Θ. Ντάνης: Ζητά νομοθετική αναγνώριση της Παραμυθιάς ως Μαρτυρικής Πόλης και καταδικάζει τις εδαφικές διεκδικήσεις των Τσάμηδων

Θ. Ντάνης: Ζητά νομοθετική αναγνώριση της Παραμυθιάς ως Μαρτυρικής Πόλης και καταδικάζει τις εδαφικές διεκδικήσεις των Τσάμηδων


Σε μια συγκινητική τελετή μνήμης για την επέτειο της εκτέλεσης των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς από τους Γερμανούς και τους Τσάμηδες στις 29 Σεπτεμβρίου 1943, ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Αθανάσιος Ντάνης εκφώνησε μια ομιλία με έντονα μηνύματα για την ιστορική αλήθεια και τις σύγχρονες προκλήσεις. 
Ο κ. Ντάνης, με λόγο φορτισμένο συγκίνηση, αναφέρθηκε στη θυσία των 49 ηρώων της Παραμυθιάς, τονίζοντας το καθήκον της τοπικής κοινωνίας και της πολιτείας να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη τους, όχι μόνο μέσα από εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, αλλά και μέσω της νομοθετικής αναγνώρισης της πόλης ως Μαρτυρικής Πόλης. Το θέμα αυτό, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τα θύματα αυτής της φρικτής θηριωδίας που συγκλόνισε την περιοχή.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος και στις εδαφικές διεκδικήσεις που συνεχίζουν να επαναφέρουν κατά καιρούς οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες στη Θεσπρωτία, χαρακτηρίζοντάς τες ως «ανυπόστατες» και καταδικασμένες από την Ιστορία. Ο κ. Ντάνης υπενθύμισε ότι τα εγκλήματα των μουσουλμάνων Τσάμηδων κατά την Κατοχή είναι σαφώς καταγεγραμμένα και καταδικασμένα από τη δικαιοσύνη, και δεν θα πρέπει η Θεσπρωτία να ανέχεται τέτοιες διεκδικήσεις.
Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις γερμανικές αποζημιώσεις που παραμένουν ζητούμενο για την περιοχή και τη χώρα γενικότερα. «Είναι ευθύνη όλων μας να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε και να αγωνιστούμε», τόνισε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη δικαίωση των θυμάτων της Κατοχής και την αποκατάσταση της Ιστορίας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν συγγενείς των θυμάτων, επίσημοι προσκεκλημένοι και πλήθος πολιτών, ενώ έκλεισε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των 49 Προκρίτων και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκτελεσθέντων.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Σουλίου:

Σεβασμιότατε,
Αγαπητοί συγγενείς των θυμάτων,
Επίσημοι προσκεκλημένοι,
Αξιότιμοι παρευρισκόμενοι,
29 Σεπτεμβρίου 1943 - 29 Σεπτεμβρίου 2024.
Βρισκόμαστε εδώ, 81 χρόνια μετά την αποφράδα ημέρα που έγραψε την ιστορία του τόπου μας με το αίμα των συμπολιτών μας. Με συνείδηση εθνικής ευθύνης και ιστορικού χρέους, αποτίνουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και αποδίδουμε τον δέοντα σεβασμό στους 49 Πρόκριτους της πόλης μας, που δολοφονήθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους Τσάμηδες.
Τα ιστορικά στοιχεία είναι γνωστά. Έξι Γερμανοί στρατιώτες έπεσαν σε συμπλοκή με τους αντάρτες λίγο έξω από την Παραμυθιά. Δέκα χριστιανοί Έλληνες πολίτες από την Παραμυθιά και τα γύρω χωριά θα εκτελούνταν για κάθε δολοφονία ή τραυματισμό Γερμανού στρατιώτη. Ένας νεκρός, πάνοπλος Γερμανός στρατιώτης «ίσον» δέκα πολίτες αθώοι, άοπλοι και ανυποψίαστοι, όπως αναφέρει και ο καθηγητής κ. Τσαμάτος στο βιβλίο του, αφιερωμένο στα σχετικά γεγονότα.
Στην Παραμυθιά, εδώ ακριβώς που βρισκόμαστε σήμερα, εκτελέστηκαν 49 επιφανείς συντοπίτες μας. Με τους 11 που είχαν εκτελεστεί 10 ημέρες πριν στο σχολείο Βούλγαρη, είχε συμπληρωθεί ο αριθμός της φρίκης. Ένας προς δέκα. Τον ήχο των όπλων της εκτέλεσής τους διαδέχτηκε σπαραγμός, θρήνος και οδυρμός σε ολόκληρη την πόλη μας και όχι μόνο.
Οι ήρωες Πρόκριτοι της Παραμυθιάς όμως δεν ήταν απλώς «οι 49». Ήταν οι άνθρωποί μας. Παππούδες μας, πατεράδες μας, αδέλφια μας. Οι φωτογραφίες τους στο μνημείο αποτελούν σύμβολα αυτοθυσίας και αυταπάρνησης για την ελευθερία. Χρέος μας είναι να κρατήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή. Να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας την ιστορία τους, την ηρωική και περήφανη θυσία τους και την αγέρωχη και αξιοπρεπή στάση τους μπροστά στους εκτελεστές τους.
Η ετήσια αυτή έκφραση της παντοτινής μας εκτίμησης προς τους νεκρούς μας δεν είναι το ΜΟΝΟ χρέος μας. Το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα στην Παραμυθιά δεν είναι ένα μεμονωμένο ιστορικό γεγονός. Το ολοκαύτωμα της Παραμυθιάς προστίθεται στα άπειρα τραγικά γεγονότα της κατοχικής περιόδου που εκτυλίχθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.
Δεν αρκούν λοιπόν οι διαπιστώσεις και οι εκδηλώσεις σαν τη σημερινή. Οι Γερμανοί Ναζί και οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες υπήρξαν πρωτεργάτες ειδεχθών εγκλημάτων και εκτελέσεων αθώων και άμαχου πληθυσμού στη διάρκεια της Κατοχής. Εξαιτίας τους, η Παραμυθιά βίωσε τη βαρβαρότητα στην πιο σκληρή μορφή της και ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ.
Όμως πραγματικά, τι έχει γίνει μέχρι και σήμερα για την ελάχιστη έστω απόδοση δικαιοσύνης έναντι όλης αυτής της θηριωδίας;
Δε φτάνει λοιπόν μόνο να ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ως Μαρτυρική Πόλη!
Η Παραμυθιά ΕΙΝΑΙ Μαρτυρική Πόλη και αυτό πρέπει να νομοθετηθεί!
Δεν ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ τις εδαφικές διεκδικήσεις στη Θεσπρωτία που επαναφέρουν σε κάθε ευκαιρία οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες!
Οι καταδικαστικές αποφάσεις για τα εγκλήματά τους ήταν σαφείς και οι διεκδικήσεις τους είναι ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ!
Και τελικά, ποιος τιμωρήθηκε πραγματικά για την εκτέλεση των 49; Εδώ συντελέστηκαν ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ!
Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι πάγιες διεκδικήσεις και θα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αποδοθούν!
Είναι ευθύνη όλων μας να ΠΙΕΣΟΥΜΕ, να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ και να ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ για όλα αυτά.
Για να λάμπει αιωνία το φως της μνήμης και της τιμής των μαρτύρων αυτού του τόπου!
ΑΘΑΝΑΤΟΙ
Θ. Ντάνης: Ζητά νομοθετική αναγνώριση της Παραμυθιάς ως Μαρτυρικής Πόλης και καταδικάζει τις εδαφικές διεκδικήσεις των Τσάμηδων Θ. Ντάνης: Ζητά νομοθετική αναγνώριση της Παραμυθιάς ως Μαρτυρικής Πόλης και καταδικάζει τις εδαφικές διεκδικήσεις των Τσάμηδων Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 29, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.