Ενημέρωση για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής

Ενημέρωση για  την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής 


Κύριε Δήμαρχε, σας γνωστοποιούμε τα θέματα που κατατέθηκαν εγγράφως στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου έως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου από τους δημοτικούς συμβούλους, τους προέδρους των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων και τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, προκειμένου να συζητηθούν στην 5 η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής (άρθρο 67 και 67Α του ν.3852/2010) που θα διεξαχθεί δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχιακού μεγάρου Ηγουμενίτσας (οδός Σουλίου αρ.3), στις 30 Οκτωβρίου 2024 ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:30’.

 Α) Θέματα που κατατέθηκαν εγγράφως από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του κ. Δημάρχου: - Κανένα 

Β) Θέματα που κατατέθηκαν εγγράφως από τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της μειοψηφίας: 
1.-κ. Ιωάννης Λώλος - Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Προοπτικής»): 
Για την ειδική Συνεδρίαση της 30-10-2024 ( άρθρο 7 Ν. 5056/2023) Με την αριθμ. 197/2024 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΗ συμπληρώθηκε – τροποποιήθηκε προγενέστερη και με αριθμ. 87/2024 απόφαση του Δ Σ με θέμα « Απόφαση ανάθεσης για την χορήγηση τροφείου σε προσωπικό της ΔΕΥΑΗ έτους 2024 ». 
Σύμφωνα με την νέα απόφαση, που πάρθηκε κατά πλειοψηφία, αποφασίσθηκε η χορήγηση του τροφείου που προβλέπεται από την σχετική κλαδική σύμβαση εργασίας να γίνεται μόνο στα μέλη του σωματείου εργαζομένων και όχι σε όλο το προσωπικό της ΔΕΥΑΗ, που πληροί τις προϋποθέσεις, όπως προβλεπόταν από την αρχική απόφαση του ΔΣ. Επειδή: 
- Η εν λόγω παροχή καταβάλλεται στους εργαζομένους των ΔΕΥΑ κυρίως για λόγους κοινωνικής πρόνοιας και βελτίωσης των όρων και των συνθηκών εργασίας τους . 
- Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η ελευθερία του συνεταιρίζεσθε και
- Από την παρεχόμενη γνώμη της έμμισθης Δικηγόρου της ΔΕΥΑΗ προκύπτει ότι, είναι στην διακριτική ευχέρεια της διοίκησης της ΔΕΥΑΗ να καταβάλει το τροφείο και στους εργαζόμενους μη μέλη του σωματείου εργαζομένων, με βάσει τις αρχές της εύνοιας , της πρόνοιας και της ίσης μεταχείρισης Ερωτώ τον κο Δήμαρχο: Εάν υιοθετεί την παραπάνω απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΗ , η οποία δημιουργεί εργαζόμενους δυο κατηγοριών και αν όχι, σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να ανακληθεί αυτή. 

2.-κ. Αντώνης Μπέζας - Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Μαζί για την Ηγουμενίτσα»: 
Διαχείριση από τη Δημοτική Αρχή των σημαντικών προβλημάτων της καθημερινότητας. 
Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας αποτελεί τη μητέρα των μαχών για την αυτοδιοίκηση. Πέρα από την έλλειψη περιφερειακής οδού, ένα χρόνο μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ο δήμος Ηγουμενίτσας εξακολουθεί να καταγράφει θλιβερή αρνητική πρωτιά σε μια σειρά από καίρια ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα και σε καθημερινή βάση την ποιότητα ζωής των δημοτών του. 
Συγκεκριμένα, αποτελεί τον μοναδικό ίσως Δήμο- πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας στη χώρα που: 
1) Δεν διαθέτει κοινόχρηστες δημοτικές τουαλέτες σε καμία Δημοτική Ενότητα. 
2) Είναι ο πλέον «εχθρικός» για τη διαβίωση ΑΜΕΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ούτε μια πλήρης διαδρομή ώστε άτομα με ειδικές ανάγκες να μπορούν να μεταβούν από κάποιο σημείο της πόλης στα δύο βασικά κτίρια διοίκησης, δηλαδή το Διοικητήριο της περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και το Δημαρχείο. Το Δημοτικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας είναι μάλιστα το μοναδικό που δεν διαθέτει τουαλέτα για ΑΜΕΑ. 
3) Δεν έχει δημιουργήσει τα τελευταία 30 χρόνια ούτε έναν οργανωμένο υπέργειο ή υπόγειο χώρο στάθμευσης ενώ δεν υπάρχουν θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης. 
4) Δε διαθέτει, εντός της πόλης, με εξαίρεση τη μικρή αίθουσα του ΠΑΝΘΕΟΝ (που παρουσιάζει ηλεκτρολογικά προβλήματα επικινδυνότητας), ούτε κλειστό (πνευματικό – πολιτιστικό κέντρο), ούτε ανοικτό (υπαίθριο θέατρο) χώρο για τη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλες τις μορφές της τέχνης αλλά και εκπαιδευτικών- μορφωτικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Επιπλέον, δε διαθέτει δημοτική ή δημόσια βιβλιοθήκη, βασικό στοιχείο πολιτιστικής υποδομής, παρά τις μεμονωμένες προσπάθειες συγκέντρωσης βιβλίων από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους. Τόσο η ολοκλήρωση του υπαίθριου θεάτρου στο Τσιπουρίκι όσο και η μετατροπή του πρώην κτιρίου ΕΙΝ σε πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο καρκινοβατούν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. 
5) Δεν έχει οργανωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και καθαρισμών, αφού η ανακύκλωση πρακτικά δε λειτουργεί, δε γίνεται συστηματική χρήση της ειδικής υδροφόρας και του σαρώθρου για το πλύσιμο και τον καθαρισμό των πεζοδρομίωνπεζοδρόμων- πλατειών, δεν πραγματοποιούνται τακτικές πλύσεις των κάδων απορριμμάτων (ανά δίμηνο), δεν υπάρχει πρόγραμμα συλλογής ογκωδών αντικειμένων μέσω μόνιμα τοποθετημένων ειδικών σκαφών και δεν πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία και το ευρύ κοινό. 
6) Δε διαθέτει άλσος (πάρκο αναψυχής) στον κεντρικό ιστό της πόλης ή περιαστικά, με διαδρομές και θέσεις ανάπαυσης, ούτε επαρκές πράσινο, λουλούδια και σιντριβάνια σε παρτέρια, κοινόχρηστους χώρους και κόμβους κυκλοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από υπολογισμούς μας, στην παλιά πόλη της Ηγουμενίτσας αντιστοιχεί περίπου μόλις μισό τετραγωνικό μέτρο πρασίνου ανά κάτοικο όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 8 τετραγωνικά, και αυτό είναι ανισομερώς κατανεμημένο αφού βρίσκεται κυρίως στην παραλιακή ζώνη της πόλης. 
7) Δεν έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία 30 χρόνια σε κοινόχρηστο χώρο ούτε ένα μνημείο (άγαλμα, ανδριάντας κλπ) της τοπικής ιστορίας και ούτε ένα εικαστικό έργο τέχνης που να λειτουργεί ως τοπόσημο. Το μνημείο μικρασιατικής καταστροφής στη Νέα Σελεύκεια και των Υδραίων Ναυτικών στα Σύβοτα δεν παραπέμπουν σε τοπικά γεγονότα ή δεν τιμούν ανθρώπους με καταγωγή από την περιοχή. 8) Δε διαθέτει δημοτική τηλεόραση ή δημοτικό ραδιόφωνο ή δημοτικό Ωδείο ή δημοτικό αθλητικό σωματείο ή δημοτικό πολιτιστικό ίδρυμα ή κάποια άλλη παρόμοια δημοτική δομή ή φορέα πολιτισμού ενημέρωσης ή αθλητισμού, εκτός της Φιλαρμονικής. 
9) Δε διαθέτει οργανωμένο κεντρικό νεκροταφείο, αφού το παλαιό είναι πρακτικά εγκαταλειμμένο και έχει κορεστεί εδώ και 5 χρόνια με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ταφές στους τσιμεντοστρωμένους διαδρόμους. 
10) Δε διαθέτει νοσοκομείο ή άλλη δομή παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Είναι προφανές ότι μια νέα δημοτική αρχή δεν μπορεί να επιλύσει από τον πρώτο χρόνο της θητείας της όλες αυτές τις παθογένειες δεκαετιών. Με δεδομένο όμως ότι έχει παρέλθει πλέον ικανός χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων σας, θα θέλαμε να πληροφορηθούμε για τις προθέσεις και τις θέσεις σας αλλά και τις ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί ή σχεδιάζετε να προβείτε για τη διαχείριση αυτού του «δεκαλόγου» των προβλημάτων της καθημερινότητας που έχουν κατατάξει την Ηγουμενίτσα στις λιγότερο ελκυστικές ελληνικές πόλεις. 

3.-κ. Βασίλειος Γκόλιας (Παράταξη «Δύναμη Προοπτικής»): 
Με αφορμή την επιβολή προστίμων από την πολεοδομία του Δήμου Ηγουμενίτσας σε παραλιακές καφετέριες για αυθαίρετες κατασκευές, παρακαλώ να μας ενημερώσετε σχετικά με τα εξής: 
Ποιος ήταν ο ακριβής αριθμός των επιχειρήσεων στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για τη διαχείριση της κατάστασης, δεδομένων των παραπόνων των ιδιοκτητών για προηγούμενες διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα; Υπάρχει κάποιο πλαίσιο ή διαδικασία για τη νομιμοποίηση αυτών των κατασκευών, και αν ναι, ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι προθεσμίες; 

4.-κ. Γεώργιος Ντάνης (Παράταξη «Δύναμη Προοπτικής»): 
Από ενημέρωση που έχουμε από γονείς και εργαζομένους, προκύπτει ότι υπάρχουν προβλήματα στους Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς του δήμου μας. Προβλήματα που πηγάζουν και από: 
• Την καθυστέρηση της έγκρισης του νέου ΟΕΥ, • Την καθυστέρηση της υπογραφής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων ΕΣΠΑ, 
• Την μετακίνηση εργαζομένων, που σύμφωνα με τους ίδιους, πραγματοποιούνται για λόγους εκδίκησης , 
• Την μηνυτήρια αναφορά αντιδημάρχου σε εργαζόμενη παιδικού σταθμού. Ρωτάτε λοιπόν ο κ. Δήμαρχος και η αρμόδια κα Αντιδήμαρχος, για το ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας και συγκεκριμένα: 
• Ποιος είναι ο αριθμός των εγκεκριμένων voucher παιδιών και βρεφών και παρακαλώ να δοθούν και συγκριτικά στοιχεία των τελευταίων ετών για τον μήνα Σεπτέμβριο. 
• Αν καλύφθηκαν όλες οι θέσεις των βρεφικών τμημάτων; 
• Ποιοι οι λόγοι και με ποια κριτήρια έγιναν οι μετακινήσεις των εργαζομένων και αν αυτές έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μετακινούμενων. 
• Ποια έργα και παρεμβάσεις έχουν γίνει στους παιδικούς σταθμούς από τον Γενάρη ως σήμερα; 
• Γιατί καθυστερεί και ποιο το χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση των τεσσάρων τελευταίων παιδικών σταθμών οι οποίοι έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. 
• Αν υπήρξαν καταγγελίες ή αναφορές από γονείς; 

5.-κ. Διαμαντής Βένος (Παράταξη «Μαζί για την Ηγουμενίτσα»): 
Από πού προέρχονται οι θαλάσσιες κηλίδες που εμφανίστηκαν στον κόλπο της Ηγουμενίτσας; Στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξής μας Αντώνη Μπέζα για τις θαλάσσιες κηλίδες που εμφανίστηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου σε διάφορες περιοχές στον κόλπο της Ηγουμενίτσας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Καλφόγλου ανέφερε ότι οι αυτές δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού της Ηγουμενίτσας, αφού έγιναν έλεγχοι και δεν υπάρχει διαρροή και ότι από το λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ελήφθησαν δείγματα για εξέταση από το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ) στα Ιωάννινα, χωρίς όμως να γνωρίζει το αποτέλεσμα της εξέτασης. Επειδή οι κηλίδες αυτές πιθανόν να οφείλονται σε άλλου είδους ρύπανση από την ξηρά ή τη θάλασσα, αλλά ακόμη και αν είναι συνέπεια ευτροφισμού λόγω των κλιματολογικών συνθηκών οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ώστε να μην ανησυχούν και επειδή ο δήμαρχος δήλωσε ότι παρακολουθεί το θέμα, παρακαλώ, δεδομένου ότι έχει παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα από το περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα της εξέτασης του ΓΧΚ. 

6.-κ. Χρήστος Καρβούνης (Παράταξη «Μαζί για την Ηγουμενίτσα»):
 Μετακίνηση από το πρώην κτίριο του ΕΙΝ βιβλίων και εξοπλισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας Το 2015, σύμφωνα με σχετική απόφαση του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης «Αριάδνη», παραδόθηκαν με ειδικό πρωτόκολλο από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Βαγγέλη Μάστορα στο κέντρο πρόληψης 800 περίπου αντίτυπα του βιβλίου του με τίτλο «Πολυπολιτισμική Ήπειρος Αλλοδαποί- Οικονομικοί Μετανάστες 1990-2010», τα οποία μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν σε χώρο που είχε διατεθεί για το σκοπό αυτό στο πρώην κτίριο του ΕΙΝ. Σύμφωνα με τον όρο της παράδοσης, τα έσοδα από την πώλησή τους επρόκειτο να διατεθούν για δράσεις του κέντρου πρόληψης κατά των ναρκωτικών. Τα βιβλία αυτά, στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου «Επανάχρηση και μετατροπή του κτιρίου ΕΙΝ σε πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο», προφανώς μετακινήθηκαν. Πληροφορίες επίσης, αναφέρουν ότι την ίδια περίοδο και για τον ίδιο λόγο, μετακινήθηκε από τη θεατρική αίθουσα του πρώην κτιρίου του ΕΙΝ ηχητικός εξοπλισμός (κονσόλες ήχου, μεγάφωνα, μικρόφωνα κλπ) καθώς και εξοπλισμός φωτισμού, ιδιοκτησίας του δήμου Ηγουμενίτσας που διαχειρίζονταν το ΠΑΚΠΟΟ, συνολικής αξίας περίπου 50.000 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω και επειδή την ευθύνη για τη φύλαξή τους είχε ο Δήμος Ηγουμενίτσας που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου της επανάχρησης του ΕΙΝ, παρακαλώ να με πληροφορήσετε που βρίσκονται τα αντίτυπα του εν λόγω βιβλίου; Επίσης, αν αληθεύουν οι πληροφορίες για τον ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό, που βρίσκεται ο συγκεκριμένος εξοπλισμός; 

7.-κ. Μιχαήλ Γουρνάρης (Παράταξη «Μαζί για την Ηγουμενίτσα»): 
Αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο των Συβότων. Κατά την τουριστική περίοδο (Μάιος- Σεπτέμβριος) προκαλείται κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο των Συβότων από τα οχήματα που εισέρχονται με κατεύθυνση προς τις παραλίες, ΖΑΒΙΑ, ΜΕΓΑ ΑΜΜΟ, ΜΙΚΡΗ ΑΜΜΟ και προς την Πέρδικα, δημιουργώντας έτσι ατυχήματα, δυσανασχέτηση και γενικά ταλαιπωρία των ντόπιων και των επισκεπτών. Το πρόβλημα αυτό είναι καθοριστικό και λειτουργεί αρνητικά για την ποιοτική τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. 
Με βάση τα παραπάνω και εν όψει της κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος 2025, ερωτάσθε εάν έχετε προγραμματίσει (ανάθεση μελετών, αδειοδοτήσεις, υποβολή προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδότησης ή χρηματοδότηση από ίδιους πόρους), κάποια έργα για διάνοιξη περιφερειακών δρόμων, όπως: 
1. Από πλατεία Αναύρας προς βενζινάδικο. 2. Από το ξενοδοχείο Ionio προς το τουριστικό γραφείο Aquarius travel. 3. Τη διάνοιξη του υπάρχοντος κεντρικού δρόμου σε όλο το πλάτος του και την πεζοδρόμηση αυτού από την είσοδο του οικισμού έως την παραλία ΜΙΚΡΗ ΑΜΜΟ. 
Γ) Θέματα που κατατέθηκαν εγγράφως από Δημοτικές Κοινότητες: 
1.-κ. Δημήτριος Μώκος (πρόεδρος συμβουλίου Δ. κοινότητας Πέρδικας) Ασφαλτόστρωση δύο (2) βασικών κεντρικών εσωτερικών δρόμων. Η προηγούμενη Δημοτική αρχή είχε προγραμματίσει και εξασφαλίσει - χρηματοδότηση από το “Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο" του Υπουργείου Εσωτερικών να γίνουν με άσφαλτο δύο (2) εσωτερικοί δρόμοι: 
α) Ο κεντρικός στην είσοδο του χωριού από του Λαλλά έως το παρατηρητήριο. 
β) Από την διασταύρωση της οικίας του Καρβούνη Θεοχάρη έως την πλατεία της οικίας Βαβουρα Κώστα. 

Θα θέλαμε να μας πείτε πότε θα βελτιωθούν αυτοί οι δρόμοι καθότι αποτελούν βασικούς οδικούς άξονες της Πέρδικας, και να μας γνωρίσετε που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση εφόσον τα χρήματα υπάρχουν. 
Ενημέρωση για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Ενημέρωση για  την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 25, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.