Ενημέρωση από το επιμελητήριο: Ρύθμιση οφειλών προς δήμους και περιφέρειες

Ενημέρωση από το επιμελητήριο: Ρύθμιση οφειλών προς δήμους και περιφέρειες


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μέλη του για την δυνατότητα ρύθμισης των χρεών σε δήμους, περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του Νόμου 5143/2024 «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις» που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 161/Α/11.10.2024.

Με το άρθρο 25 (παρ.1&2) προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης και απαλλαγής από τις προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190), καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους σε ποσοστό έως και 95%, σε φυσικά πρόσωπα που πληρούν τα κριτήρια ευάλωτου οφειλέτη, για χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως την 31.10.2024, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας ή του νομικού τους προσώπου, ως εξής:
· αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%),
· αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως έξι (6) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%),
· αν εξοφληθούν σε επτά (7) έως δώδεκα (12) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%),
· αν εξοφληθούν σε δεκατρείς (13) έως εξήντα (60) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).

Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν ανήκουν στην κατηγορία του ευάλωτου οφειλέτη, καθώς και τα νομικά πρόσωπα που έχουν βεβαιωμένες έως τις 31.10.2024 κάθε είδους οφειλές τους προς τους προαναφερόμενους φορείς, δύναται, ύστερα από αίτησή τους ως ανωτέρω, να τις ρυθμίσουν και εξοφλήσουν σε έως εξήντα (60) δόσεις.
Οι δόσεις και στις δυο περιπτώσεις (ευάλωτου οφειλέτη η μη) θα πρέπει να είναι μηνιαίες, ισόποσες, κι όχι μικρότερες των πενήντα (50) ευρώ. Εάν το ύψος της οφειλής υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, ο οφειλέτης δικαιούται να υπαχθεί, με αίτησή του, στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν. 4738/2020 (Α’ 207) σύμφωνα με το αρθ.26.



Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Ενημέρωση από το επιμελητήριο: Ρύθμιση οφειλών προς δήμους και περιφέρειες Ενημέρωση από το επιμελητήριο: Ρύθμιση οφειλών προς δήμους και περιφέρειες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.