Κτηματολόγιο: 2 μήνες ακόμα περιθώριο για τους ιδιοκτήτες σε Θεσπρωτία

Κτηματολόγιο: 2 μήνες ακόμα περιθώριο για τους ιδιοκτήτες σε Θεσπρωτία


             Καμία νέα παράταση της προθεσμίας δήλωσης των ακινήτων

Περιορισμένο είναι πλέον το χρονικό περιθώριο για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία, καθώς οι «πόρτες» του Κτηματολογίου, ψηφιακές και φυσικές, σιγά σιγά κλείνουν, με τη σταδιακή εκπνοή του χρόνου υποβολής δήλωσης ακίνητης περιουσίας. Η αμετάκλητη φύση της καταληκτικής ημερομηνίας δήλωσης έχει υπογραμμιστεί αρκετές φορές, τόσο από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διά στόματος του Υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη όσο και από στελέχη του Κτηματολογίου.

Με κάτι λιγότερο από 2 μήνες να απομένουν, οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία μπορούν να προβούν στη δήλωση τους έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.
 
Η σημασία της δήλωσης είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς αφενός, οι ιδιοκτήτες θα αποφύγουν μελλοντικές δαπανηρές και χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και αφετέρου, θα διασφαλίσουν την περιουσία τους έναντι τρίτων και του Ελληνικού Δημοσίου. Μπορεί ο χρόνος, λοιπόν, να κυλά γρήγορα προς την λήξη της προθεσμίας, όμως ο απαιτούμενος χρόνος της δήλωσης είναι σύντομος και η διαδικασία απλή, έχοντας αφήσει πίσω την πολύπλοκη γραφειοκρατία του παρελθόντος.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προχωρήσουν στη δήλωση τους δια ζώσης, μέσω επίσκεψης σ΄ένα Γραφείο Κτηματογράφησης, αλλά και ηλεκτρονικά, είτε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής δήλωσης, είτε μέσω του Ψηφιακού Χάρτη Κτηματογράφησης https://maps.ktimatologio.gr/.

    Τι είναι ο Ψηφιακός Χάρτης;

Στην ιστοσελίδα ktimatologio.gr, μέσω της εφαρμογής «Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης» maps.ktimatologio.gr, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και επαγγελματίες, έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν το ακίνητο τους, όπως αυτό έχει απογραφεί στα προκαταρκτικά υπόβαθρα του αναδόχου κτηματογράφησης.

   Πώς εντοπίζω και δηλώνω το ακίνητο μου μέσω του maps.ktimatologio.gr;

Επισκεπτόμενος την εφαρμογή maps.ktimatologio.gr, ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στους χάρτες, με τον ίδιο τρόπο που θα περιηγούνταν σε μία πλατφόρμα όπως το Google Maps, ώστε να βρει το ακίνητό του, κάνοντας απλά ζουμ. Έχοντας βρει το γεωτεμάχιό του, μπορεί να κάνει κλικ πάνω του και θα εμφανιστούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, όπως έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν την περίμετρο, τις συντεταγμένες και την έκταση σε τετραγωνικά μέτρα.

Αν ο χρήστης συμφωνεί με την αναγραφόμενη αποτύπωση ή εμφανίζονται μικρές διαφοροποιήσεις στα όρια, δεν είναι απαραίτητο να έχει στη διάθεση του τοπογραφικό διάγραμμα από μηχανικό ώστε να πραγματοποιήσει την δήλωση του, αποφεύγοντας έτσι επιπλέον έξοδα.

Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο της δήλωσης, ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει ηλεκτρονικά τη διαδικασία, καταθέτοντας ψηφιακά το συμβόλαιο και πληρώνοντας 35 ευρώ με κάρτα ανά δικαίωμα. Για φυσικά πρόσωπα με περισσότερα από δύο δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές του ίδιου προκαποδιστριακού Δήμου, δεν προβλέπεται επιπλέον χρέωση.

Τι κάνω αν διαφωνώ με την αποτύπωση του ακινήτου μου;

Στην περίπτωση που τα όρια ενός γεωτεμαχίου, όπως εμφανίζονται στο maps.ktimatologio.gr δεν είναι σωστά, ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει τη λειτουργία σχεδιασμού πολυγώνου, δημιουργώντας το δικό του προσωρινό κτηματολογικό απόσπασμα, σχεδιάζοντας τα πραγματικά όρια του γεωτεμαχίου του στον χάρτη.

Πως δηλώνω το ακίνητο μου σ’ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης;

Εννοείται πως ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί ένα Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να πραγματοποιήσει τη δήλωση του διά ζώσης. Το έμπειρο προσωπικό μπορεί να βοηθήσει, δίνοντας αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνοντας τους πολίτες τόσο για τον τρόπο εντοπισμού του ακινήτου όσο και για εξειδικευμένες περιπτώσεις όπου ισχύουν δικαιώματα κτήσης, όπως η χρησικτησία και η κληρονομιά.

Τι κάνω αν δεν έχω τίτλο κτήσης (συμβόλαιο);

Συχνό φαινόμενο αποτελεί σε αγροτικές περιοχές, πολλοί ιδιοκτήτες να μην διαθέτουν συμβόλαια που να πιστοποιούν την ιδιοκτησία τους.

Περίπτωση ιδιοκτησίας με χρησικτησία:

Ο πολίτης πρέπει να καταθέσει δύο έγγραφα με τη δήλωσή του: το έντυπο Ε9 οποιουδήποτε έτους στο οποίο δηλώνει την ιδιοκτησία του και ένα δεύτερο έγγραφο που αποδεικνύει την εικοσαετή κατοχή, όπως ένορκη βεβαίωση μάρτυρα ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. προσύμφωνο, υποθήκη).

Περίπτωση μη αποδοχής κληρονομιάς ή ύπαρξης κληρονομητηρίου:

Σε περίπτωση εξ αδιαθέτου διαδοχής προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:

● Ληξιαρχική πράξη θανάτου

● Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών

● Πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης

● Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης

● Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος

Σε περίπτωση διαδοχής εκ διαθήκης προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:

● Ληξιαρχική πράξη θανάτου

● Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης ή η απόφαση με την οποία κηρύχθηκε αυτή κυρία, εάν πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη

● Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης

● Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης

● Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος

Τι κυρώσεις έχω αν δεν δηλώσω το ακίνητό μου;

Είναι πολύ σημαντικό να προβείτε άμεσα στην δήλωση σας, διότι μετά τη λήξη της προθεσμίας, προβλέπονται δαπανηρές νομικές διαδικασίες προκειμένου να καταχωρηθεί ένα ακίνητο στο όνομα του ιδιοκτήτη του. Μια αδήλωτη ακίνητη περιουσία στο Κτηματολόγιο, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, αφού δεν θα είναι εφικτή η πώληση, η γονική παροχή, η δωρεά κ.λπ., δίχως την διεκπεραίωση αυτών των νομικών διαδικασιών.

8. Πώς μπορώ να δω αν με επηρεάζουν οι Δασικοί Χάρτες;

Ο Ψηφιακός Χάρτης δίνει τη δυνατότητα να δείτε τους επικυρωμένους και αναρτημένους Δασικούς Χάρτες. Με τον τρόπο αυτό, κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να δει αν και πόσο επηρεάζεται το ακίνητό του. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία: ενεργοποιείτε το εικονίδιο με τα «επίπεδα» και επιλέγετε να δείτε τους δασικούς χάρτες ή τις περιοχές Natura.
Κτηματολόγιο: 2 μήνες ακόμα περιθώριο για τους ιδιοκτήτες σε Θεσπρωτία Κτηματολόγιο: 2 μήνες ακόμα περιθώριο για τους ιδιοκτήτες σε Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.