«Σαφάρι» ελέγχων για ηλεκτρικά πατίνια -Τι πρέπει να γνωρίζεις για να γλυτώσεις το πρόστιμο

«Σαφάρι» ελέγχων για ηλεκτρικά πατίνια -Τι πρέπει να γνωρίζεις για να γλυτώσεις το πρόστιμο




Τέλος στην αναρχία με τα ηλεκτρικά πατίνια επιχειρεί να βάλει η ΕΛΑΣ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους.

Μεγάλη είναι η δημοφιλία που γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρικά πατίνια, χάρη στο χαμηλό κόστος απόκτησης και χρήσης που προσφέρουν, αλλά και τη δυνατότητα να ελίσσονται εύκολα στα στενά των πόλεων.

Παρ΄όλα αυτά, δεν προσφέρουν την ασφάλεια ενός αυτοκινήτου ή ακόμα και μιας μοτοσυκλέτας, γεγονός που απαιτεί από τους αναβάτες να κινούνται ιδιαίτερα προσεκτικά, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πρόκειται, ωστόσο, για μέτρα που σε πολλές περιπτώσεις αγνοούνται με αποτέλεσμα να θέτουν τους εαυτούς τους, όπως και τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου, σε αυξημένο κίνδυνο.

Η «αναρχία», λοιπόν, που επικρατεί σε μεγάλο βαθμό με τα ηλεκτρικά πατίνια έχει κινητοποιήσει τις αστυνομικές αρχές οι οποίες έχουν επιδοθεί σε ένα «σαφάρι» τροχονομικών ελέγχων. Ένα τέτοιο σαφάρι έγινε τις περασμένες μέρες στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, με την ΕΛΑΣ να βεβαιώνει αρκετές παραβάσεις, με βασικότερη την απουσία κράνους που επιφέρει πρόστιμο 40 ευρώ.

Είχε προηγηθεί στις 12 Αυγούστου σύσκεψη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης όπου αποφασίστηκε να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τα συγκεκριμένα οχήματα.

Τι ισχύει με τα ηλεκτρικά πατίνια

Θυμίζουμε ότι με βάση τη νομοθεσία, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας για τα ηλεκτρικά πατίνια ορίζεται σε 25 χλμ/ώρα και απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε οδούς όπου το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκίνητων οχημάτων υπερβαίνει τα 50 χλμ/ώρα. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε λεωφόρους όπως η Κηφισιάς, αν και έχουμε γίνει αρκετές φορές μάρτυρες τέτοιων εικόνων.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικούς κράνους, ενώ κατά τη νύκτα οι οδηγοί ηλεκτρικών πατινιών υποχρεούνται να φορούν ανακλαστικό ρουχισμό ή άλλο ανακλαστικό εξοπλισμό που τους καθιστά ορατούς από όλες τις κατευθύνσεις.

Κάθε χρήστης, επίσης, οφείλει να γνωρίζει ότι απαγορεύεται να μεταφέρει δεύτερο άτομο, να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές και να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο (εκτός αν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση).

Τέλος, εφόσον κινούνται σε πεζόδρομους, τότε η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν οι χρήστες τους περιορίζεται σε 6 χλμ. , ενώ εφόσον δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος για την κυκλοφορία των πεζών, τότε οι αναβάτες πρέπει να κατεβαίνουν από αυτά και να τα οδηγούν βαδίζοντας.

Όσον αφορά τα πρόστιμα για τις παραβάσεις που συνδέονται με τα ηλεκτρικά πατίνια, κυμαίνονται από 40 έως 200 ευρώ.
«Σαφάρι» ελέγχων για ηλεκτρικά πατίνια -Τι πρέπει να γνωρίζεις για να γλυτώσεις το πρόστιμο «Σαφάρι» ελέγχων για ηλεκτρικά πατίνια -Τι πρέπει να γνωρίζεις για να γλυτώσεις το πρόστιμο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 23, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.