πεινάσετε περισσότερο, θα ανακαλύψετε ότι σερβίρει και ντόπια κρεατικά ψητά, ως μεζέδες –δοκιμάστε το κοτόπουλο.


Αν προτιμάτε τις ανοργάνωτες καταστάσεις, τότε ερχόμενοι από τον δρόμο θα πρέπει να εντοπίσετε το μονοπάτι που οδηγεί στον δεύτερο κολπίσκο και να το διασχίσετε κουβαλώντας τις δικές σας ομπρέλες, ψάθες και ό,τι σχετικό. Ασφαλώς, μπορείτε να έρθετε και κολυμπώντας από το πρώτο τμήμα της ακτής, αν και δεν συστήνεται να το επιχειρήσετε σε μέρες με κύμα –η απόσταση είναι γύρω στα 150 μέτρα. Σε άλλα 150 μέτρα πιο πέρα βρίσκεται ο τρίτος κατά σειρά κολπίσκος, στενός, με πολύ μικρή παραλία. Για εδώ δεν υπάρχει δρόμος: θα πρέπει ή να κολυμπήσετε ή να προσεγγίσετε με σκάφος.


Ο τρίτος και μικρότερος κολπίσκος διακρίνεται στα δεξιά της φωτογραφίας και είναι προσβάσιμος μόνο κολυμπώντας ή με βάρκα. Photo: Shutterstock

Πώς θα έρθετε στο Μέγα Ντράφι
Μετά την παραλία Μικρή Άμμος, η οποία είναι και η τελευταία στα Σύβοτα, πορεύεστε στον δρόμο προς Πέρδικα και Πάργα. Γύρω στα 4 χιλιόμετρα θα συναντήσετε πινακίδα, η οποία θα σας καθοδηγήσει προς το Μέγα Ντράφι. Θα δείτε βασικά δύο δρομάκια και εδώ θέλει λίγη προσοχή: σε περίοδο χωρίς κόσμο μπορείτε να πάρετε το δεξί, που θα σας βγάλει απευθείας στην παραλία. Σε περίοδο αιχμής, ωστόσο –ιδίως Σαββατοκύριακα Ιουλίου και Αυγούστου– κινδυνεύετε με μποτιλιάρισμα αν το επιχειρήσετε, οπότε είναι καλύτερα να ακολουθήσετε το αριστερό. Αυτό θα σας οδηγήσει στον χώρο που χρησιμοποιείται για πάρκινγκ. Οι περισσότεροι, όπως θα διαπιστώσετε, παρκάρουν κάτω από τον δρόμο κι έπειτα περπατούν το μονοπάτι που βγάζει στην προαναφερόμενη ξύλινη καντίνα.

Φυσικά, μπορείτε να έρθετε στο Μέγα Ντράφι και με σκάφος αναψυχής, ξεκινώντας και πάλι από τα Σύβοτα. Στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού θα δείτε πολλούς να φτάνουν εδώ με αυτόν τον τρόπο (είτε με δικά τους σκάφη, είτε με ενοικιαζόμενα), κατευθυνόμενοι και στους τρεις όρμους της παραλίας. Ορισμένα Σαββατοκύριακα, μάλιστα, η κίνηση από φουσκωτά και ταχύπλοα που πηγαινοέρχονται στην περιοχή είναι πραγματικά μεγάλη.


Read More »
Μέγα Ντράφι: Η τριπλή παραλία της Θεσπρωτίας με τα δροσερά νερά Μέγα Ντράφι: Η τριπλή παραλία της Θεσπρωτίας με τα δροσερά νερά Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.