Η μάστιγα των τροχαίων στην Ήπειρο … 19 νεκροί, 114 τραυματίες μέσα σε εννέα μήνες!

Η μάστιγα των τροχαίων στην Ήπειρο … 19 νεκροί, 114 τραυματίες  μέσα σε εννέα μήνες!


Δύο νέοι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους μέσα σε λίγες ώρες σε δύο δυστυχήματα που γίνονται σε κεντρικά σημεία των Ιωαννίνων. Η είδηση παγώνει.. Τα τροχαία εξελίσσονται σε μάστιγα και η χώρα μας σημειώνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νεκρών σε οδικά δυστυχήματα εντός κατοικημένης περιοχής με 54% όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 39%, γεγονός το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ατυχήματα με δίκυκλα.
Η Ελλάδα, μαζί με λίγες ακόμα – βαλκανικές κυρίως – χώρες, παρόλο που έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της, παραμένει σταθερά στο κόκκινο. Όταν το 2002 ο «μέσος όρος» νεκρών από τροχαία στην Ε.Ε. των 27 έφτανε τους 109 ανά εκατομμύριο κατοίκων, στην Ελλάδα είχαμε 149. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2012, στην Ε.Ε. είχαμε 54 νεκρούς και στην Ελλάδα φτάναμε τους 91, ενώ το 2022 με 46 νεκρούς στην Ε.Ε., εμείς είχαμε 61.

Από την αρχή του έτους και μέχρι τώρα η Ήπειρος θρηνεί 19 χαμένες ζωές στην άσφαλτο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφονται 114 τραυματίες στα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.. Σχεδόν ένα χωριό!
Ο απολογισμός είναι θλιβερός.. Γιατί δεν πρόκειται απλά για αριθμούς, πρόκειται για ζωές που χάθηκαν, για ανθρώπους που έμειναν μήνες στα νοσοκομεία παλεύοντας να κερδίσουν πίσω την καθημερινότητά τους.

Σεπτέμβριος
Τον Σεπτέμβριο η Ήπειρος μέτρησε πέντε νεκρούς στο δρόμο ενώ άλλοι 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά σε 17 ατυχήματα και δυστυχήματα που απασχόλησαν τις υπηρεσίες της Τροχαίας.
Αύγουστος
Στο μήνα του καλοκαιριού με την μεγάλη κίνηση, ειδικά στην παραλιακή ζώνη αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο καταγράφηκαν οκτώ τροχαία. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 13 τραυματίστηκαν.
Ιούλιος
Δύο νεκρούς, δύο σοβαρά τραυματίες και 13 ελαφρά άφησε ο Ιούλιος στην Ήπειρο. Σημειώθηκαν 11 τροχαία στο οδικό δίκτυο της περιοχής.
Ιούνιος
Τον Ιούνιο καταγράφηκαν 12 ατυχήματα στους δρόμους της Ηπείρου εκ των οποίων τα τρία ήταν θανατηφόρα. Τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ένας τραυματίστηκε σοβαρά και άλλοι 14 ελαφρά.
Μάιος
Ο Μάιος ήταν ένας από τους καλούς μήνες καθώς δεν υπήρξαν θανατηφόρα δυστυχήματα. Συνολικά καταγράφηκαν εννέα τροχαία, με έναν σοβαρά τραυματία και 11 ελαφρά.
Απρίλιος
Ένα θανατηφόρο, ένα τροχαίο με σοβαρό τραυματισμό και εννέα με ελαφρείς ήταν ο απολογισμός του Απριλίου. Ένας νεκρός και 16 τραυματίες εκ των οποίων οι δύο σοβαρά από τα ατυχήματα στους δρόμους της Ηπείρου.
Μάρτιος
Ο Μάρτιος άφησε δύο νεκρούς, τρεις σοβαρά τραυματίες και πέντε ελαφρά, σε οκτώ ατυχήματα που απασχόλησαν τις υπηρεσίες της Τροχαίας σε όλη την Ήπειρο.
Φεβρουάριος
Τρεις νεκροί, δύο σοβαρά τραυματίες και πέντε ελαφρά είναι ο απολογισμός του Φεβρουαρίου. Στην Ήπειρο σημειώνονται επτά τροχαία εκ των οποίων τα δύο είναι θανατηφόρα.
Ιανουάριος
Ο πρώτος μήνας του χρόνου ξεκίνησε με καλούς οιωνούς όμως δεν είχαν συνέχεια.. Στην περιοχή δεν υπάρχει θανατηφόρο τροχαίο. Καταγράφονται τέσσερα ατυχήματα στα οποία τραυματίστηκαν ελαφρά έξι άτομα.

Η πρόληψη των τροχαίων είναι μία μεγάλη υπόθεση με πολλές παραμέτρους. Πριν γίνουν οι μεγάλες τομές που σχεδιάζει το κράτος θα πρέπει να εξαλείψουν δύο βασικοί παράγοντες πρόκλησης ατυχημάτων..
Η υπερβολική ταχύτητα και η κατανάλωση αλκοόλ..
Κι αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση στους νέους
Η μάστιγα των τροχαίων στην Ήπειρο … 19 νεκροί, 114 τραυματίες μέσα σε εννέα μήνες! Η μάστιγα των τροχαίων στην Ήπειρο … 19 νεκροί, 114 τραυματίες  μέσα σε εννέα μήνες! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 21, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.