Με επιτυχία η γιορτή πουλιών του Οφυπεκά στη Σαγιάδα

Με επιτυχία η γιορτή πουλιών του Οφυπεκά στη Σαγιάδα


Εκδηλώσεις με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2024, στα Ιωάννινα, στη Σαγιάδα, στην Αμμουδιά και στα Τζουμέρκα.
Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, γιόρτασε και φέτος την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών στα Ιωάννινα, στη Σαγιάδα και στην Αμμουδιά, ενώ συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στα Τζουμέρκα.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών είναι ένα ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 100 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International. Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα.
Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου (Έδρα), γιόρτασε την γιορτή πουλιών στο Κέντρο Πληροφόρησης στο νησάκι της Λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε: ξενάγηση στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας, περιπατητικό βιωματικό θεατρικό Δρώμενο βασισμένο στις όρνιθες του Αριστοφάνη (διασκευή ιστορίας της Χριστίνας Τζιάλλα), όπου οι 55 συμμετέχοντες απόλαυσαν μια πανέμορφη διαδρομή πλάι στη λίμνη, παρατήρησαν τα πουλιά της και έμαθαν για αυτά μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι και παρατήρηση και καταγραφή πουλιών με τηλεσκόπιο και κιάλια.
Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Σαγιάδα στο Κέντρο Πληροφόρησης Ποταμού Καλαμά και στην Αμμουδιά στο Κέντρο Πληροφόρησης ποταμού Αχέροντα στις 9 και 10 Οκτωβρίου από το Παράρτημα Ηγουμενίτσας της Μονάδας Διαχείρισης, συμμετείχαν 140 μαθητές από Δημοτικά Σχολεία της Πρέβεζας (1ο Δημοτικό Σχολείο Πάργας) και Θεσπρωτίας (Δημοτικό Σχολείο Σαγιάδας και νηπιαγωγείο Σαγιάδας).
Οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στις εκδηλώσεις και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν πολλές, όπως υπαίθριο εργαστήριο ζωγραφικής σε πέτρες και χαρτί, επιδαπέδια παιχνίδια, κατασκευές χάρτινων μασκών με θέμα τα πουλιά και παρατήρηση ορνιθοπανίδας με τηλεσκόπια και κιάλια που διέθετε η Μονάδα.
Επίσης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, καθώς και για τους χώρους όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση.
Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, το Κέντρο Ενημέρωσης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου έχει προγραμματίσει επισκέψεις σε σχολικές μονάδες στα ορεινά της Άρτας, των Ιωαννίνων και Τρικάλων όπου θα πραγματοποιεί προβολή παρουσίασης και χειροτεχνίες – κατασκευές με θέμα τα διάφορα είδη πουλιών.
Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου ευχαριστεί θερμά τους μαθητές, γονείς και τους δασκάλους που συμμετέχουν στην Γιορτή Πουλιών και συμβάλλουν με την παρουσία τους στην επιτυχία της.
Με επιτυχία η γιορτή πουλιών του Οφυπεκά στη Σαγιάδα Με επιτυχία η γιορτή πουλιών του Οφυπεκά στη Σαγιάδα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.