Κατώτατος μισθός: Τι εξετάζεται για τις συλλογικές συμβάσεις
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στις Επιτροπές για το θέμα των αναπροσαρμογών στον κατώτατο μισθό και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως φαίνεται πως θα κάνει κάποιες βελτιώσεις στις διατάξεις για την αύξηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε. και πως αυτό κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή.
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων αυξήσεις στον κατώτατο μισθό με «ρήτρα» ακρίβειας αλλά και πάγωμα σε περιόδους καχεκτικής οικονομικής ανάπτυξης και με υψηλή ανεργία.
Οι δύο ρυθμίσεις
Σημειώνεται δε πως στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τον κατώτατο μισθό ενσωματώθηκαν δύο ρυθμίσεις. Αναλυτικά:
Προστέθηκε λόγος ενεργοποίησης της ρήτρας παρέκκλισης από τον μαθηματικό τύπο και σε περιπτώσεις σημαντικής αύξησης του ποσοστού της ανεργίας. Αυτό πρακτικά σημαίνεται πως όταν η χώρα θα έχει υψηλό ποσοστό ανεργίας, δεν θα αυξάνεται ο μισθός του εργαζομένου αλλά ούτε και θα μειώνεται.
Ο συντελεστής που θα προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο για τον κατώτατο μισθό θα είναι δεσμευτικός για τον καθορισμό του.
Ο νέος μηχανισμός αυξήσεων για τον κατώτατο μισθό θα βασίζεται στην παραγωγικότητα της οικονομίας αλλά και στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των φτωχότερων εργαζομένων.
Επίσης επισημαίνεται πως για το 2025, το 2026 και το 2027 ο καθορισμός του ύψους του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου θα γίνεται με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας την παραγωγικότητα, την πορεία των τιμών, των εισοδημάτων και των μισθών, της απασχόλησης και του ποσοστού της ανεργίας, την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, λαμβανομένου υπόψη του κόστους διαβίωσης, του γενικού επιπέδου των μισθών, της κατανομής και του ρυθμού αύξησής τους.
Υπενθυμίζεται πως ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 950 ευρώ έως το 2027, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.
Ενώ για το 2025 εκτιμάται πως θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως του 40 ευρώ με 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό προκειμένου αυτός να διαμορφωθεί στα 870 ευρώ μεικτά με 880 ευρώ μεικτά από 830 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση από το 2028 θα ισχύσει ο νέος αυτόματος μηχανισμός για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα προκύπτει από το άθροισμα:
α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος έτους για το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών και
β) του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του Γενικού Δείκτη Μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Αν ο συντελεστής -που θα προκύπτει- μειώνει το νομοθετημένο κατώτατο μισθό, τότε δεν θα αναπροσαρμόζεται και ο μισθός θα παραμένει “παγωμένος” χωρίς να μειώνεται.
Δημόσιο: Τι θα αλλάξει στις αποδοχές των εργαζομένων.
Ο νέος μηχανισμός θα ισχύσει και για τους μισθούς του δημόσιου τομέα. Ο στόχος είναι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να μην υπολείπεται από τον κατώτατο μισθό.
Μάλιστα για το 2025, η αύξηση θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ του βασικού μισθού στο Δημόσιο (εισαγωγικός ΥΕ κατηγορίας) και του κατώτατου μισθού, χωρίς όμως να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν καταβαλλόμενη προσωπική διαφορά.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο (ΥΕ κατηγορία) είναι στα 850 ευρώ μεικτά και ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι στα 830 ευρώ μεικτά.
Ωστόσο το 2025 ο κατώτατος αναμένεται να ανέλθει στα 870 ευρώ λόγω της αύξησης που θα πάρει.
Η εξέλιξη αυτή θα φέρει αυτόματα αύξηση και στον εισαγωγικό του Δημοσίου. Δηλαδή θα αυξηθεί κατά 20 ευρώ και θα διαμορφωθεί και αυτός στα 870 ευρώ μεικτά.
Από το 2026 και μετά, οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων του προσωπικού του δημόσιου τομέα, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2025 θα προσαυξηθούν ισόποσα με την εκάστοτε ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η προσαύξηση θα είναι σταθερή και θα προστίθεται στους βασικούς μισθούς κάθε κατηγορίας προσωπικού, χωρίς όμως να επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο αυτοί διαμορφώνονται βάσει των εκάστοτε εφαρμοζόμενων διατάξεων.
Κατώτατος μισθός: Τι εξετάζεται για τις συλλογικές συμβάσεις
Reviewed by thespro.gr
on
Τρίτη, Νοεμβρίου 26, 2024
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: