Θεσπρωτικά τοπικά προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνη | Γράφει η Ιωάννα Κοτοπούλου

Θεσπρωτικά τοπικά προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνη | Γράφει η Ιωάννα Κοτοπούλου


Ο πλούτος που υπάρχει στον Ν. Θεσπρωτίας είναι πολύ μεγάλος είτε στον χώρο της κτηνοτροφίας είτε της γεωργίας, με τα προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνη που αποτελούν διαχρονικά σημαντικό μέρος της διατροφικής συνήθειας των κατοίκων του νομου!
Μερικά από αυτά ειναι: τυροκομικά προϊόντα, κρεάτα/κοτόπουλο, χοιρινό, πρόβεια κ.α, γαρίδες/ ιχθυοκαλλιέργεια, φακές, αμύγδαλα, αυγα.

Ας τα πάρουμε με την σειρά όμως για να δούμε τα οφέλη του καθενός απο αυτά:

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ / ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ
Το τυρί cottage χαμηλών λιπαρών και το γιαούρτι είναι εξαιρετικές, υγιεινές πηγές πρωτεΐνης. Το ελληνικό γιαούρτι έχει περίπου δύο φορές περισσότερη πρωτεΐνη από το κανονικό γιαούρτι (αν και το κανονικό γιαούρτι περιέχει περισσότερο ασβέστιο). Ενώ το τυρί είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες, να έχετε υπόψη σας ότι είναι επίσης πλούσιο σε θερμίδες και πρωτεΐνη.
Η περιοχή της Παραμυθιάς φημίζεται για διάφορες ποικιλίες τυριών είτε σε μαλακά τυριά είτε σε σκληρά . Τα τυροκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε πηγή πρωτεΐνης μίας και λόγω της περιεκτικότητας τους σε γάλα προσφέρουνε πολλά οφέλη και στους μικρούς και στους μεγάλους.

ΓΑΡΙΔΕΣ
Πλούσιες σε πρωτεΐνη. Ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέγει κάποιος τις γαρίδες είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Ουσιαστικά, 85 γρ. περιέχουν περίπου 20 γρ. πρωτεΐνης. Γενικά, είναι γνωστό πως η πρωτεΐνη βοηθά στην καλή λειτουργία των μυών και στην πέψη.
Για τον θυρεοειδή. Στις γαρίδες θα βρεις επίσης δύο από τα πιο σημαντικά μέταλλα για την υγεία του θυρεοειδούς: ιώδιο και σελήνιο. Το ιώδιο χρειάζεται για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς, ενώ το σελήνιο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στους θυρεοειδείς αδένες. Μάλιστα, το σελήνιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθεί φυσικά στα τρόφιμα, καθιστώντας τις γαρίδες διατροφικά πολύτιμες.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Στις γαρίδες περιέχονται μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε και ψευδαργύρου, που ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η κατανάλωσή τους βοηθά στη μείωση της αίσθησης της κόπωσης και της εξάντλησης.
Γεμάτες από βιταμίνες και μέταλλα. Εκτός από όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που έχουν ήδη αναφερθεί, οι γαρίδες είναι γεμάτες με υγιεινά μικροθρεπτικά συστατικά όπως χολίνη, φώσφορος, χαλκός και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όλα αυτά συνεργάζονται μεταξύ τους για να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου, των οστών, και των ερυθρών αιμοσφαιρίων .

ΑΥΓΑ
Πόση πρωτεΐνη περιέχει το κάθε μέρος του αβγού; Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το άσπρο μέρος του αυγού περιέχει όλη την πρωτεΐνη και το κίτρινο μέρος όλα τα θρεπτικά συστατικά και λιπαρά.
Ωστόσο το κίτρινο μέρος μπορεί να περιέχει έως και την μισή ποσότητα πρωτεΐνης όλου του αβγού. Συνεπώς για να προσλάβουμε την συνολική ποσότητα πρωτεΐνης ενός αβγού πρέπει να φάμε ολόκληρο το αβγό.
Εκτός από την υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη το αυγό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β5, Β12, Β2, φώσφορο, σελήνιο, βιταμίνες Α, D, K, Β6,

ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, υγιών λιπαρών, βιταμίνης Ε, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν κρίσιμους ρόλους σε πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή ενέργειας, η ανάπτυξη των κυττάρων και η λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή για: Βιταμίνη Ε, Μονοακόρεστα λιπαρά, Ίνες, Βιοτίνη, Μέταλλα: Ασβέστιο, Φώσφορος, Μαγνήσιο, Ιχνοστοιχεία: Χαλκός, Φυτοθρεπτικά συστατικά: φλαβονοειδή, φυτικές στερόλες, φαινολικά οξέα.
Μία μερίδα αμύγδαλα ισούται με περίπου 23 αμύγδαλα. Είναι μια θερμιδική τροφή αλλά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με την πλειοψηφία των λιπαρών της να είναι μονοακόρεστα.

ΦΑΚΕΣ
Αποτελούσαν βασική καλλιέργεια για τα ορεινό του Σουλίου κατα το παρελθόν. Οι φακές αποτελούν ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας καθώς συνδυάζουν φυσικά διάφορα μάκρο- και μίκρο-θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την υγεία.
Συγκεκριμένα, οι φακές είναι μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών καθώς μία κούπα μαγειρεμένες φακές (198 γρ.) καλύπτουν το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης τους. Επίσης, μας εφοδιάζουν με επαρκείς ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών καθώς 1 κούπα φακές μαγειρεμένες μας αποδίδει 18 γρ. πρωτεΐνης, όση πρωτεΐνη μας αποδίδουν περίπου 90 γρ. κοτόπουλο.
Επιπλέον, οι φακές θεωρούνται μία κορυφαία πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος και όχι άδικα, καθώς η κατανάλωση μίας κούπας φακές θα μας εξασφαλίσει περίπου το 40% και το 50% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης του. Ακόμη, οι φακές είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο.
Θεσπρωτικά τοπικά προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνη | Γράφει η Ιωάννα Κοτοπούλου Θεσπρωτικά τοπικά προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνη | Γράφει η Ιωάννα Κοτοπούλου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 22, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.