Λίμνη Καλοδικίου: Από την αδιαφορία στην υποκρισία – Μια εκδήλωση χωρίς ουσία (+ΒΙΝΤΕΟ)

Λίμνη Καλοδικίου: Από την αδιαφορία στην υποκρισία – Μια εκδήλωση χωρίς ουσία (+ΒΙΝΤΕΟ)


Σήμερα Σάββατο, ο Δήμος Ηγουμενίτσας διοργανώνει στο Ελευθέρι, δίπλα στη λίμνη με τα "νούφαρα", μια εκδήλωση για «Τα Πλούτη του Τόπου μας», με θέμα τη διατήρηση, διαχείριση και ανάδειξη των φυσικών μνημείων, όπως η λίμνη Καλοδικίου.

Ωστόσο, η πραγματικότητα πίσω από αυτήν την εκδήλωση είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που επιχειρούν να προβάλουν.

Η λίμνη Καλοδικίου, ένας πολύτιμος υγρότοπος της Θεσπρωτίας, βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, με την πρόσφατη εικόνα της να είναι τραγική: στεγνή, με λιγοστούς νερόλακκους, και το οικοσύστημά της να αγωνίζεται να επιβιώσει.


Για χρόνια, οι ενδείξεις ήταν εκεί: η λίμνη έχανε νερό, οι γεωτρήσεις αποστράγγιζαν τον υδροφόρο ορίζοντα, και τα οικοσυστήματα ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις για τα προβλήματα λειψυδρίας και τις ανεπάρκειες στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, οι υπεύθυνοι δεν προχώρησαν σε καμία ουσιαστική δράση για την προστασία της λίμνης.

Η τραγική κατάσταση της λίμνης Καλοδικίου δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της τρέχουσας δημοτικής αρχής ή του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Είναι το αποκορύφωμα δεκαετιών αδράνειας, έλλειψης προγραμματισμού και συνεχιζόμενης ανευθυνότητας, από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και όλες τις προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις.

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαραίνουν εξίσου τη σημερινή και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, που παρέδωσαν τον υγρότοπο σε μια κατάσταση καταστροφής και υποβάθμισης.

Η σημερινή εκδήλωση μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια αποποίησης ευθυνών και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την υποβάθμιση της λίμνης, οι υπεύθυνοι επιλέγουν να κρύβονται πίσω από λόγια και παρουσιάσεις που δεν προσφέρουν καμία πραγματική λύση.

Είναι μια υποκριτική πράξη, που μοιάζει περισσότερο με μνημόσυνο για μια λίμνη που αφέθηκε να πεθάνει, παρά με ειλικρινή προσπάθεια για τη διάσωσή της.

Οι πολίτες της περιοχής δεν χρειάζονται άλλες εκδηλώσεις και κούφιες υποσχέσεις.

Χρειάζονται άμεση δράση, σαφή πλάνα αποκατάστασης και λογοδοσία για τις διαχρονικές παραλείψεις και τα λάθη που οδήγησαν την λίμνη Καλοδικίου σε αυτή την κατάσταση.

Η φύση δεν συγχωρεί την αδιαφορία και η υποκρισία δεν μπορεί να κρύψει τις πραγματικές ευθύνες.

Είναι καιρός οι αρμόδιοι να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να προχωρήσουν σε ουσιαστικές ενέργειες για να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από αυτόν τον πολύτιμο υγρότοπο, πριν να είναι οριστικά αργά.



Λίμνη Καλοδικίου: Από την αδιαφορία στην υποκρισία – Μια εκδήλωση χωρίς ουσία (+ΒΙΝΤΕΟ) Λίμνη Καλοδικίου: Από την αδιαφορία στην υποκρισία – Μια εκδήλωση χωρίς ουσία (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 31, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.