Στη βουλή η διάσωση του Kάστρου Παντοκράτορα Πρέβεζας από τον Κ. Μπάρκα

Στη βουλή η διάσωση του Kάστρου Παντοκράτορα Πρέβεζας από τον Κ. Μπάρκα




Την έντονη ανησυχία και προβληματισμό για την κατάσταση του οχυρωματικού μνημείου Κάστρο Παντοκράτορα Πρέβεζας μεταφέρει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μπάρκας με Αναφορά προς την Υπουργό Πολιτισμού, ύστερα από ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ) Πρέβεζας.

Στην ανακοίνωση ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων αναφέρει ότι, « η Πρέβεζα χαρακτηρίζεται από σημαντικά οχυρωματικά μνημεία που βρίσκονται εντός του συνεκτικού αστικού ιστού της αλλά και στις προεκτάσεις του. Ένα από τα σημαντικότερα είναι το κάστρο του Παντοκράτορα, οχυρωματικό έργο του 19ου αι., το οποίο βρίσκεται σε περίοπτη θέση, στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου. Το κάστρο του Παντοκράτορα χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά ως «μνημείο της Πολιτείας» το 1965, και προστατεύεται σήμερα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. Η παραχώρησή του στο Δήμο εγκρίθηκε, αρχικά, το 1988 με σκοπό τη δημιουργία χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων και αναψυχής, και η οριστική παραχώρησή του πραγματοποιήθηκε το 1996.

Επισημαίνει επίσης ότι , οι πρόσφατες καταρρεύσεις στις τοιχοποιίες επιβεβαιώνουν την εγκατάλειψη που κυριαρχεί στο μνημείο ενώ ο κίνδυνος για περαιτέρω κατάρρευση σημαντικής έκτασης τμήματός του είναι άμεσος.

Κρίνει δε ότι, πλέον, η όποια καθυστέρηση σε ανάληψη σωστικών ενεργειών θα είναι υπεύθυνη για μη αναστρέψιμες βλάβες στο μνημείο» επισημαίνει ο Σύλλογος καλώντας τον Δήμο να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Παράλληλα καυτηριάζει το γεγονός ότι για περισσότερα από τέσσερα χρόνια οι αναγκαίες σωστικές εργασίες μετατίθενται για το μέλλον ενώ γεννά ερωτήματα η επαναλαμβανόμενη αδυναμία εύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων.
Στη βουλή η διάσωση του Kάστρου Παντοκράτορα Πρέβεζας από τον Κ. Μπάρκα Στη βουλή η διάσωση του Kάστρου Παντοκράτορα Πρέβεζας από τον Κ. Μπάρκα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 17, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.