Δήμαρχος Ηγουμενίτσας: Προτεραιότητες για τη Βόρεια Είσοδο, τον Οδικό Άξονα και το μέλλον των Εγκαταστάσεων του πρώην ΤΕΙ

Δήμαρχος Ηγουμενίτσας: Προτεραιότητες για τη Βόρεια Είσοδο, τον Οδικό Άξονα και το μέλλον των Εγκαταστάσεων του πρώην ΤΕΙ


Σε τρία σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική επικαιρότητα αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Νταής, μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου της «Βόρειας Εισόδου» της πόλης, υπογράμμισε την ανάγκη χρηματοδότησης για τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσας-Μαυροματίου, με τον περιφερειακό της πόλης, και τέλος, αναφέρθηκε στις προοπτικές αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του πρώην ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, τονίζοντας την ανάγκη λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος στην πόλη.

Αναλυτικά ο κ. Νταής ανέφερε:
-Μας ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί λειτουργικά το έργο της «Βόρειας Εισόδου της πόλης της Ηγουμενίτσας», στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Ακόμη και μετά τη διάλυση της εργολαβίας, η νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων προβλέπει εναλλακτικές λύσεις όπως τη ματαίωση της διάλυσης ή την αντικατάσταση του εργολάβου από τους επόμενους μειοδότες στο διαγωνισμό ή την προκήρυξη νέου διαγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ως αναθέτουσα αρχή του έργου και ως φορέας με μεγάλη εμπειρία είμαστε σίγουροι ότι έχει πλήρη γνώση των τεχνικών, οικονομικών και νομικών πτυχών του θέματος και θα αναζητήσει τη βέλτιστη λύση.
-Διεκδικούμε χρηματοδότηση για τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα- Μαυρομάτι, συμπεριλαμβανομένου του περιφερειακού της Ηγουμενίτσας. Το μόνο διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, με επάρκεια οικονομικών πόρων, αυτή την περίοδο φαίνεται να είναι το τομεακό πρόγραμμα υποδομών του ΕΣΠΑ. Ακούμε τις προτάσεις για κατασκευή του έργου με σύμβαση παραχώρησης αλλά πρώτα πρέπει να εξαντλήσουμε την προσπάθεια δημόσιας χρηματοδότησης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Υποδομών του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια να ζητήσουμε την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης για να δούμε αν είναι εφικτό και ρεαλιστικό να προχωρήσει η εκτέλεση του έργου με αυτοχρηματοδότηση.
Ως Δημοτική Αρχή ήλθαμε σε επικοινωνία με τους τρείς εμπλεκόμενους, ΕΤΑΔ – Υπουργείο Πολιτισμού – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην υπόθεση των εγκαταστάσεων του πρώην ΤΕΙ Ηγουμενίτσας για να δούμε τις προθέσεις τους για την περίοδο μετά το 2027, που λήγει η δωρεάν παραχώρηση προς το Πανεπιστήμιο. Από την ΕΤΑΔ, στην οποία ανήκει η έκταση, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την αξιοποίηση του ακινήτου μετά το 2027. Στο Υπουργείο Πολιτισμού απευθυνθήκαμε γιατί σημαντικό μέρος των κτιρίων είναι έργα του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και αποτελούν μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και θα χρειαστεί ειδική προσέγγιση για την ανακαίνισή τους. Το Πανεπιστήμιο έχει αποφασίσει αυτά που έχει ανακοινώσει η Πρύτανης κα Μπατιστάτου. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουν τα σχέδιά τους, πολύ περισσότερο όταν δεν έχουν την αναγκαία χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, αλλά θα αναμένουμε να τηρηθούν τα υπεσχημένα από την πλευρά του Πανεπιστημίου και να μας υποβληθεί αναλυτικά η έως τώρα προφορικά διατυπωθείσα πρόταση, για να λάβουμε την οριστική μας θέση. Για εμάς η διεκδίκηση είναι πολύ συγκεκριμένη. Ζητούμε να λειτουργήσει κανονικά και πλήρως, πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ηγουμενίτσα και τίποτα λιγότερο από αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές για την αξιοποίηση του ακινήτου του πρώην Ξενία.


Δήμαρχος Ηγουμενίτσας: Προτεραιότητες για τη Βόρεια Είσοδο, τον Οδικό Άξονα και το μέλλον των Εγκαταστάσεων του πρώην ΤΕΙ Δήμαρχος Ηγουμενίτσας: Προτεραιότητες για τη Βόρεια Είσοδο, τον Οδικό Άξονα και το μέλλον των Εγκαταστάσεων του πρώην ΤΕΙ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.