Ενημέρωση για το μέγεθος των ανεμογεννητριών στην Ηγουμενίτσα

Ενημέρωση για το μέγεθος των ανεμογεννητριών στην Ηγουμενίτσα

       Εξέλιξη της διαμέτρου της πτερωτής

Προκειμένου να υπάρξει μια σχετική ενημέρωση για το μέγεθος των ανεμογεννντριών που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Συγκρότημα τεσσάρων (4) Αιολικών Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), συνολικής ισχύος 24 MW, μετά των μόνιμων συνοδών τους έργων και των προσωρινών βοηθητικών, στις θέσεις «ΣΚΑΛΟΠΟΥΛΑ», «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 1», «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 2» και «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 3», της Δ.Ε. Ηγουμενίτσας παρατίθενται ορισμένα στοιχεία.

Οι τέσσερεις ανεμογεννήτριες που προβλέπεται να τοποθετηθούν στην κορυφή του ορεινού όγκου που χωρίζει την Ηγουμενίτσα με την Πλαταριά, σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έχουν ύψος πύργου 170 μέτρα, διάμετρο πτερωτής 170 μέτρα και ισχύ 6 ΜW. Αυτό σημαίνει ότι όταν η μία πτερωτή είναι κατακόρυφη, η όλη κατασκευή θα έχει μέγιστο ύψος 255 μέτρα. Προκειμένου να γίνει κατανοητό το μέγεθος αρκεί να το συγκρίνουμε με το ύψος του βουνού στο οποίο θα εγκατασταθούν, το οποίο είναι περίπου 500 με 550 μέτρα. Δηλαδή αναλογικά οι ανεμογεννήτριες θα ανέρχονται σε ύψος το 1/3 του συνολικού ύψους του βουνού.

Επισημαίνεται επίσης πως το μέσο μέγεθος των γεννητριών που κατασκευάζονται σήμερα στην Ευρώπη είναι 2.5-3 MW και ύψος πύργων 50 μέτρων, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος ύψους πύργων στην Γαλλία και την Ολλανδία είναι 80 μέτρα.(πηγή: www.windeurope.org). Το μέγεθος το οποίο προτείνεται συνήθως χρησιμοποιείται στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Εικόνα της ανεμογεννήτριας Siemens Gamesa SG 6.6-170
(https://en.wind-turbine-models.com/)





   Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις των ανεμογεννητριών από τρία διαφορετικά σημεία,
     όταν το ένα πτερύγιο είναι κατακόρυφο





          Christos Tsinas
          Rural and Surveying Engineer (A.U.Th.)
         MSc Water Resources Science and Technology (N.T.U.A.)
Ενημέρωση για το μέγεθος των ανεμογεννητριών στην Ηγουμενίτσα Ενημέρωση για το μέγεθος των ανεμογεννητριών στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 20, 2024 Rating: 5

3 σχόλια:


  1. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας οδεύουμε για 100% απεξάρτηση απο τον βρωμερό λιγνίτη και το βρωμερό πετρέλαιο Και φυσικά απο τις χώρες που μας τα πουλάνε και μας χειραγωγούν.
    Πλεονάσματα στο προϋπολογισμό υπάρχουν και γιαυτό το λόγο ! Επειδή δεν εισάγουμε ενέργεια γιατί την δημιουργούμε εμείς εδώ ! Ζήτω το αύριο .Ζήτω το περιβάλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.