Πώς θα διατεθούν δωρεάν αδρανείς γαίες σε αγρότες

Πώς θα διατεθούν δωρεάν αδρανείς γαίες σε αγρότες




Η αξιοποίηση των αδρανών γαιών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), συνιστά το πιο φιλόδοξο σχέδιο για την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα και μαζί του ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης (2010-2019) η αγροτική παραγωγή στη χώρα συνέχισε να μειώνεται, όπως συνέβαινε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, παρά τις στρατιές των ανέργων και την κάμψη των εισοδημάτων στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας, λόγω των μνημονίων.

Η κατάσταση αυτή έχει φαίνεται να έχει αναστραφεί και σήμερα, παρόλο που η καλλιεργήσιμη έκταση δεν αυξάνει, εν τούτοις η αγροτική παραγωγή ενδυναμώνεται, το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών αγαθών βελτιώνεται και το σημαντικότερο αυξάνεται η απασχόληση.

Τα στοιχεία που έδωσε ο ΥΠΑΑΤ Κώστας Τσιάρας είναι ενδεικτικά. Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, δασοκομία, αλιεία) διευρύνθηκε από το 2020 που ήταν στις 412.000 απασχολούμενους σε 480.900 το 2023. Σημαντική δε είναι και η μεταβολή της απασχόλησης στους νέους αγρότες (20-29 ετών), η αύξηση των οποίων ξεπέρασε εκείνη του συνόλου (2020: 21.700, 2023: 35.300).

Προς την κατεύθυνση αυτή, συνέβαλε αφενός μεν η αύξηση των τιμών των αγροτικών αγαθών, αφετέρου δε η στροφή των αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων προς τις αγορές του εξωτερικού που φέρνουν περισσότερα χρήματα.

Το σχέδιο αξιοποίησης των αδρανών γαιών, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για πολλούς νέους (και όχι μόνον) αγρότες να αποκτήσουν μια διαφοροποιημένη παραγωγή και ένα καλό εισόδημα. Επιπλέον μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να καταστεί περισσότερο αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα και -γιατί όχι- να αυξήσει τις εξαγωγές της. Εξάλλου το ελληνικό brand name στα αγροτο-κτηνοτροφικά προϊόντα είναι σχετικά ισχυρό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, σήμερα υπάρχουν περίπου 11,5 εκατ. στρέμματα αδρανών γαιών. Από αυτές τα 2,5 εκατ. στρέμματα είναι δάση, 7,4 εκατ. στρέμματα βοσκές, χερσολιβαδικά και 1,8 εκατ. στρέμματα αγροί και οπωρώνες. Όπως ανέφερε ο ΥΠΑΑΤ, στόχος είναι οι γαίες αυτές να δοθούν δωρεάν σε νέους ή υφιστάμενους αγρότες, αλλά με συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την αξιοποίηση τους.

Το σχέδιο μένει να οριστικοποιηθεί με την επικαιροποίηση του ν. 4061/2012 (Διαχείριση και προστασία ακινήτων ΥΠΑΑΤ – Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις) η οποία θα περιλάβει τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των ακινήτων του ΥΠΑΑ, την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση και προστασία των εν λόγω εκτάσεων κ.λπ. Επίσης έχει δημιουργηθεί στο ΥΠΑΑΤ Ομάδας Εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την πλήρη αποτύπωση των διαθέσιμων αδρανών γαιών.

Αν ολοκληρωθεί η παρέμβαση αυτή, θα δώσει τεράστια ώθηση στην αγροτική παραγωγή της χώρας, και ίσως για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, η καλλιεργήσιμη γη στη χώρα μας, αντί να μειωθεί, θα αυξηθεί.

Τα άλλα μέτρα
Ωστόσο δεν είναι μόνον η αναδιανομή των αδρανών γαιών που σχεδιάζει το ΥΠΑΑΤ, για την στήριξη των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν άλλα τρία σημαντικά μέτρα, όπως:
• η επιστροφή του 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο των αγροτικών μηχανημάτων,
• η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων ύψους 3,8 δισ. ευρώ που έχουν 750 συνεταιρισμοί και 21.000 αγρότες και τέλος
• η προκήρυξη ενός μεγάλου προγράμματος ενίσχυσης της θερμοκηπιακής καλλιέργειας, ύψους 600 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) του ΥΠΑΑΤ.
Πώς θα διατεθούν δωρεάν αδρανείς γαίες σε αγρότες Πώς θα διατεθούν δωρεάν αδρανείς γαίες σε αγρότες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 23, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.