Για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας | Γράφει ο Αλέξανδρος Μούκας

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας | Γράφει ο Αλέξανδρος Μούκας



Εν έτει 2024 ελάχιστοι γνωρίζουν και κατά τι περισσότεροι ενθυμούνται που οφείλεται το status quo της Ψυχικής Υγείας εν Ελλάδι ακόμα και τούτη την στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες.
Χωρίς υπερβολή και εν πλήρει συνειδήσει, ο μοναδικός λόγος που έκλεισε το κολαστήριο της Λέρου την χρονική περίοδο του 1986-1989, αν βγάλουμε στην άκρη τους αγώνες της δημοκρατικής-προοδευτικής-αριστερής μερίδας της Ψυχιατρικής κοινότητας στην πατρίδα μας, ακούει στο όνομα Κωνσταντίνος Στεφανής.
‘Ο αείμνηστος καθηγητής της Ψυχιατρικής υπήρξε στην καριέρα του κατά σειρά και απόλυτη προτεραιότητα: Α) Άνθρωπος, Β) Ιατρός και Γ) Ψυχίατρος.
Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι που κατά καιρούς του αποδόθηκαν, απλά ωχριούν εμπρός σε αυτές τις 3 ιδιότητες του ιατροφιλόσοφου Κωνσταντίνου Στεφανή.
Εδώ ο γράφων οφείλει να κάνει μνεία σε άλλη μία ξεχωριστή και μοναδική στα παγκόσμια χρονικά ιδιότητα του εκλιπόντος. Ο Κωνσταντίνος Στεφανής υπήρξε και είναι ακόμα και σήμερα ο νεότερος Πρόεδρος Της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας στην Ιστορία αυτής. Σε ηλικία περίπου 40 κάτι ετών. Το επίτευγμα αυτό και ειδικά την εποχή που εξετελέσθη, ήταν πρωτοποριακό για ολόκληρη συλλήβδην την Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα. Πού ακούστηκε ένας νεαρός μεσήλιξ να διαφεντεύει τα φωτεινότερα μυαλά της Ψυχιατρικής, πολλά εκ των οποίων είχαν τα υπερδιπλάσιά του χρόνια και την συνεπακόλουθη σοφία της μακρόχρονης πείρας;
Και όμως! Οι υπέργηροι μέντορες της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Επιστήμης διείδαν στο νεαρό Στεφανή όλα εκείνα που εμείς ως Έλληνες υποτιμήσαμε, υποσκελίσαμε και χλευάσαμε στον Ύψιστο αυτόν Επιστήμονα όταν αργότερα διετέλεσε Υπουργός Υγείας επί ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα η εντονότερη χλεύη προήλθε από τα σπλάχνα της νέας δημοκρατίας και των οπαδών της δεξιάς εν Ελλάδι.

Το μέγιστο επίτευγμα -κατά την ταπεινή μου άποψη- του Κωνσταντίνου Στεφανή ήταν το ακατόρθωτο εκείνα τα χρόνια, που ο υπαρκτός σοσιαλισμός έστεκε τρανός ακόμα και το αντίπαλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο των ΗΠΑ ήταν αδιάλλακτο απέναντι στον κομμουνιστή οχτρό, να ανοίξει τον πρώτο δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην Δυτική Ψυχιατρική Κοινότητα και την απομονωμένη Σοβιετική Ψυχιατρική Επιστήμη. Ναι! Ο Κωνσταντίνος Στεφανής εν μέσω ψυχρού πολέμου των δύο υπερδυνάμεων εφάρμοσε τον διαλεκτικό υλισμό επί του πρακτέου, στην πρώτη στα χρονικά της Ιστορίας, επικοινωνία των δύο αντιδιαμετρικά αντίθετων Ψυχιατρικών Επιστημονικών Σχολών.
Αυτό, κυρίες και κύριοι, αφ’εαυτού αποτελεί για μένα το προχώρημα της Ψυχιατρικής Επιστήμης τουλάχιστον 100 χρόνια μπροστά από την εποχή του. Ο Κωνσταντίνος Στεφανής υπήρξε ο μέντοράς μου για το ελάχιστο της γνωριμίας μας και είναι ως και σήμερα το ίνδαλμά μου στην επιστήμη που υπηρετώ κι εγώ.

Μετά λόγου γνώσεως,
Αλέξανδρος Μούκας
Ειδικευόμενος ψυχίατρος ενηλίκων του Αιγινητείου
και ειδικευόμενος συστημικός ψυχοθεραπευτής του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. “Κωνσταντίνος Στεφανής”

*Δημοσιεύθηκε στο https://mydoctorshouse.gr/

Ο Αλέξανδρος Μούκας του Βασιλείου και της Σμυρνούλας (ή αλλιώς μικρή Σμύρνη) το γένος Μαρτίνη, γεννήθηκε στις 30/3/1981 στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Παραμυθιάς με απολυτήριο 19 και 8/13. Εισήχθη στην Ιατρική του ΑΠΘ το σωτήριον έτος 1999 και ορκίστηκε ως Ιατρός στον Ιπποκράτη και την Συνείδησή του την 22α Ιουλίου του 2017. Από το Νοέμβρη του ίδιου έτους ως το Δεκέμβρη του 2018 διετέλεσε αγροτικός ιατρός στο Κ.Υ.Καλλονής Λέσβου. Από το Γενάρη του 2019 ως τον Μάρτη του 2020 διετέλεσε ιατρός ομάδος στην ΠΑΕ ΣΟΥΛΙ και στην ΚΑΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Από τον Μάρτη του 2020 και ως τον Απρίλη του ίδιου έτους υπηρέτησε στους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ στην Mental Health Clinic of Mytilini, Lesvos. Από τον Σεπτέμβρη του 2020 ως τον Δεκέμβρη του 2022 υπηρέτησε ως ειδικευόμενος ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής στο Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε στο παράρτημα του Αιγάλεω. Διετέλεσε δε ιατρός αγώνων ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης από τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους ως τον Μάρτη του 2023. Από τον Ιούλιο του 2023 υπηρέτησε ως ειδικευόμενος Γενικής Παθολογίας στην Α’ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ υπό τον συντονιστή διευθυντή κ.κ. Αδάμη ως και τον Σεπτέμβρη του 2023. Από τον Οκτώβρη του 2023 ως και σήμερα υπηρετεί ως ειδικευόμενος Νευρολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αιγινήτειον των Αθηνών υπό τον καθηγητή της έδρας κ.κ. Λεωνίδα Στεφανή.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας | Γράφει ο Αλέξανδρος Μούκας Για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας | Γράφει ο Αλέξανδρος Μούκας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 11, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.