Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία προσυνεδριακή συνάντηση της Κ.Ε.Δ.Ε

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία προσυνεδριακή συνάντηση της Κ.Ε.Δ.Ε




Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα Ιωάννινα, στο Ξενοδοχείο Epirus Palace η πρώτη προσυνεδριακή συνάντηση της Κ.Ε.Δ.Ε με τη συμμετοχή πολλών αιρετών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης (Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Π.Ε.Δ. Δυτικής Μακεδονίας), εν όψει του επικείμενου συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε (Ρόδος, Νοέμβριος 2024).

Τους αυτοδιοικητικούς υποδέχθηκαν στην Ήπειρο ο Δήμαρχος Ιωαννιτών και μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Θωμάς Μπέγκας και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Παναγιώτης Νταής.

Ακολούθησε η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε από τον Πρόεδρό της κ. Λάζαρο Κυρίζογλου και οι εισηγήσεις των Προέδρων επιτροπών της Κ.Ε.Δ.Ε., του κου Ελευθέριου Ραβιόλου (Πρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας & Περιβάλλοντος), του κου Κωνσταντίνου Ζέρβα (Πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων & Κυκλικής Οικονομίας) και του κου Μανώλη Κοκοσάλη (Πρόεδρος Επιτροπής Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων).

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου ανέλυσε τις προτάσεις που αποφασίστηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κατά τη 12η Συνεδρίασή του στις 24 Σεπτεμβρίου 2024 και περιέγραψε με σαφήνεια τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους Δήμους της Ηπείρου, τα οποία συνοπτικά είναι τα ακόλουθα:

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

· Ολοκλήρωση διασυνοριακών διασυνδέσεων (Ιωάννινα – Κακαβιά, Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα – Μαυρομάτι) για εθνικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους, οι οποίες διασυνδέσεις στην ουσία συμβάλλουν στην εφαρμογή του διευρωπαϊκού συστήματος μεταφορών, αφού ενώνουν οδούς του δικτύου αυτού (Εγνατία, Ιόνια και Αμβρακία Οδό) με συνοριακούς σταθμούς της Ε.Ε.:

Α) Ταχεία εκτέλεση των εργασιών κατασκευής του δρόμου Ιωάννινα – Κακαβιά, ως οδού διασυνοριακού και διεθνούς χαρακτήρα, ο οποίος ενώνει την Εγνατία και την Ιόνια και Οδό με συνοριακό σταθμό της Ε.Ε.

Β) Άμεση ολοκλήρωση της μελέτης σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με το Μαυρομάτι (στο πλαίσιο της οποίας συμπεριλαμβάνεται η παράκαμψη της Ηγουμενίτσας) και ένταξη της εκτέλεσης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Γ) Εκπόνηση μελέτης βελτίωσης της οδού Πρέβεζας Ηγουμενίτσας, ως αναπόσπαστου τμήματος της σύνδεσης της Αμβρακίας Οδού με το διεθνή Λιμένα Ηγουμενίτσας και κατ΄ επέκταση το τελωνείο Μαυροματίου και εξεύρεση χρηματοδοτικού προγράμματος για την ένταξη της υλοποίησης του έργου.

· Ολοκλήρωση της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών για την επέκταση του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου στην Ήπειρο (Καλαμπάκα – Ιωάννινα), με τελική απόληξη τον Διεθνή Λιμένα Ηγουμενίτσας. Διασφάλιση χρηματοδότησης του έργου από ευρωπαϊκά προγράμματα.

· Μελέτη και εκπόνηση έργων βελτίωσης της διαπεριφερειακής σύνδεσης, κυρίως για την αναβάθμιση της οδικής επικοινωνίας της περιοχής της Άρτας με τις γειτονικές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας (Ευρυτανία) και Θεσσαλίας (Τρίκαλα, Καρδίτσα).


ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

· Ειδικό πρόγραμμα οικονομικής και διαχειριστικής υποστήριξης των ορεινών Δήμων, ώστε να μπορούν να προσφέρουν κυρίως κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και ειδικά για την αποτελεσματική υλοποίηση των έργων και δράσεων του ΕΣΠΑ. Σχεδιασμός και εφαρμογή ειδικού προγράμματος ανασυγκρότησης των ορεινών περιοχών και χορήγηση κινήτρων για τη διενέργεια επενδύσεων ιδίως στις ορεινές παραμεθόριες περιοχές.

· Υποστήριξη πρωτογενούς τομέα παραγωγής και σύνδεση με το τουριστικό προϊόν.

· Αύξηση του προϋπολογισμού των προγραμμάτων μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται δράσεις αγροτικής οδοποιίας προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκτέλεση μεγάλων έργων στην ύπαιθρο της Ηπείρου, της οποίας το ορεινό ανάγλυφο απαιτεί μεγάλες και δύσκολες παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθούν οι αγροτικοί δρόμοι και να διευκολυνθεί η παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα.

· Λήψη αποφάσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την διάθεση καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες μέσω της διαδικασίας Έκδοσης Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων. Χρηματοδότηση Ο.Τ.Α. για την εκπόνηση Διαχειριστικών Μελετών για τη διάθεση καυσόξυλων.


ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

· Έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) των παραλιών της Ηπείρου με ενεργό συμμετοχή των Ο.Τ.Α. Επέκταση των διαδικασιών τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού στο σύνολο των Ο.Τ.Α. της Ηπείρου.

· Έμφαση στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο (Ε.Χ.Σ.) για τον τουρισμό στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού τόσο στα παράλια όσο και στους ορεινούς όγκους της Ηπείρου. Ολοκλήρωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

· Αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας και της εκπαίδευσης. Αντιμετώπιση προβλημάτων αποτελεσματικής λειτουργίας και έλλειψης προσωπικού στις αντίστοιχες δομές.

· Συμμετοχή των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, στην υλοποίηση της Ο.Χ.Ε. της Περιφέρειας Ηπείρου για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 με δυνατότητα σχεδιασμού και εκπόνησης ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων ανά περιοχή που υπάγεται στην Ο.Χ.Ε.

· Διασφάλιση της βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ηπείρου), με αποκεντρωμένη λειτουργία Σχολών και Τμημάτων και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις από τους επικεφαλείς – εκπροσώπους των παρατάξεων της Κ.Ε.Δ.Ε και τοποθετήσεις αιρετών εκπροσώπων των ΟΤΑ, οι οποίες σε γενικό πλαίσιο εξέφρασαν την αγωνία τους για την οικονομική κατάσταση των Δήμων, την ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης, το ενεργειακό κόστος, τη διαχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το πρόβλημα της λειψυδρίας, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις προκλήσεις εν γένει που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση.

Στην εκδήλωση απεύθυναν επίσης σύντομο χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και η κα Μαρία Κεφάλα, Βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ.
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία προσυνεδριακή συνάντηση της Κ.Ε.Δ.Ε Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία προσυνεδριακή συνάντηση της Κ.Ε.Δ.Ε Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 30, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.