Σωρεία απευθείας αναθέσεων στη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας για ενοικίαση μηχανημάτων

Σωρεία απευθείας αναθέσεων στη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας για ενοικίαση μηχανημάτων  


Η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας και κατά επέκταση η δημοτική αρχή βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των δημοτικών πόρων και τη διαφανή κατανομή συμβάσεων. 
Από την αρχή του 2024, η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΗ προχώρησε σε 362 απευθείας αναθέσεις, εκ των οποίων οι 199 αφορούν αποκλειστικά την ενοικίαση μηχανημάτων. 
Οι συνεχείς απευθείας αναθέσεις, οι οποίες κατευθύνονται στους ίδιους εργολάβους, παραβιάζουν κατάφωρα τη νομοθεσία, που ορίζει ότι κάθε εργολάβος δεν μπορεί να λάβει δεύτερη ανάθεση μέσα σε διάστημα 12 μηνών.
Το εξοργιστικό είναι ότι αυτές οι αναθέσεις δίνονται συχνά την ίδια ημέρα ή με διαφορά μιας ημέρας στους ίδιους εργολάβους, χωρίς να υπάρχει καμία δημοσίευση της πρόσκλησης στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), όπως ορίζει ο νόμος. 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εργολάβου Τ.Θ.Α., ο οποίος στις 23 Αυγούστου 2024 έλαβε τέσσερις αναθέσεις μέσα σε λίγα λεπτά για την ίδια ακριβώς εργασία. Παρόμοιες επαναλαμβανόμενες αναθέσεις εντοπίζονται στους εργολάβους Μ.Δ.Θ. και Π.Ι. & ΣΙΑ ΟΕ, οι οποίοι έλαβαν αναθέσεις την ίδια ημέρα ή σε συνεχόμενες ημέρες, παραβιάζοντας σαφώς τις προβλέψεις της νομοθεσίας.

ΔΕΥΑΗ και Δημοτική αρχή, θα πρέπει να μας απαντήσουν:
Γιατί η ΔΕΥΑΗ επέλεξε να μην προκηρύξει διαγωνισμό που θα κάλυπτε τις ετήσιες ανάγκες της, παρακάμπτοντας τη διαφανή διαδικασία που θα μπορούσε να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή τιμή και την ισότητα στις προσφορές; 
Ποιος καθορίζει τις τιμές για αυτές τις συχνές ενοικιάσεις; Και τι είδους εργασίες γίνονται τόσο συχνά που να απαιτούν συνεχείς και επαναλαμβανόμενες αναθέσεις; 
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των εργολάβων και γιατί επιλέγονται ξανά και ξανά οι ίδιοι; 

Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν ποιοι λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις.
Η σιωπή από τη δημοτική αρχή και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΗ δεν αρκεί για να καλύψει τις ευθύνες τους. 
Οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια, δικαιοσύνη και απαντήσεις. 
Χρειάζεται άμεσα η παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών για να διερευνηθούν οι πρακτικές της δημοτικής αρχής και να αποδοθούν ευθύνες όπου είναι αναγκαίο. 
Η διαχείριση των δημοτικών πόρων δεν μπορεί να γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες και προς όφελος λίγων. Η λογοδοσία είναι υποχρέωση απέναντι στους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον.


Σωρεία απευθείας αναθέσεων στη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας για ενοικίαση μηχανημάτων Σωρεία απευθείας αναθέσεων στη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας για ενοικίαση μηχανημάτων  Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 08, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.