Ως εδώ με την κλοπή της δουλειάς μας κ. Θεμελή

Ως εδώ με την κλοπή της δουλειάς μας κ. Θεμελή


Σε έναν κόσμο όπου η πληροφορία διακινείται με ταχύτητα μέσα από το διαδίκτυο, η διατήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελεί συχνά μια σημαντική πρόκληση. 
Το δημοσιογραφικό έργο χρειάζεται ώρες έρευνας, σύνθεσης και συγγραφής, που όμως πολλές φορές καταλήγουν να καπηλεύονται εσκεμμένα από άλλους, χωρίς την απαιτούμενη αναγνώριση ή έστω την ελάχιστη πνευματική τιμή, αναφέροντας την αρχική πηγή της είδησης - άρθρου.
Σε ένα τέτοιο παράδειγμα αναφερόμαστε σήμερα.
Στις 8 Οκτωβρίου 2024, το thespro.gr δημοσίευσε το άρθρο με τίτλο "Γενναία Χρηματοδότηση του Δημοτικού Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας", το οποίο αναφερόταν στη σημαντική επιχορήγηση του ομίλου από τον δήμο Ηγουμενίτσας, με σκοπό την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του. 
Στις 9 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά, η εφημερίδα "Η Θεσπρωτική" αντέγραψε και δημοσίευσε αυτολεξεί στο site της το ίδιο κείμενο, παρουσιάζοντάς το ως επίσημη ανακοίνωση του δήμου Ηγουμενίτσας, αλλάζοντας παραπλανητικά την πηγή του άρθρου και παραβιάζοντας την πνευματική ιδιοκτησία του κειμένου. Σίγουρα θα το τύπωσε και στην ημερήσια εφημερίδα του (δεν μας την στέλνει πια για να μην παρακολουθούμε το περιεχόμενό της), πριν το δημοσιεύσω εγώ στην εβδομαδιαία εφημερίδα μου ΤΙΤΑΝΗ.

Οι αποδείξεις της κλοπής είναι ολοφάνερες στις ημερομηνίες των δύο άρθρων που φαίνονται στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, αποδεικνύοντας όχι μόνο την πνευματική κλοπή αλλά και την παραπλανητική παρουσίαση του περιεχομένου, δήθεν ως ανακοίνωση του δήμου Ηγουμενίτσας.
Η ενέργεια αυτή δεν αποτελεί μια απλή παράβαση της επαγγελματικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Είναι μια σοβαρή παραβίαση που υπονομεύει την αξιοπιστία της δημοσιογραφίας. 
Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, έχω αποφασίσει να προσφύγω νομικά κατά του Αλέξανδρου Θεμελή και της εφημερίδας "Η Θεσπρωτική" για να προστατεύσω το έργο μου και να διασφαλίσω την αποκατάσταση της αλήθειας.
Η πρακτική της δημοσιογραφίας εξ αποστάσεως έχει δείξει πως μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικές και ανεύθυνες πρακτικές, οι οποίες δεν μπορούν να ανεχθούν σε μια κοινωνία που αξιολογεί και θα έπρεπε να βασίζεται στην ακεραιότητα των μέσων ενημέρωσής της. 
Είναι κρίσιμο για τη διαφύλαξη της δημοσιογραφικής ειλικρίνειας και της δημοκρατικής μας δομής να αντιδρούμε κατάλληλα και να παίρνουμε τα απαραίτητα νομικά μέτρα εναντίον όσων υπονομεύουν αυτές τις αξίες.

Βαγγέλης Α. Αναστασίου
Εκδότης - δημοσιογράφος
Ως εδώ με την κλοπή της δουλειάς μας κ. Θεμελή Ως εδώ με την κλοπή της δουλειάς μας κ. Θεμελή Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.