Εκκρεμότητες – Υπολειτουργία Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας (ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.)
Σε στρατηγική θέση για την ανάπτυξη της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου, μακριά από τον αστικό ιστό, πλησίον της Εγνατίας οδού και του λιμένα Ηγουμενίτσας, έχει εγκατασταθεί το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας (ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.) Το Πάρκο για τους λόγους που θα εξηγηθούν αργότερα, λειτουργεί με εξαιρετικά χαμηλή πληρότητα (μόλις 3 επιχειρήσεις), και χωρίς ενεργό δράση του φορέα λειτουργίας του (ΦΟ.ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.) Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ΠΕ Θεσπρωτίας αναπτύσσεται κύρια είτε επί της Εγνατίας οδού σε κοντινές περιοχές στο Πάρκο, είτε στην περιοχή της Νέας Σελεύκειας πλησίον του υπό μελέτη άξονα Ηγουμενίτσας - Μαυροματίου, αλλά και πλησίον του προβλεπόμενου νέου υποδοχέα επιχειρήσεων στην περιοχή της Τ.Κ. Καστρίου σύμφωνα με το Ε.Π.Σ. του παραλιακού μετώπου.
Βασικός αποτρεπτικός λόγος για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εντός του ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. είναι τα χρόνια οικονομικά και τεχνικά προβλήματα που ταλανίζουν το φορέα, αλλά κυρίως η έλλειψη οικονομικών κινήτρων για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων για εγκατάσταση - μετεγκατάσταση και η ανάγκη κατάλληλων τροποποιήσεων - παρεμβάσεων ώστε το πάρκο να αποτελεί ελκυστική και βιώσιμη επιλογή για τους επαγγελματίες.
Βασικά σημεία έχουν ως εξής:
· Το Όργανο Ελέγχου του ΥΠ.ΑΝ. που διενήργησε αυτοψία το έτος 2018 για το κλείσιμο του οικονομικού και φυσικού αντικειμένου του έργου, διαπίστωσε προβλήματα, με αποτέλεσμα την αδυναμία πιστοποίησης της ολοκλήρωσής του και κατά συνέπεια την καταβολή του τελευταίου ποσού της ενίσχυσης.
· Δεν υφίσταται ενεργό Διοικητικό Συμβούλιο (ουσιώδης έλλειψη διοίκησής του).
· Λίγα οικόπεδα εντός του πάρκου παραμένουν ως και σήμερα αδιάθετα, ενώ στα περισσότερα από αυτά που έχουν διανεμηθεί, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν εκκινήσει εργασίες εγκατάστασης, καθώς αυτοί είτε πλέον δεν δύνανται είτε δεν επιθυμούν την δραστηριοποίησή τους στην περιοχή.
· Εργασίες συντήρησης δεν εκτελέστηκαν λόγω τη μη χρήσης του όλα αυτά τα χρόνια (π.χ. βιολογικός καθαρισμός) και παράλληλα συνέβησαν ζημιές, βλάβες και κλοπές. Επίσης, παραμένουν ανεκτέλεστα κάποια έργα που δεν περιλήφθηκαν στην πρώτη φάση του όπως π.χ. μερικές οδοί και άλλα.
· Τέλος, λόγω της μη ουσιαστικής λειτουργίας του φορέα σήμερα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες στις λιγοστές επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός του πάρκου, προσφέρονται χωρίς στοιχειώδη ασφάλεια (πχ. απουσία φύλαξης, οδοφωτισμού κλπ).
Οι εξελίξεις της πρόσφατης χρονικής περιόδου περιλαμβάνουν:
· την ολοκλήρωση της εισόδου – εξόδου του Πάρκου από την Εγνατία οδό στο ρεύμα από Ηγουμενίτσα προς Ιωάννινα,
· την ανάληψη έργου από το Τ.Ε.Ε. από τις αρχές του έτους για σύνταξη έκθεσης πραγματογνωμοσύνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Ανάπτυξης,
· την υπόσχεση από τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης προ 6μήνου κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή να ενημερωθεί για το ιστορικό του έργου και τα νέα δεδομένα αυτού ώστε να προτείνει λύσεις,
· τις νεότερες πληροφορίες για μη υλοποίηση της σιδηροδρομικής Εγνατίας,
· τη λύση του φορέα του Εμπορευματικού Πάρκου (ΕΠΙ.ΧΕΙΠΑ Ηγουμενίτσας) που σχεδιαζόταν να υλοποιηθεί σε όμορη με το ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. έκταση από τον υπό ιδιωτική πλέον διοίκηση ΟΛΗΓ, που ήταν η μητρική εταιρεία αυτού.
· Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στα ΔΣ των Δήμων Ηγουμενίτσας και Σουλίου για το ΕΠΣ τονίστηκε η ανάγκη εκσυγχρονισμού με αλλαγές στις χρήσεις του ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ με σκοπό τη διεύρυνση του αντικειμένου των επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιούνται εντός αυτού.
· την χαμηλού βαθμού διασυνοριακή συνεργασία με την Νότιο Αλβανία (έλλειψη εξωστρέφειας των επιχειρήσεων), σαφώς διατυπωμένη από την ομάδα μελέτης του Ε.Π.Σ.
Σύμφωνα με μελέτη επιπτώσεων από το παρατηρητήριο επιχειρηματικού περιβάλλοντος του ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός οργανωμένων υποδομών, εξασφαλίζουν:
· χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης ως και 25%
· εξοικονόμηση στο κόστος οδοφωτισμού και καθαριότητας ως και 42%
· σημαντικότατη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας
· μείωση στο διοικητικό κόστος
· ενώ ενθαρρύνονται να εξάγουν και να καινοτομούν
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
· Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες και κατόπιν της έκθεσης του ΤΕΕ έχει προβεί για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει και την εκτέλεση των απαραίτητων έργων που θα επιτρέψουν την ομαλή και πλήρη λειτουργία του.
· Για ποιο λόγο δεν έχει ορισθεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με σκοπό την στοιχειώδη διοίκηση του έργου.
· Τι επιπλέον μέτρα προτίθεται να λάβει σε συνεργασία με τους υπόλοιπους μετόχους (Δήμος Σουλίου και Ελληνικό Δημόσιο) ώστε να καταστεί ελκυστική για τις επιχειρήσεις η εγκατάσταση – μετεγκατάστασή τους εντός του Βιοτεχνικού πάρκου.
Ιωάννινα, 20/11/2024
Με εκτίμηση,
Ο επικεφαλής και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών»:
Στέφος Ιωάννης, Αγγέλη Παναγιώτα, Δημητριάδης Σάββας, Κορωναίος Θεόδωρος, Τσίρκας Μάριος
Εκκρεμότητες – Υπολειτουργία Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας (ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.)
Reviewed by thespro.gr
on
Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2024
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: