Αποκαλυπτικό… 800 χιλιάδες το πρόστιμο στον ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού!

Αποκαλυπτικό… 800 χιλιάδες το πρόστιμο στον ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού!




Βαρύς πέφτει ο πέλεκυς από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου. Κι αυτό καθώς η δημοσιονομική διόρθωση για την οποία γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες ημέρες και κρατείται επτασφράγιστο μυστικό από την διοίκηση του Συνδέσμου ισούται με ένα νέο πρόστιμο που πέφτει, ύψους 800 χιλιάδων ευρώ!

Το Epiruspost ανέδειξε το θέμα μετά την ανάρτηση στο «Διαύγεια» της απόφασης που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να αναθέσει σε δικηγόρο την προσφυγή και την αίτηση αναστολής.

Για την ιστορία στην Εκτελεστική Επιτροπή που πήρε την απόφαση μετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Γεωργάκος, η Αντιπρόεδρος Τατιάνα Καλογιάννη που απείχε από την ψήφιση του επίμαχου θέματος και τα μέλη Ιωάννης Τσώλης, Λάμπρος Καραντζάς, Μιχάλης Πλιάκος, Νίκος Βαίτσης και Αναστάσιος Ζαφείρης.

Αναζήτησε επιπλέον στοιχεία από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, χωρίς να υπάρξει απάντηση όπως απάντηση δεν υπήρξε στα ερωτήματα που τέθηκαν δημόσια αλλά και στην επιστολή που είχε αποστείλει ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Το πρόστιμο λοιπόν γνωστοποιήθηκε στον Σύνδεσμο στις 20 Ιουνίου. Είναι το αποτέλεσμα διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022.

Του ελέγχου αυτού ακολούθησε αλληλογραφία μεταξύ της Διεύθυνσης Δημοσιονομικού Ελέγχου, του Αναγκαστικού Συνδέσμου αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου. Η οριστική έκθεση ελέγχου γνωστοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2024.

Το ιστορικό αναφέρεται για να καταδειχθεί ότι η υπόθεση ήταν γνωστή σε όλα τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης αλλά και στην Περιφέρεια Ηπείρου η οποία φαίνεται να έχει μεγάλο μέρος ευθύνης για το βαρύτατο πρόστιμο.

Το πρόστιμο των 802 χιλιάδων ευρώ επιβάλλεται λόγω μη έγκρισης της τροποποίησης της σύμβασης για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το ποσό προέκυψε λόγω της πληρωμής με αυξημένες τιμές των κατά τόνο ταφέντων απορριμμάτων από 12,5 ευρώ σε 19,20 και από 12,5 σε 14,70 ευρώ τον τόνο.

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού είχε δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου στη βάση προγραμματικής που είχε υπογράψει με τον ΦΟΔΣΑ και η τροποποίηση είχε γίνει το 2021 χωρίς όπως φαίνεται να σταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Την ευθύνη για την λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό μέχρι και το τέλος Απριλίου είχε η Περιφέρεια Ηπείρου η οποία είχε υπογράψει και την σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο.

Στις 30 Απριλίου ο ΑΣΔΑ απέστειλε έγγραφο στην Περιφέρεια με το οποίο απαιτούσε την έκδοση διαπιστωτικής πράξης περί λύσης της προγραμματικής σύμβασης που είχε συναφθεί με αντικείμενο τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Η Περιφέρεια Ηπείρου και σε αντίθεση με ότι είχε πράξει στο παρελθόν, αυτή την φορά ανταποκρίθηκε άμεσα και στις 8 Μαΐου προχώρησε στην έκδοση της διαπιστωτικής πράξης.

Με την πράξη αυτή βγήκε έξω από το κάδρο του προστίμου το οποίο επωμίζεται πλέον ο ΑΣΔΑ όπως έχει επωμιστεί τα τρία και πλέον εκατομμύρια από την δικαστική διαμάχη της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ.

Παρότι τα ευρήματα του διαχειριστικού ελέγχου ήταν γνωστά στη Διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου, ήρθε τον περασμένο Μάιο να δώσει μία ακόμη παράταση στην επίμαχη σύμβαση στη βάση της οποίας εξακολουθεί να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Ελληνικού. Η μοναδική διαφωνία που είχε διατυπωθεί στη συνεδρίαση εκείνη ήταν από τον Δήμαρχο Δωδώνης ο οποίος τόνιζε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέα παράταση στη σύμβαση αφού ήδη είχε εξαντληθεί η προαίρεση.

Είναι άγνωστο αν αυτή την φορά έχει σταλεί στο Ελεγκτικό και αν από τότε έγιναν πληρωμές και σε ποιες τιμές.

Φαίνεται πάντως ότι η διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου μπαίνει σε νέες και μεγάλες περιπέτειες… Περιπέτειες που θέλησαν να καλύψουν η σημερινή και η προηγούμενη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ καθώς και η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά θα κληθούν να πληρώσουν οι Ηπειρώτες.

Και είναι πολλά τα λεφτά!

Πηγή epiruspost.gr
Αποκαλυπτικό… 800 χιλιάδες το πρόστιμο στον ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού! Αποκαλυπτικό… 800 χιλιάδες το πρόστιμο στον ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.