Τι προβλέπει το σχέδιο δράσης για την εκκένωση του καταφυγίου αδέσποτων στην Ηγουμενίτσα

Τι προβλέπει το σχέδιο δράσης για την εκκένωση του καταφυγίου αδέσποτων στην Ηγουμενίτσα


Το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας ενέκρινε ομόφωνα (Απόφαση 236/2024) την επικαιροποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Η απόφαση αυτή βασίζεται στην εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής και του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει ενέργειες για την προστασία των ζώων σε περίπτωση καταστροφικών γεγονότων, όπως πυρκαγιές, σεισμοί και πλημμύρες, με στόχο τη διάσωση και ασφαλή μεταφορά των ζώων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο του Δήμου στην τοποθεσία Βάλτος Ραγίου. 
Ο χώρος αυτός διαθέτει υποδομές για τη φιλοξενία έως και 93 σκύλων και προβλέπει τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Η απόφαση υπογραμμίζει την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικής τοποθεσίας για τη συγκέντρωση των αδέσποτων, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη σύγκρουση με άλλες δραστηριότητες εκκένωσης πολιτών, και επισημαίνει τις προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του καταφυγίου και η ασφάλεια των ζώων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Ηγουμενίτσας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών περιλαμβάνει:
  • Σκοπός και στόχοι: Καθορισμός ενεργειών για την προστασία και ασφαλή απομάκρυνση των αδέσποτων ζώων από το διαδημοτικό καταφύγιο στη θέση Βάλτος Ραγίου σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, σεισμού ή πλημμύρας.
  • Δομή και συντονισμός: Ορίζονται υπεύθυνοι για τον συντονισμό των δράσεων, όπως ο Αντιδήμαρχος Ζώων Συντροφιάς και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας. Επικοινωνία και συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών.
  • Προετοιμασία και εξοπλισμός: Περιλαμβάνονται μέσα προστασίας, όπως πυροσβεστήρες, δεξαμενές νερού, κλωβοί μεταφοράς ζώων και άλλος απαραίτητος εξοπλισμός για τη διαχείριση έκτακτων αναγκών.
  • Εναλλακτική τοποθεσία συγκέντρωσης: Προβλέπεται εναλλακτικός χώρος για τη συγκέντρωση των αδέσποτων ζώων ώστε να αποφευχθεί σύγκρουση με άλλες δραστηριότητες εκκένωσης πολιτών.
Ενέργειες σε περίπτωση καταστροφών:
  • Πυρκαγιά: Οργάνωση εκκένωσης με συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και μεταφορά των ζώων σε ασφαλή χώρο.
  • Σεισμός: Προβλέπονται ενέργειες για τη φροντίδα των ζώων σε περίπτωση καταστροφής των υποδομών.
  • Πλημμύρα: Προληπτικά μέτρα και εκκένωση σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες το απαιτούν.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων λόγω φυσικής καταστροφής, οι ενέργειες που προβλέπονται είναι οι εξής:

1. Ενέργειες σε περίπτωση Πυρκαγιάς:
  1. Εντολή εκκένωσης: Η εντολή για εκκένωση του καταφυγίου δίνεται από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας.
  2. Επικοινωνία με εμπλεκόμενους: Ενημερώνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως υπάλληλοι του Δήμου, εθελοντές, και το προσωπικό του καταφυγίου.
  3. Στήσιμο κλωβών: Οι κλωβοί (crate) τοποθετούνται στον εξωτερικό χώρο του καταφυγίου για την ασφάλιση των ζώων.
  4. Μεταφορά ζώων: Τα ζώα μεταφέρονται από τους υπαλλήλους του καταφυγίου στους κλωβούς και ασφαλίζονται.
  5. Φόρτωση εξοπλισμού: Ο λοιπός εξοπλισμός και τα εφόδια του καταφυγίου φορτώνονται στα οχήματα του Δήμου.
  6. Μεταφορά σε ασφαλή χώρο: Τα ζώα και ο εξοπλισμός μεταφέρονται στον προκαθορισμένο χώρο καταφυγής, όπως το Δημοτικό Γήπεδο Ηγουμενίτσας.
  7. Καταγραφή και φροντίδα: Τα ζώα καταγράφονται, παρέχονται πρώτες βοήθειες αν χρειάζεται, και ενημερώνονται φιλόζωοι εθελοντές για βοήθεια στην καταγραφή, σίτιση και φροντίδα των ζώων.

2. Ενέργειες σε περίπτωση Σεισμού:
  1. Αξιολόγηση ζημιών: Εκτιμάται η κατάσταση του καταφυγίου μετά τον σεισμό για να διαπιστωθεί αν είναι λειτουργικά ασφαλές.
  2. Ενημέρωση για ανάγκες: Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να φροντίσουν τα ζώα λόγω προσωπικών προβλημάτων, ενημερώνεται το συντονιστικό κέντρο για την ανάγκη εξωτερικής βοήθειας.
  3. Εξωτερική βοήθεια: Ειδικά συνεργεία και διασώστες αναλαμβάνουν τη φροντίδα των ζώων αν οι τοπικοί παράγοντες δεν μπορούν να το κάνουν.

3. Ενέργειες σε περίπτωση Πλημμύρας:
  1. Προετοιμασία για καιρικά φαινόμενα: Σε περίπτωση προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα, ενεργοποιούνται οι βυθιζόμενες αντλίες για την αποστράγγιση του νερού.
  2. Παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού: Εξειδικευμένο προσωπικό παραμένει σε βάρδιες στον χώρο του καταφυγίου μέχρι τη λήξη των φαινομένων.
  3. Διαδικασία εκκένωσης: Αν το καταφύγιο κριθεί ακατάλληλο λόγω πλημμύρας, ακολουθείται η διαδικασία εκκένωσης στον εναλλακτικό χώρο καταφυγής, όπως περιγράφεται στην περίπτωση πυρκαγιάς.
Τι προβλέπει το σχέδιο δράσης για την εκκένωση του καταφυγίου αδέσποτων στην Ηγουμενίτσα Τι προβλέπει το σχέδιο δράσης για την εκκένωση του καταφυγίου αδέσποτων στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.