Προχωρά η κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας-μαμούθ των 16 χιλιομέτρων - Πού γίνεται το έργο των 3,5 δισ. ευρώ
Προχωρά η κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας-μαμούθ των 16 χιλιομέτρων - Πού γίνεται το έργο των 3,5 δισ. ευρώ
Σάρκα και οστά έχει αρχίσει να παίρνει το υποθαλάσσιο σιδηροδρομικό τούνελ της Κίνας που θα υποστηρίζεται ταχύτητες άνω των 240 χλμ./ώρα.
Ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου σιδηροδρομικού τούνελ υψηλών ταχυτήτων έγινε στα τέλη Οκτωβρίου, καθώς η κατασκευή του έργου πέρασε από τη φάση εργασιών στη στεριά στη φάση των εργασιών στη θάλασσα.
Το τούνελ αποτελεί μέρος της σιδηροδρομικής γραμμής Ningbo-Zhoushan, η οποία έχει σχεδιαστεί για να συνδέσει την ηπειρωτική Κίνα με το νησιωτικό σύμπλεγμα Zhousan, μέσω συρμών που θα αναπτύσσουν ταχύτητες άνω των 240 χλμ./ώρα.
Η υποθαλάσσια σήραγγα ονομάζεται “Jintang” και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2026, ενώ η γραμμή υψηλή ταχυτήτων Ningbo-Zhoushan με μήκος 77 χλμ. θα λειτουργήσει εντός του 2028.
Ειδικότερα, στις 22 Οκτωβρίου το ένα εκ των δύο μηχανημάτων διάνοιξης σηραγγών (ΤΒΜ) υπό την ονομασία “Dinghaihao” άρχισε να σκάβει τον βυθό της θάλασσας, επιχειρώντας σε βάθος 42 μ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η διάνοιξη προχωρά με ρυθμό 16 μέτρων την ημέρα.
Ο Μετροπόντικας Dinghaihao ξεκίνησε από το νησί Zhoushan και θα διανοίξει συνολικά 6.270 μέτρα, ενώ το έτερο μηχάνημα Yongzhou, με αφετηρία την πόλη-λιμάνι Ningbo θα σκάψει 4.940 μέτρα. Μόλις τα μηχανήματα αντιμετωπίσουν την υψηλή υδροστατική πίεση και τις περίπλοκες γεωλογικές συνθήκες, θα επιτύχουν μια ακριβή υποθαλάσσια σύνδεση, που αναμένεται να εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο για τις σιδηροδρομικές μεταφορές της Κίνας.
«Τα μηχανήματά μας εξελίχθηκαν εγχώρια, και είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις γεωλογικές συνθήκες και το κατασκευαστικό περιβάλλον μας. Τώρα που το μηχάνημα φτάνει στη θάλασσα, όπως είχε προγραμματιστεί, και τελικά ολοκληρώσει το τούνελ, θα αποδειχθεί ότι η τεχνολογία μας δεν είναι μόνο πρωτοπόρα στην Κίνα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο επικεφαλής του έργου κατασκευής της σήραγγας και της σιδηροδρομικής γραμμής, Zhang Jintao.
Σήμερα, η σύνδεση μεταξύ Zhoushan και Ningbo επιτυγχάνεται μέσω γέφυρας και πλωτών μέσων, τα οποία ωστόσο τακτικά υποφέρουν από διάφορα φαινόμενα, όπως τυφώνες και από πλήθος άλλων προβλημάτων που σχετίζοναι με τις ακτοπλοϊκές γραμμές.
Η εν λόγω υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα θα είναι τρίτη μακρύτερη του είδους της στον κόσμο, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνεται από τη Σηραγγα της Μάγχης (μήκος τμήματος κάτω από το νερό: 37,9 χλμ.) που έχει διανοιχτεί κάτω από το στενό της Μάγχης και συνδέει τη Γαλλία με την Αγγλία.
Στη δεύτερη θέση βρίσεκται η σήραγγα του Σεϊκάν στην Ιαπωνία και συνδέει τα νησιά Honshu και Hokkaido. Το χαμηλότερο σημείο της σήραγγας (μήκος τμήματος κάτω από το νερό: 23,3 χλμ.) βρίσκεται στα 240 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας γεγονός που την καθιστά την υποθαλάσσια σήραγγα με το μεγαλύτερο βάθος στον κόσμο.
Παρ΄όλα αυτά, το υποθαλάσσιο τούνελ Jintang εκτιμάται ότι θα είναι το μακρύτερο που θα μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητες άνω των 240 χλμ./ώρα. Το κόστους του εν λόγω έργου υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ευρώ.
Προχωρά η κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας-μαμούθ των 16 χιλιομέτρων - Πού γίνεται το έργο των 3,5 δισ. ευρώ
Reviewed by thespro.gr
on
Πέμπτη, Νοεμβρίου 21, 2024
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: