Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Εδώ και τώρα μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα!

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Εδώ και τώρα μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα!






Συναγερμός! Οι συγχωνεύσεις δεν θα περάσουν!
Εδώ και τώρα μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα!

H νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να προχωρούν σε εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα, εξαπολύοντας μια ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και στα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων/φισσών.

Το Υπουργείο στοιβάζει σα «σαρδέλες» τους/τις μαθητές/τριες στις τάξεις, καταργεί παράλληλες στηρίξεις και τμήματα ένταξης, ειδικότητες σε ΕΠΑΛ και κατευθύνσεις σε ΓΕΛ. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες εκπαιδευτικοί βγαίνουν λειτουργικά υπεράριθμοι/ες, αφού μετά το κόψιμο των τμημάτων πολύ περισσότεροι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν ακόμη και σε 2-3-4 σχολεία για να καλύψουν το ωράριό τους. Εκατοντάδες θα είναι και οι αναπληρωτ(ρι)ες που δε θα προσληφθούν τη φετινή σχολική χρονιά.

Ειδικότερα στη Θεσπρωτία η σχολική χρονιά ξεκίνησε με λιγότερα 8 τμήματα Γυμνασίου, 2 τμήματα ΓΕΛ και πάνω από 7 τομείς ή ειδικότητες των ΕΠΑΛ με μαθητές παστωμένους σε πολυπληθή τμήματα. Δεκάδες είναι οι μαθητές που αποκλείονται από τους κατηργημένους τομείς και ειδικότητες (πχ. δομικών, θερμοϋδραυλικών, ηλεκτρολόγων).

Επιπλέον, προωθείται η συγκρότηση τμημάτων στα μέγιστα δυνατά όρια. Ενδεικτικά, στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας και στο ΓΕΛ Παραμυθιάς λειτουργούν τμήματα με 26-27 μαθητές, ενώ στο 2ο Γυμνάσιο υπάρχει τάξη με δύο τμήματα των 25-26 μαθητών το καθένα. Από την άλλη, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το μοίρασμα των μαθητών στο Γυμνάσιο Φιλιατών, ένα σχολείο παραμεθόριο και ειδικών συνθηκών λόγω του οικοτροφείου που στεγάζεται στην περιοχή, όπου οι 45 μαθητές της Β΄ τάξης, αντί να χωριστούν παιδαγωγικά, χωρίστηκαν εμβαδομετρικά με το ένα τμήμα να αριθμεί 19 μαθητές και το άλλο 26!!! Τελικά οι εγκύκλιοι του Υπουργείου εφαρμόζονται κατά το δοκούν!

Στην πρεμούρα του Υπουργείου Παιδείας να «κόψει» εκατοντάδες τμήματα, από κοντά σιγοντάρουν και συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας που καλούν τους συναδέλφους «να βάλουνε πλάτη».

ΚΑΜΙΑ ΠΛΑΤΗ ΔΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να «κόψει» τμήματα έχει επιφέρει αναστάτωση σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς (ανατροπή προγραμμάτων, μετακινήσεις εκπαιδευτικών, καθυστέρηση στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και κάλυψης των κενών κ.λπ.). Χτυπιέται το δικαίωμα των μαθητών να έχουν ουσιαστική στήριξη από τον/την εκπαιδευτικό. Διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία αντί να βελτιώνεται, βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με εμπόδια, αν λάβουμε υπόψη και την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή με τις προσλήψεις στην παράλληλη στήριξη στον νομό να είναι ελάχιστες (χρειάζονται 17 και προσλήφθηκαν 6, ούτε καν ο μισές).

Οι οδηγίες αυτές παραβαίνουν ακόμα και την υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία δεν προβλέπει πουθενά ότι σε σχολεία που λειτουργούν Τ.Ε. ή σε τάξεις που υπάρχει παράλληλη στήριξη μπορεί να παραβλέπεται η πρόβλεψη για μείωση του αριθμού των μαθητών. Προσπαθεί η ηγεσία του υπουργείου να μας πείσει για το παιδαγωγικό αποτέλεσμα του «εξορθολογισμού», αλλά το ξέρουμε καλά πως το κριτήριο είναι η μείωση του κόστους. Για εμάς τους εκπαιδευτικούς, οι μαθητές μας δεν είναι αριθμοί, η μόρφωση δεν είναι κόστος.

Από την άλλη, η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ που θεωρούν κόστος τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και τη λειτουργία τμημάτων με λιγότερους μαθητές, μοιράζουν απλόχερα χρήμα σε ιδιώτες και εργολάβους, όπως προβλέπεται στο τελευταίο νομοσχέδιο (επαγγελματικός προσανατολισμός, ψηφιακό φροντιστήριο κτλ) ή σε εκδοτικούς οίκους για το λεγόμενο πολλαπλό βιβλίο. Βρίσκονται σθεναρά απέναντι στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών!

Λεφτά, λοιπόν, υπάρχουν για νατοϊκές δαπάνες, για φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, όχι όμως για την παιδεία, την υγεία και την πρόληψη από τις φωτιές και τις θεομηνίες. Η ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας λογίζονται ως κόστος. Ως εδώ!!!

Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων, μαζί με τους μαθητές και τους γονείς τους, που γίνονται εδώ και μέρες σε δεκάδες Διευθύνσεις ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης. Ξέρουμε καλά πως ο μόνος δρόμος, είναι αυτός του αγώνα. Τον είδαμε πώς γίνεται νικηφόρος, όταν ο ΣΕΠΕ Θεσπρωτίας μαζί με τους συλλόγους γονείς, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και σωματεία εργαζομένων, κατάφεραν και έστειλαν στο καλάθι των αχρήστων τους σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις.

Τα σχέδια τους για την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αποτελούν αιτία πολέμου!

Συναδέλφισσες/οι,

σας καλούμε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:

· Να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις-συμπτύξεις τμημάτων. Να αποσυρθούν οι εγκύκλιοι Κατσαρού. Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις (διχοτομήσεις - τριχοτομήσεις με παιδαγωγικά κριτήρια).

· Μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τμήμα, ώστε η διδασκαλία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. 20 μαθητές/τριες ανά τμήμα Γενικής Παιδείας, 15 σε κατευθύνσεις και Ομάδες Προσανατολισμού στα ΓΕΛ, σε τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και 10 στα εργαστήρια.

· Να εγκριθούν όλα τα τμήματα, ώστε οι μαθητές/τριες να επιλέγουν την κατεύθυνση (ΓΕΛ) ή τον τομέα/ειδικότητα (ΕΠΑΛ) που επιθυμούν.

· Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών/τριών.

· Να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά στα σχολεία χωρίς «κόφτες», «μαγειρέματα» και περικοπές σε μια φάση πριν από την έναρξη του σχολικού έτους. Να δηλωθούν όλα τα κενά των ειδικοτήτων από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και να καλυφθούν όλα στην Α’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών/τριών.

· Να καλυφθούν όλα τα κενά στην παράλληλη στήριξη με βάση τις ανάγκες χωρίς κανένα «κόφτη».
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Εδώ και τώρα μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα! Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Εδώ και τώρα μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 18, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.