Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας: Προτάσεις για συμπερίληψη έργων και δράσεων στο Α.Π.Σ.Α. της “Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε."

 Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας: Προτάσεις για συμπερίληψη έργων και δράσεων στο Α.Π.Σ.Α. της “Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε."


Στην Ηγουμενίτσα και στο Δημοτικό Κατάστημα  στις 26 του μηνός Ιουνίου του έτους 2024 ημέρα της εβδομάδας Τετάρτη και ώρα 21:00’ συνήλθε σε τακτική, δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας μετά από την με αριθμ. πρωτ. 14243/21.6.2024 έγγραφη πρόσκληση της Προέδρου του, που δημοσιεύτηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων του Δήμου και επιδόθηκε σε κάθε ένα χωριστά από τα μέλη του, ως και στον κ. Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του ν.5056/2023.

Σε σύνολο εικοσιπέντε (25) μελών παραβρέθηκαν παρόντα τα είκοσι (20) μέλη –δεκαεννιά (19) δια ζώσης και ένας (1) μέσω τηλεδιάσκεψης - και ονομαστικά οι:


  1.-Σαμίου Μαρία (Πρόεδρος)

  2.-Ντάσιος Βασίλειος

  3.-Τσώτου Βασιλική

  4.-Καλφόγλου Γεώργιος

  5.-Δημάκος Δημήτριος

  6.-Κοσιώρη Μαρίνα

  7.-Μπόλωσης Κωνσταντίνος

  8.-Τακλάκογλου Παναγιώτης

  9.-Μονάχου Αικατερίνη

10.-Παππάς Ηλίας

11.-Ζαφείρης Αναστάσιος

12.-Ντούρος Θωμάς

13.-Κυπριανός Γεώργιος               …

14.-Λώλος Ιωάννης

15.-Φουσέκης Γεράσιμος

16.-Κουτούπη Ελένη

17.-Μπέζας Αντώνιος

18.-Καρβούνης Χρήστος

19.-Αναστασίου Μάριος

 

                 _ . _

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ :     20.(1)- Ντάνης Γεώργιος (Αντιπρόεδρος).

Α Π Ο Ν Τ Ε Σ

 1.-Μητσέλος Αλέξανδρος,     2.-Θεοδώρου Μιχαήλ,       3.-Βαλάκος Σπυρίδων,

 4.-Γκόλιας Βασίλειος,           5.-Βένος Διαμαντής.

( Δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση αν και είχαν κληθεί νόμιμα ).



Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Παναγιώτης Νταής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Για την τήρηση των πρακτικών παραβρέθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο Διοικητικός Υπάλληλος του Δήμου κ. Γεώργιος Μ. Κατσιμάνης.

Η κα Πρόεδρος αφού διαπίστωσε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και εισήλθε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Επί του 2ου θέματος της ημερήσιας διάταξης <<Διατύπωση προτάσεων για συμπερίληψη έργων και δράσεων στο Α.Π.Σ.Α. της “Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.”>>, έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Νταή, ο οποίος εισηγούμενος το θέμα εξέθεσε τα κάτωθι :

Στο ν.5048/ 2023 προβλέπεται η εκπόνηση και η υποβολή από την «Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας Α.Ε. (Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.)» του Αρχικού Προγραμματικού Σχεδίου Ανάπτυξης εντός εννέα (9) μηνών από την έναρξη ισχύος της παραχώρησης. Το Σχέδιο θα επικαιροποιείται κάθε δέκα (10) χρόνια. Κάθε έτος, ο Ο.Λ.ΗΓ. ενημερώνει το δημόσιο για την πορεία εκτέλεσης των προβλέψεων του Σχεδίου.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας εκπόνησης του Σχεδίου και πριν από την οριστικοποίησή του, ο Δήμος Ηγουμενίτσας υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να υπάρχει η συμπερίληψη έργων και δράσεων, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας. Οι προτάσεις βασίζονται σε συγκεκριμένες διατάξεις του προαναφερόμενου νόμου που περιγράφουν τις υποχρεώσεις του Ο.Λ.ΗΓ. για τη συμβολή στην τοπική και περιφερειακή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, αλλά και στο γεγονός ότι το κράτος υποχρεούται να εποπτεύει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών, βάσει ειδικής πρόβλεψης στο νόμο. Οι εν λόγω προτάσεις διαρθρώνονται ως εξής:

Α. Στο Σχέδιο Ανάπτυξης πρέπει να υπάρχει ρητή αναφορά συγκεκριμένων δράσεων με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία του Λιμένα, αλλά συμβάλλουν αποφασιστικά στη γενικότερη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

H υποβολή του Προγραμματικού Σχεδίου Ανάπτυξης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στο εγκεκριμένο Master Plan του Λιμένα, που να αλλοιώνουν τον υφιστάμενο χωροταξικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής με στόχους την αειφόρο ισόρροπη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Β. Το Σχέδιο πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις γενικότερες αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής και να συνεισφέρει στην αποτελεσματική διεκδίκηση μεγάλων έργων που θα υποστηρίξουν – μεταξύ άλλων – και την περαιτέρω αναβάθμιση του Λιμένα.

Γ. Στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων και ευθυνών του Ο.Λ.ΗΓ. για την συμβολή της λειτουργίας του στην τοπική – περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, αλλά και εξαιτίας της κρατικής εποπτείας για την τήρηση αυτών, πρέπει να ενταχθεί στο Σχέδιο η χρηματοδότηση κατ΄ έτος, της εκπόνησης συγκεκριμένων μελετών, της εκτέλεσης έργων και της υλοποίησης δράσεων μικρού προϋπολογισμού, που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στη δημιουργία ή συντήρηση υποδομών οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η επιλογή των μελετών, των έργων και των δράσεων θα γίνεται από το Δήμο, σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως η Π.Ε.Θ. και το Επιμελητήριο.

Δ. Στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), αλλά και για την συμβολή της λειτουργίας του στην τοπική – περιφερειακή κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ο Ο.Λ.ΗΓ. να χρηματοδοτεί μέσω χορηγιών ή δωρεών πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στην περιοχή, καθώς και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Οι εκδηλώσεις που θα χρηματοδοτούνται θα αποφασίζονται από τον Ο.Λ.ΗΓ., κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου.

Επίσης, στο πλαίσιο της υποχρέωσης του Ο.Λ.ΗΓ. για την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να συμπεριληφθούν όροι για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων του προσωπικού του Ο.Λ.ΗΓ. και για την προτίμηση κατοίκων της περιοχής για την κάλυψη νέων θέσεων εργασίας, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε λοιπό προσωπικό, καθώς και τοπικών υπεργολάβων για την εκτέλεση έργων ή προμηθειών, στις περιπτώσεις ανάπτυξης των οικονομικών δραστηριοτήτων του Ο.Λ.ΗΓ. ή της εκτέλεσης έργων από αυτόν, καθώς είναι απολύτως αναγκαίο η λειτουργία του Ο.Λ.ΗΓ. να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή, καθώς και στην ανάσχεση του φαινομένων τύπου brain – drain.

Οι υποχρεώσεις αυτές μπορούν να θεωρηθούν ως αντιστάθμισμα των υποχρεώσεων που έχει βάσει του νόμου το δημόσιο και η Τ.Α. ειδικότερα, η εκπλήρωση των οποίων διευκολύνει την αποτελεσματική λειτουργία του Λιμένα, αλλά - πέραν πάσης αμφιβολίας – προκαλούν υπέρογκο κόστος στο Δήμο, το δημόσιο καθώς και στην τοπική οικονομία και κοινωνία, που τουλάχιστον για το Δήμο Ηγουμενίτσας δεν καλύπτεται από την καταβολή του έκτακτου αντισταθμιστικού οφέλους.

Καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο να διατυπώσει τις προτάσεις του για συμπερίληψη έργων και δράσεων στο Α.Π.Σ.Α. της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.

Ύστερα από τα παραπάνω η κα Πρόεδρος και αφού προηγουμένως έδωσε το λόγο σε κάθε έναν χωριστά από τους δημοτικούς συμβούλους για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να τοποθετηθούν επί του θέματος, κάλεσε αυτούς να αποφασίσουν σχετικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του κ. Δημάρχου, την γραπτή εισήγηση της Δημοτικής παράταξης “Μαζί για την Ηγουμενίτσα” και τις απόψεις και τοποθετήσεις των μελών του,


ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Ζητά από την «Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας Α.Ε. (Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.)» να συμπεριλάβει κατά την υποβολή του Αρχικού Προγραμματικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Α.Π.Σ.Α.) τα κάτωθι έργα και δράσεις:

Α. Στο Σχέδιο Ανάπτυξης πρέπει να υπάρχει ρητή αναφορά συγκεκριμένων δράσεων με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία του Λιμένα, αλλά συμβάλλουν αποφασιστικά στη γενικότερη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Οι δράσεις αυτές είναι:

1.Έργα υποδομής και δράσεις, κατάλληλη τιμολογιακή πολιτική και πρωτοβουλίες προώθησης δραστηριοτήτων γενικού τουρισμού για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας, καθώς και για την αύξηση της προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων στον Λιμένα. Συμπληρωματικές υποδομές κρουαζιέρας για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων και των επιβατών (δημιουργία Επιβατικού Σταθμού Κρουαζιέρας με υπηρεσίες τελωνειακών ελέγχων, υπόγειο δίκτυο ύδρευσης για την παροχή νερού στα πλοία και το σύστημα πυρόσβεσης, δίκτυο ηλεκτροδότησης των πλοίων ώστε να μη λειτουργούν με γεννήτριες το διάστημα παραμονής τους, σκίαστρα-στέγαστρα με λυόμενες κατασκευές για την προστασία των επιβατών από τον ήλιο κλπ). Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η συστηματική συνεργασία του παραχωρησιούχου με τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές (Δήμοι Θεσπρωτίας και Περιφέρεια Ηπείρου), αλλά και επαγγελματικούς φορείς, για τη μετατροπή της Ηγουμενίτσας σε προορισμό κρουαζιέρας.

2.Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή και λειτουργία της Μαρίνας Ηγουμενίτσας.

3.Έργα αναβάθμισης – εκσυγχρονισμού των υποδομών του εξοπλισμού και της λειτουργίας των αλιευτικών καταφυγίων Πλαταριάς – Σαγιάδας και του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Συβότων. Στο πλαίσιο της λειτουργίας πρέπει να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των αλιευτικών σκαφών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, καθώς αποτελούν βασικά στοιχεία της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Τέλος, στην περίπτωση της Πλαταριάς, η χρήση του καταφυγίου από τον Ο.Λ.ΗΓ. δεν θα πρέπει να εμποδίζει την πρόσβαση σε οικίες και επιχειρήσεις.

4.Έργα και δράσεις που αποσκοπούν στη λειτουργία του Λιμένα με όρους περιβαλλοντικής αειφορίας («πράσινο λιμάνι») στο πλαίσιο των οποίων μπορεί να περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των ΑΠΕ για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, έργα ενεργειακής απόδοσης κτηρίων και εγκαταστάσεων, πρωτοβουλίες για την μείωση της ηχορύπανσης ειδικά τις ώρες κοινής ησυχίας κ.α. Επίσης, στο Σχέδιο πρέπει να συμπεριλαμβάνονται έργα και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των οικοσυστημάτων από τη θαλάσσια ρύπανση, για τη λειτουργία συστήματος σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας (με ενημέρωση για τις μετρήσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας), για την τοποθέτηση ψηφιακού παρατηρητηρίου των μεταβολών της ακτογραμμής του Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου, για τη φύτευση των πρανών της «Γωνιάς» απέναντι από το έργο της Γ’ Φάσης του Λιμένα κλπ.

5.Κατασκευή εντός της Χερσαίας Ζώνης της ΟΛΗΓ ΑΕ των αναγκαίων πρόσθετων έργων για την παροχέτευση των ομβρίων από την ανάντη λεκάνη απορροής της Ηγουμενίτσας.

6.Για την περιοχή της Χερσαίας Ζώνης (Φυλάκιο Λ.Σ., προσωρινά Κρατητήρια, χώρος φύλαξης κατασχεμένων οχημάτων κλπ) που δεν εξυπηρετεί λιμενικές δραστηριότητες πρέπει να υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίησή της σύμφωνα με το εγκεκριμένο master plan του Λιμένος. Επίσης, να υπάρχει πρόβλεψη για τους χώρους που θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών των Σωμάτων Ασφαλείας (Λ.Σ., ΕΛ.ΑΣ., Π.Υ.) καθώς και να αποσαφηνιστεί η χρήση του προβλήτα στο παλιό Λιμάνι Εξωτερικού καθώς και η πρόβλεψη του Παραρτήματος 3. 4 (Καθορισμένες Υποπαραχωρήσεις) «για παραχώρηση στη ΔΕΥΑΗ ως μισθωτή υπαίθριου χώρου για την εγκατάσταση αντλιοστασίου στον Λιμένα Εσωτερικού».

7.Πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών και του εξοπλισμού του χώρου στάθμευσης έμπροσθεν του κόμβου της Π.Ε. Θεσπρωτίας (χώρος στάθμευσης Ρ2 χωρητικότητας 240 θέσεων). Απόδοση στο Δήμο Ηγουμενίτσας, μέσω προγραμματικής σύμβασης, της εκμετάλλευσης του χώρου στάθμευσης Ρ2. Εξέταση της δυνατότητας λειτουργίας δύο ακόμη χώρων στάθμευσης εντός της χερσαίας ζώνης: α) στο χώρο όπου σήμερα φιλοξενούνται τα κατασχεμένα οχήματα από το Τελωνείο (υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία εξεύρεσης νέου χώρου), β) στο χώρο απέναντι από το Αστυνομικό Μέγαρο (αφού βεβαίως διασφαλισθεί η στάθμευση οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. στο χώρο αυτό).

8.Εργασίες αναβάθμισης των υποδομών και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των επιβατών στα πορθμεία των γραμμών εσωτερικού Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας/ Λευκίμμης/ Παξών (διαμόρφωση χώρων στάθμευσης και αναμονής οχημάτων, ρύθμιση ροής κυκλοφορίας, τερματικός σταθμός εξυπηρέτησης επιβατών λιμένα εσωτερικού, καταστήματα, εκδοτήρια, ψηφιακός εξοπλισμός κ.α.).

9.Εργασίες εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων στον Τερματικό Σταθμό του Λιμένα Εξωτερικού, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εξυπηρέτησης των επισκεπτών, επιβατών και οχημάτων, αλλά και για τη δημιουργία ποιοτικών χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας για τους επισκέπτες και το ευρύ κοινό, τη βελτίωση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των εγκαταστάσεων πυρόσβεσης κ.α.

10.Δράσεις ανάπτυξης και αποτελεσματικής λειτουργίας του εμπορικού τμήματος του Λιμένα. Εγκαταστάσεις για τη φόρτωση και διακίνηση φορτίων στο πλαίσιο λειτουργίας του εμπορικού Λιμένα. Σχέδιο ενσωμάτωσης των παλαιών λιμενικών εγκαταστάσεων στη συνολική λειτουργία του εμπορικού λιμένα. Έργα και δράσεις για την προώθηση δραστηριοτήτων πολιτισμού και αναψυχής όπως η διασφάλιση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου της ρωμαϊκής έπαυλης και συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ. για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και περαιτέρω ανάδειξής του.

11.Πρωτοβουλίες για τη λειτουργία κέντρου παροχής υπηρεσιών logistics.

Οι προαναφερόμενες προτάσεις αριθμούνται κατά προτεραιότητα. Ειδικά οι πρώτες πέντε (5) θεωρούνται ως απολύτως απαραίτητες ενέργειες για την λειτουργία του Λιμένα ως μοχλού ανάπτυξης, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή του Προγραμματικού Σχεδίου Ανάπτυξης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στο εγκεκριμένο Master Plan του Λιμένα, που να αλλοιώνουν τον υφιστάμενο χωροταξικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής με στόχους την αειφόρο ισόρροπη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Β. Το Σχέδιο πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις γενικότερες αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής και να συνεισφέρει στην αποτελεσματική διεκδίκηση μεγάλων έργων που θα υποστηρίξουν – μεταξύ άλλων – και την περαιτέρω αναβάθμιση του Λιμένα
.

Τα έργα αυτά είναι τα ακόλουθα:

1.Αναβάθμιση της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας.

2.Ολοκλήρωση των σχετικών μελετών και ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της κατασκευής του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα - Τελωνείο Μαυροματίου (σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τα ελληνοαλβανικά σύνορα) που περιλαμβάνει και την Παράκαμψη της Ηγουμενίτσας, χωρίς την κατασκευή της οποίας θα είναι αδύνατο να λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια η πόλη της Ηγουμενίτσας. Στο πλαίσιο αυτό η χρηματοδότηση τουλάχιστον της κατασκευής της περιφερειακής οδού κρίνεται ως δράση απόλυτης προτεραιότητας.

3.Σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμένα με το βασικό κορμό του εθνικού δικτύου.

4.Εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) των παραλίων της Ηπείρου.

5.Κατασκευή, αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίου.

6.Λειτουργία διπολικού εμπορευματικού κέντρου για την παροχή υπηρεσιών logistics (περιοχή Γκρίκας και Λιμένας Ηγουμενίτσας).

Τέλος, είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) των παραλίων της Ηπείρου, με τη συμπερίληψη των προτάσεων που θα κατατεθούν από το Δήμο Ηγουμενίτσας.

Γ. Στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων και ευθυνών του Ο.Λ.ΗΓ. για την συμβολή της λειτουργίας του στην τοπική – περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, αλλά και εξαιτίας της κρατικής εποπτείας για την τήρηση αυτών, πρέπει να ενταχθεί στο Σχέδιο η χρηματοδότηση κατ΄ έτος, της εκπόνησης συγκεκριμένων μελετών, της εκτέλεσης έργων και της υλοποίησης δράσεων μικρού προϋπολογισμού, που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στη δημιουργία ή συντήρηση υποδομών οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η επιλογή των μελετών, των έργων και των δράσεων θα γίνεται από το Δήμο, σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως η Π.Ε.Θ. και το Επιμελητήριο.

Δ. Στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), αλλά και για την συμβολή της λειτουργίας του στην τοπική – περιφερειακή κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ο Ο.Λ.ΗΓ. να χρηματοδοτεί μέσω χορηγιών ή δωρεών πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στην περιοχή, καθώς και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Οι εκδηλώσεις που θα χρηματοδοτούνται θα αποφασίζονται από τον Ο.Λ.ΗΓ., κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου.

Επίσης, στο πλαίσιο της υποχρέωσης του Ο.Λ.ΗΓ. για την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να συμπεριληφθούν όροι για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων του προσωπικού του Ο.Λ.ΗΓ. και για την προτίμηση κατοίκων της περιοχής για την κάλυψη νέων θέσεων εργασίας, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε λοιπό προσωπικό, καθώς και τοπικών υπεργολάβων για την εκτέλεση έργων ή προμηθειών, στις περιπτώσεις ανάπτυξης των οικονομικών δραστηριοτήτων του Ο.Λ.ΗΓ. ή της εκτέλεσης έργων από αυτόν, καθώς είναι απολύτως αναγκαίο η λειτουργία του Ο.Λ.ΗΓ. να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή, καθώς και στην ανάσχεση του φαινομένων τύπου brain – drain.

Οι υποχρεώσεις αυτές μπορούν να θεωρηθούν ως αντιστάθμισμα των υποχρεώσεων που έχει βάσει του νόμου το δημόσιο και η Τ.Α. ειδικότερα, η εκπλήρωση των οποίων διευκολύνει την αποτελεσματική λειτουργία του Λιμένα, αλλά - πέραν πάσης αμφιβολίας – προκαλούν υπέρογκο κόστος στο Δήμο, το δημόσιο καθώς και στην τοπική οικονομία και κοινωνία, που τουλάχιστον για το Δήμο Ηγουμενίτσας δεν καλύπτεται από την καταβολή του έκτακτου αντισταθμιστικού οφέλους.

Ε. Το Δημοτικό Συμβούλιο τέλος, ζητά από την Κυβέρνηση:

1) Την άμεση έκδοση της ΚΥΑ με τη οποία καθορίζεται ο ακριβής υπολογισμός, η διαδικασία απόδοσης του έκτακτου αντισταθμιστικού τέλους και η κατανομή του μεταξύ των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών. Η εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ισορροπία του Δήμου, καθώς η κάλυψη των υποχρεώσεων για τη συντήρηση και ανάπτυξη υποδομών και εξοπλισμού του αποχαρακτηρισμένης χερσαίας ζώνης, η διαχείριση της οποίας έχει περιέλθει στο Δήμο υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του προϋπολογισμού του.

2) Την τροποποίηση του πρόσφατου νέου συστήματος κατανομής των ΚΑΠ ώστε να προβλεφθεί πρόσθετη χρηματοδότηση σε Δήμους (όπως ο Δήμος Ηγουμενίτσας) με παραχωρήσεις Λιμένων, σε αναπλήρωση:

α) της μη πρόβλεψης ανταποδοτικών τελών για την επιβάρυνση των δημοτικών συστημάτων αποκομιδής απορριμμάτων και διαχείρισης λυμάτων, καθώς και άλλων δικτύων από τη λειτουργία των Λιμένων,

β) του πρόσθετου κόστους που προκαλεί η εκτέλεση εργασιών και έργων συντήρησης των υποδομών εκτός της Χερσαίας Ζώνης που σχετίζονται με την πρόσβαση προς το Λιμένα και τη λειτουργία του,

γ) της γενικότερης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που δέχονται οι πόλεις και οι ευρύτερες περιοχές από τη λειτουργία των Λιμένων, για την αντιμετώπιση των οποίων οι Ο.Τ.Α. καλούνται να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένα έργα και δράσεις.

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Ηπείρου και να σταλεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Υπουργείο Εσωτερικών, το ΤΑΙΠΕΔ, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Βουλευτή Θεσπρωτίας ΝΔ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, τους Δήμους Φιλιατών και Σουλίου και την ΟΛΗΓ ΑΕ.

Εξουσιοδοτείται η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς όλους τους προαναφερόμενους φορείς, να συζητήσει και να διαπραγματευτεί με αυτούς, με βάση το περιεχόμενο της παρούσας απόφασης.


            Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 218/2024.

 

Εξαντληθέντων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης λύεται η συνεδρίαση.

Για τούτο συντάχτηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται όπως ακολουθεί:



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                          ΤΑ ΜΕΛΗ
ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΙΟΥ                                                                                                                                                                                                                                                                          ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

                                                  Ακριβές απόσπασμα
                                                   Ηγουμενίτσα 12.08.2024
                                                      Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                   ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
                                               ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΙΟΥ



Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας: Προτάσεις για συμπερίληψη έργων και δράσεων στο Α.Π.Σ.Α. της “Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε." Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας: Προτάσεις για συμπερίληψη έργων και δράσεων στο Α.Π.Σ.Α. της “Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε." Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 22, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.