Χωρίς κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων η Ήπειρος – Ανησυχία για «αρρυθμίες» στην αγορά

Χωρίς κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων η Ήπειρος – Ανησυχία για «αρρυθμίες» στην αγορά




Μεγάλη ανησυχία στους κτηνοτρόφους αλλά και αρρυθμίες στην αγορά προκαλεί η πανώλη τω αιγοπροβάτων. Πέραν του αφανισμού της αιγοπροβατοτροφίας, ορατός είναι ο κίνδυνος να «φουντώσουν» τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά κρέατος τόσο λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης όσο και ενόψει της ανοδικής ζήτησης λόγω του Δεκαπενταύγουστου.

Ως τώρα δεν υπάρχουν ελληνικά αιγοπρόβατα στην αγορά λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης και σφαγής εγχώριων ζώων. Στην Ήπειρο που τροφοδοτεί με αιγοπρόβατα όλη την Ελλάδα, προσώρας δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα και σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη η ασθένεια μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τη Ρουμανία. Όπως έγινε γνωστό, 4 από αυτά τα ζώα έφτασαν στην Άρτα. Ελέγχθηκαν αλλά δεν παρουσίασαν κανένα πρόβλημα.

Ο Περιφερειάρχης είπε ότι το ζήτημα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ενώ μια από τις «παράπλευρες» απώλειες είναι και η κατακόρυφη πτώση της αγοράς ζωοτροφών. Όπως ανέφερε είναι μια μεγάλη πληγή ευελπιστώντας ότι μέχρι τέλη Αυγούστου θα κάνει τον κύκλο της η ασθένεια. Ταυτόχρονα κάλεσε τους κτηνοτρόφους να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας, κυρίως κατά την παράδοση γάλακτος σε φορτηγά που δραστηριοποιούνται και σε άλλες περιοχές.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι απεστάλησαν στην περιοχή της Βόνιτσας κτηνίατροι από την Ήπειρο, συμμετέχοντας στους ελέγχους και την ιχνηλάτηση που γίνεται εκεί, μετά από αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με αφορμή την εξάπλωση της νόσου και την ανάγκη προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, ο Δήμος Σουλίου, προχωρά σε ενημερωτική ημερίδα. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 13 Αυγούστου στις 11 το πρωί στην Παραμυθιά.
Χωρίς κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων η Ήπειρος – Ανησυχία για «αρρυθμίες» στην αγορά Χωρίς κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων η Ήπειρος – Ανησυχία για «αρρυθμίες» στην αγορά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 12, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.