Ανακυκλώνει τα μαγειρικά έλαια ο Δήμος Ηγουμενίτσας

Ανακυκλώνει τα μαγειρικά έλαια ο Δήμος Ηγουμενίτσας



Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θέτει σε εφαρμογή πρόγραμμα για την συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, ενισχύοντας τις προσπάθειες για μια πολιτική φιλικότερη προς το περιβάλλον και το οικοσύστημα.

Οι πορτοκαλί κάδοι των μαγειρικών ελαίων διατέθηκαν από την εταιρία EAST- WEST GREECE, η οποία θα έχει και την υποχρέωση να συγκεντρώνει και να διαχειρίζεται τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια. Θα τοποθετηθούν συνολικά 35 πορτοκαλί κάδοι εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί 20 κάδοι και εντός του Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και των υπόλοιπων 15. Το χρησιμοποιημένο λάδι δεν θα πετάγεται στο νεροχύτη της κουζίνας για να καταλήξει στην αποχέτευση αλλά θα τοποθετείται σε πλαστικό δοχείο και στη συνέχεια στον πορτοκαλί κάδο.

Οι καταναλωτές καλούνται να κάνουν τέσσερα απλά βήματα για τη σωστή ανακύκλωση του μαγειρικού λαδιού.

Μετά το τηγάνισμα να αφήνουν δηλ. το λάδι να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου, να τοποθετούν το λάδι σε ένα πλαστικό δοχείο, να κλείνουν πολύ καλά το πλαστικό δοχείο και να το τοποθετούν στον πορτοκαλί κάδο της γειτονιάς τους.

Από την δράση αυτή για τον Δήμο, προκύπτουν:

• Σημαντική δημόσια ωφέλεια περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αφού θα αποτρέπονται από το ρεύμα των αστικών αποβλήτων τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, τα οποία οδηγούνται μέχρι σήμερα, στην αποχέτευση, ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, δηλαδή το πόσιμο νερό, τα ποτάμια, τις λίμνες, τη θάλασσα και άλλα φυσικά οικοσυστήματα, με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

• Άμεση οικονομική ωφέλεια από την εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που ξοδεύονται από την εκάστοτε Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, προκειμένου να καθαρίζονται κάθε χρόνο οι αποχετεύσεις, καθώς μεγάλο ποσοστό των προβλημάτων (φράξιμο κλπ) που προκύπτουν στις αποχετεύσεις οφείλεται στα χρησιμοποιημένα βρώσιμα λάδια.

• Άμεσο όφελος για τον Δήμο από την προσφορά, εκ μέρους της εταιρείας ανταποδοτικού ποσού.

• Έμμεσο & άμεσο κοινωνικό & εκπαιδευτικό όφελος των πολιτών του δήμου από εκπαιδευτικές δράσεις που προάγουν την κοινωνική ευθύνη, τον περιβαλλοντικό σεβασμό και την πράσινη οικονομία.

Πηγή epiruspost.gr
Ανακυκλώνει τα μαγειρικά έλαια ο Δήμος Ηγουμενίτσας Ανακυκλώνει τα μαγειρικά έλαια ο Δήμος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 27, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.