36 χρόνια από τον ξεσηκωμό των Θεσπρωτών ενάντια στη ρύπανση του Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)

36 χρόνια από τον ξεσηκωμό των Θεσπρωτών ενάντια στη ρύπανση του Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)


Πέρασαν 36 χρόνια από τον ξεσηκωμό των Θεσπρωτών ενάντια στη ρύπανση του Καλαμά, το 1988. 
Οι αγώνες του 1988 για τον ποταμό Καλαμά στην Ήπειρο ήταν καθοριστικοί για την προστασία ενός από τους πιο σημαντικούς υγρότοπους της Ελλάδας. 
Ο ποταμός Καλαμάς, που πηγάζει από την λεκάνη του Παρακάλαμου Ιωαννίνων, είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή λόγω της βιοποικιλότητας και της συμβολής του στην τοπική οικονομία μέσω της γεωργίας και της αλιείας.
 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Καλαμάς υπέστη σοβαρή ρύπανση από βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα, γεγονός που είχε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του οικοσυστήματος και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. 
Το πρόβλημα αυτό κινητοποίησε τους κατοίκους της περιοχής, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να δράσουν. 

 

Η Θεσπρωτία τότε είχε (αυτό)αποκλειστεί για 30 περίπου ημέρες, από όλες τις οδικές αρτηρίες αλλά και από το νησί της Κέρκυρας και της Ιταλίας, αφού δεν μπορούσε να δέσει κανένα καράβι. 
Οι κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων και άλλες μορφές διαμαρτυρίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη ρύπανση του ποταμού και την αδράνεια των αρχών. 
Αυτές οι κινητοποιήσεις κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή της κυβέρνησης και της κοινής γνώμης, οδηγώντας σε μετέπειτα ενέργειες για την προστασία του Καλαμά.
  
 
Οι αγώνες του 1988 αποτελούν παράδειγμα της δύναμης της συλλογικής δράσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. 

 
Αν και τα προβλήματα δεν λύθηκαν άμεσα, η κινητοποίηση αυτή έθεσε τις βάσεις για συνεχή προσπάθεια προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.


36 χρόνια από τον ξεσηκωμό των Θεσπρωτών ενάντια στη ρύπανση του Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) 36 χρόνια από τον ξεσηκωμό των Θεσπρωτών ενάντια στη ρύπανση του Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 11, 2024 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Τον έζησα τον αποκλεισμό του Καλαμά ως νεοδιόριστη υπάλληλος που πηγαινοερχόμουν καθημερινά Γιάννενα-Φιλιάτες.Κ δεν κράτησε μόνο 30 ημέρες.Η ταλαιπωρία ήταν πολλή μεγάλη.Στρατιώτες βοηθούσαν στην διάβαση της γέφυρας εμάς τους πεζούς δεν γνωρίζω τι κάνανε όσοι είχαν ιδιωτικά οχήματα.Κ εν συνεχεία με τα πόδια.Ομως οι Θεσπρωτοί ήταν αποφασισμένοι κ σύσσωμοι κ ο αγώνας τους δικαιώθηκε.Ηταν μια μεγάλη κινητοποίηση που θα την θυμάμαι πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.