Τορπίλη από τον ΦΟΔΣΑ στα ταμεία των Δήμων της Ηπείρου!

Τορπίλη από τον ΦΟΔΣΑ στα ταμεία των Δήμων της Ηπείρου!




Τορπίλη στα οικονομικά των Δήμων της Ηπείρου βάζει εν μέσω θέρους η διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων ενώ παράλληλα δημιουργεί και σοβαρό πολιτικό ζήτημα στον ίδιο τον ΦΟΔΣΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα συνεδρίασε προ αρκετών εβδομάδων όπου ένα από τα θέματα αφορούσε στα χρέη που έχουν προς τον ίδιο Δήμοι- μέλη του.

Ο Πρόεδρος και δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος επιχείρησε την λήψη απόφασης για τα χρέη αυτά μέσα από συνεννόηση του ίδιου με τους Δήμους. Τελικά τέτοια απόφαση δεν υπήρξε όπως δεν υπήρξε ποτέ και δημοσιοποίηση των οφειλών των Δήμων, κάτι που προβλέπεται από το Νόμο.

Υπήρξε όμως η ρύθμιση οφειλών ενός Δήμου τα χρέη του οποίου ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο και αυτός είναι ο Δήμος Νικολάου Σκουφά.

Αρκετές βδομάδες μετά από την θυελλώδη εκείνη συνεδρίαση το θέμα των οφειλών των Δήμων επανήλθε, αυτή την φορά όχι στο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Και εκεί ελήφθη η απόφαση να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται από τον Νόμο… Ότι δηλαδή ο Φορέας θα προχωρήσει στην είσπραξη των οφειλών με την υποβολή αιτήματος στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας των Δήμων για την παρακράτηση των ανταποδοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας και σε επόμενο στάδιο με την παρακράτηση των ποσών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Αυτό είναι το ένα σκέλος της απόφασης και το δεύτερο είναι η εξουσιοδότηση του Προέδρου για οποιεσδήποτε ενέργειες απαιτούνται για την εκτέλεση της απόφασης αυτής.

Ο ΦΟΔΣΑ λοιπόν αποφάσισε να εφαρμόσει όσα προβλέπονται από το νόμο κάτι που μπορούσε να το πράξει κινούμενος καθαρά υπηρεσιακά και χωρίς να χρειαστεί η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης..

Ωστόσο για λόγους που θα φανούν στο προσεχές μέλλον η απόφαση ελήφθη και η εφαρμογή της σίγουρα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε δήμους που καθυστερούν την καταβολή σημαντικών ποσών.. Αν μάλιστα προχωρήσει η δέσμευση κονδυλίων από τους κουτσουρεμένους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους κάποιοι θα οδηγηθούν σε οικονομικό στραγγαλισμό ή θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών.

Η εξουσιοδότηση δε του Προέδρου να προχωρήσει σε οποιοσδήποτε ενέργειες απαιτούνται προκαλεί σοβαρά ερωτήματα και εγείρει ζητήματα αν τελικά θα υπάρξουν παρασκηνιακές συζητήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετική αντιμετώπιση των Δήμων της Ηπείρου..

Αυτό πάντως που προέχει είναι η δημοσιοποίηση των οφειλών των ΟΤΑ και ένα ξεκάθαρο πλάνο για την εξόφλησή τους..  

   Πηγή epiruspost.gr
Τορπίλη από τον ΦΟΔΣΑ στα ταμεία των Δήμων της Ηπείρου! Τορπίλη από τον ΦΟΔΣΑ στα ταμεία των Δήμων της Ηπείρου! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 12, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.