Οι ανεμογεννήτριες στη "Γωνιά" Ηγουμενίτσας και ο "γυναικάς" επενδυτής

Οι ανεμογεννήτριες στη "Γωνιά" Ηγουμενίτσας και ο "γυναικάς" επενδυτής 



Η συζήτηση γύρω από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο δήμο Ηγουμενίτσας έχει ανάψει, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους φορείς της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως οι ανεμογεννήτριες, είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ενεργειακής μας πολιτικής, η επιλογή των συγκεκριμένων τοποθεσιών για την εγκατάστασή τους εγείρει σοβαρά ερωτήματα και αμφιβολίες.

Η ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, η οποία εκδόθηκε στη συνεδρίαση της 21ης Αυγούστου 2024, αντανακλά τις έντονες ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας. Η πρόταση για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στις θέσεις «Σκαλοπούλα», «Βελανιδιά 1», «Βελανιδιά 2» και «Βελανιδιά 3», συνολικής ισχύος 24 MW, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, όχι μόνο για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα επιφέρει, αλλά και για την έλλειψη σοβαρότητας που φαίνεται να χαρακτηρίζει τους επενδυτές.

Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι μία από τις εταιρείες που προωθεί την επένδυση φέρει το παράξενο όνομα «GYNAIKAS 1 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.». Πόσο σοβαρή μπορεί να θεωρηθεί μια επένδυση, όταν η ίδια η επενδυτική εταιρεία επιλέγει ένα όνομα που παραπέμπει σε οτιδήποτε άλλο εκτός από επαγγελματισμό και σοβαρότητα; Πέρα από την αισθητική εντύπωση, η επωνυμία αυτή από μόνη της θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία και την πρόθεση των επενδυτών να επενδύσουν ουσιαστικά και με υπευθυνότητα στην περιοχή μας.

Η απόφαση του Δήμου Ηγουμενίτσας να σταθεί απέναντι σε αυτή την πρόταση δεν είναι τυχαία. Οι θέσεις που προτάθηκαν για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών βρίσκονται σε περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και τουριστική σημασία. Η καταστροφή του τοπίου, η αλλοίωση του περιβαλλοντικού πλούτου και οι πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό και την τοπική οικονομία είναι ζητήματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η Ήπειρος και η Θεσπρωτία διαθέτουν άλλες περιοχές που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τέτοιες επενδύσεις, χωρίς να προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον και τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής.

Είναι κρίσιμο, σε τέτοιες περιπτώσεις, να επιλέγονται οι κατάλληλες τοποθεσίες για την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών, ώστε να επιτευχθεί ο διπλός στόχος της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η τοπική κοινωνία, με τη γνώση και την εμπειρία της, γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ανάγκες και τις ευαισθησίες της περιοχής. Γι’ αυτό και η φωνή της πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε τέτοιες σημαντικές αποφάσεις.

Η Δημοτική Αρχή της Ηγουμενίτσας, λαμβάνοντας υπόψη τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις και τις επιστημονικές αναλύσεις, αποφάσισε να σταθεί στο πλευρό των πολιτών και να αγωνιστεί για την προστασία του τόπου μας. Οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια είναι απαραίτητες, αλλά πρέπει να γίνονται με τρόπο που να εξυπηρετεί το κοινό καλό και να σέβεται το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας.

Καλούμε, λοιπόν, τους αρμόδιους φορείς να επανεξετάσουν την πρότασή τους και να αναζητήσουν άλλες τοποθεσίες εντός του Δήμου, οι οποίες θα μπορούσαν να υποδεχθούν τέτοιες επενδύσεις χωρίς τις αρνητικές συνέπειες που προβλέπονται. Ας μην επιτρέψουμε σε αμφιβόλου σοβαρότητας εταιρείες να καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας. Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη είναι ευθύνη όλων μας.
Οι ανεμογεννήτριες στη "Γωνιά" Ηγουμενίτσας και ο "γυναικάς" επενδυτής Οι ανεμογεννήτριες στη "Γωνιά" Ηγουμενίτσας και ο "γυναικάς" επενδυτής Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 22, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.