Οπωροκηπευτικά: Τιμές φωτιά από το φθινόπωρο λόγω καύσωνα

Οπωροκηπευτικά: Τιμές φωτιά από το φθινόπωρο λόγω καύσωνα




Στο έλεος του παρατεταµένου καύσωνα και της ανοµβρίας, η ελληνική αγροτική παραγωγή δίνει µάχη επιβίωσης -µια µάχη που φαίνεται πως από τον χειµώνα θα δώσει και ο καταναλωτής. Με ντοµάτες από την Πολωνία και καρπούζια από την Αλβανία, οι Έλληνες καταναλωτές προσπαθούν να… δροσίσουν το πιάτο τους, «καίγοντας», όµως, τις τσέπες τους.

Ανά προϊόν
Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Συνδέσµου Εξαγωγέων Incofruit-Hellas:

Οι εισαγωγές ντοµάτας από την 1η Ιουλίου µέχρι σήµερα ανέρχονται σε 1.400 περίπου τόνους. Οι εισαγόµενες ντοµάτες προέρχονται κυρίως από Τουρκία, Σερβία, Πολωνία και Κόσοβο, µε τον ρυθµό των εισαγωγών τις τελευταίες ηµέρες να είναι ανοδικός.

Αλλά και οι εισαγόµενες πιπεριές, για το ίδιο χρονικό διάστηµα, ανήλθαν σε 1.600 τόνους, ποσότητες που είναι αυξηµένες σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν ήταν 900 τόνοι περίπου (αύξηση κατά 62,5). Στην καρδιά του καλοκαιριού, τα απόλυτα καλοκαιρινά κηπευτικά προϊόντα δεν παραµένουν σε τιµές… χειµώνα: 1 €/κιλό οι ντοµάτες (εγχώριες και εισαγόµενες), 1,20-1,80 €/κιλό οι πιπεριές, 1,50 €/κιλό τα αγγουράκια (1,40 € δύο τεµάχια).

Στα καρπούζια παρατηρούνται έντονες εισαγωγές ποσοτήτων τις τελευταίες ηµέρες από την Αλβανία, καθώς η ανοµβρία στα ελληνικά χωράφια έχει προκαλέσει «αφυδάτωση» στις καλλιέργειες.

Σε έλλειψη βρίσκεται φέτος και το επιτραπέζιο σταφύλι, µε τα προβλήµατα της καλλιέργειας σε Κρήτη και Κορινθία να είναι ήδη ορατά. Οι τιµές παραγωγού έχουν αγγίξει το 1,30 €/κιλό και στους πάγκους της λαϊκής τα πρώτα τσαµπιά έχουν φτάσει µε τιµή από 1,70 €/κιλό έως 2 €/κιλό.

Από τα µέσα Αυγούστου, που κάθε χρόνο λαχταράµε τα γλυκά σύκα της ελληνικής γης, ίσως να απογοητευτούµε: σύµφωνα µε τους παραγωγούς, η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών, καθώς ο παρατεταµένος καύσωνας που ακολούθησε την ανοµβρία του χειµώνα και της άνοιξης έχει προκαλέσει εκτεταµένες ζηµιές στα περιβόλια και τα σύκα. Φέτος, δεν θα συγκοµιστούν σε ποσότητα αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς, ενώ και η ποιότητα όσων φτάσουν στον καταναλωτή δεν αναµένεται ικανοποιητική. Πρώιµα σύκα έχουν ήδη φτάσει στα µανάβικα των σούπερ µάρκετ µε τιµές από 6 ευρώ, ενώ στις λαϊκές αγορές ξεκινούν από 5,50 ευρώ/κιλό (στα συνοικιακά καταστήµατα φτάνουν ακόµη και τα 8 ευρώ/κιλό).
Δύσκολος χειμώνας

Οι υψηλές θερµοκρασίες και η ανοµβρία στην Καστοριά έχουν δηµιουργήσει σοβαρά προβλήµατα στις καλλιέργειες φασολιών -στην περιοχή των Αµπελοκήπων της Καστοριάς καταστράφηκε σχεδόν το 90% του συνόλου της παραγωγής-, στις Πρέσπες οι χαλαζοπτώσεις του Ιουλίου κατέστρεψαν µεγάλο µέρος της καλλιέργειας, ενώ «λειψές» βγήκαν φέτος και οι φακές, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Στην Κοζάνη καταγράφονται σοβαρές µειώσεις στην παραγωγή 40%-80%.

Από… δίψα «πεθαίνει» φέτος και η πατάτα Νάξου, µε τα µέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΑΣ Νάξου) να προβλέπουν ότι φέτος η παραγωγή πατάτας στο νησί θα φτάσει µε δυσκολία τους 1.800 τόνους, µειωµένη κατά 30%-40%.

Η µειωµένη παραγωγή, σε συνδυασµό µε τη µείωση των υδάτων (αποξήρανση καναλιών και πτώση στάθµης αρδευτικού νερού) και την αύξηση των αρδευτικών αναγκών, οδηγούν σε εκτίναξη του κόστους παραγωγής και σίγουρα η αύξηση αυτή θα περάσει σύντοµα στους ήδη καταπονηµένους καταναλωτές.
Οπωροκηπευτικά: Τιμές φωτιά από το φθινόπωρο λόγω καύσωνα Οπωροκηπευτικά: Τιμές φωτιά από το φθινόπωρο λόγω καύσωνα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 06, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.