Διαμαρτύρονται για τη μείωση τμημάτων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας

Διαμαρτύρονται για τη μείωση τμημάτων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας


Έντονη ανησυχία και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση για ανάκληση της αρχικής έγκρισης δημιουργίας δύο τμημάτων στην Α' τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας. 
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του μέσω επίσημης επιστολής προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Θεσπρωτίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου και το Υπουργείο Παιδείας.
Η επιστολή, που κοινοποιήθηκε επίσης σε τοπικούς βουλευτές και την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, υπογραμμίζει τις επιπτώσεις της απόφασης, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνεται το κεντρικό σχολείο της πόλης, με τους γονείς να αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλα σχολεία για τα παιδιά τους. 
Ο σύλλογος επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη τάξη έχει 26 μαθητές, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού που χρειάζεται παράλληλη στήριξη, καθιστώντας τη λειτουργία της τάξης προβληματική.
Οι γονείς εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τη λειτουργικότητα της τάξης και το πώς η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την εκπαιδευτική ποιότητα και ασφάλεια των μαθητών, ιδιαίτερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 
Επισημαίνουν, επίσης, την ανακολουθία της απόφασης με την περσινή σχολική χρονιά, κατά την οποία το σχολείο λειτούργησε με λιγότερους μαθητές χωρίς τέτοια προβλήματα.
Ο σύλλογος απαιτεί την επανεξέταση της απόφασης, ζητώντας τον χωρισμό της τάξης σε δύο τμήματα, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, και καλεί τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών της περιοχής.

Διαβάστε την επιστολή του συλλόγου:

ΠΡΟΣ:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΚΟΙΝ:
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΖΙΜΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, Κ. ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΟΓΙΑΚΑ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, Κ. ΘΩΜΑ ΠΙΤΟΥΛΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, Κ ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΣΗ

ΘΕΜΑ: «ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ/ ΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ»

Με την ανάκληση της απόφασης για το χωρισμό σε δυο τμήματα της Α’ τάξης του σχολείου μας, με 26 μαθητές και 1 με παράλληλη στήριξη, το τμήμα αυτό αντικειμενικά δεν μπορεί να λειτουργήσει για το νέο σχολικό έτος 2024-2025.
Ενώ αρχικά τον Ιούνιο μας ενημέρωσε ο διευθυντής για την δημιουργία δυο τμημάτων, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαιτέρως, μιας που την προηγούμενη χρονιά γράφτηκαν μόλις 17 παιδιά, μας ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι έγινε ανάκληση αυτής της απόφασης. Με την ανάκληση της απόφασης, αποδυναμώνεται το πιο κεντρικό σχολείο της πόλης και οι γονείς θα πρέπει να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλα σημεία της περιοχής. Όχι μόνο αυτό, αλλά το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, μιας που είναι το κεντρικό και από τα μεγαλύτερα δημοτικά σχολεία της πόλης, αρχές της σχολικής χρονιάς αλλά και κατά την διάρκεια του σχολικού έτους, γίνονται νέες εγγραφές μαθητών λόγω μεταθέσεων στρατιωτικών, λιμενικών και άλλων ειδικοτήτων. Δηλαδή, έχει προοπτικές και πιθανότητες για να δεχτεί νέους μαθητές, αλλά με την ανάκληση της απόφασης αυτό δεν είναι εφικτό.
Ανήκουμε σε παραμεθόρια περιοχή, την οποία θα πρέπει το υπουργείο και η Περιφερειακή Διεύθυνση να ενισχύει και όχι να υποβαθμίζει, μειώνοντας σήμερα τα τμήματα και αργότερα κλείνοντας σχολεία.
Η εφαρμογή της ανάκλησης της απόφασης είναι άκρως επικίνδυνη παιδαγωγικά για την τόσο καίρια τάξη του δημοτικού που είναι η πρώτη.
Με τα περσινά δεδομένα, θα γινόταν δυο τάξεις χωρίς συζήτηση και δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο (και δεν θα σταματήσουμε εδώ). Εμείς όμως επικεντρωνόμαστε στα φετινά δεδομένα, που έχουμε την χαρά να δεχτούμε στο σχολείο μας τόσα παιδιά, 55% αύξηση από πέρσι. Για ποιο λόγο να συζητάμε την έγκριση δεύτερου τμήματος;
Είναι σαφές ότι η στόχευση είναι συγκεκριμένη, δηλαδή η εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού. Από τη μια μεριά οι 10.000 διορισμοί που τόσο έχει ανάγκη η εκπαίδευση και που πρέπει να γίνουν περισσότεροι για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών, και από την άλλη οι συμπτύξεις τμημάτων με μετακινήσεις μαθητών που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στην περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης. Τέτοιου είδους ενέργειες που συνδέονται άρρηκτα με την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων δεν μπορούν να βρουν σύμφωνο κανένα μέλος της σχολικής κοινότητας και είναι απολύτως καταδικαστέες.
Ο σύλλογος μας εκφράζει την έντονη αντίθεση και τον προβληματισμό του στις ενέργειες αυτές.
Ενημερωθήκαμε ότι κάποιοι γονείς θα κληθούν για να πάρουν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο. Πώς και ποιος θα είναι σε θέση να πει στους γονείς ότι θα πρέπει να πάρουν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο; Δεν είναι κοινωνικά άδικο, διάκριση και ανισότητα;
Πως θα ενταχθούν ομαλά στο σχολικό περιβάλλον 26 παιδιά και μία παράλληλη (μέχρι τώρα καταγεγραμμένη) φοίτηση;
Ποιος εκπαιδευτικός θα είναι αυτός που θα αναλάβει ένα τμήμα 26 μαθητών και μάλιστα της πρώτης τάξης;
Ποιος εκπαιδευτικός θα είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη να τα συνοδέψει σε μια εκδρομή;
Ποιος εκπαιδευτικός θα είναι σε θέση, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, να συντονίσει 26 φοβισμένα πρωτάκια;
Πώς θα είναι οι συνθήκες μέσα στην τάξη με τόσους πολλούς μαθητές;
Πώς θα δεχτεί το σχολείο νέους μαθητές σε περίπτωση μεταγραφών;
Εσείς προσωπικά θα στέλνατε το παιδί σας σε μια τέτοια τάξη;
Οι βασικές λειτουργίες της τάξης αυτομάτως θα μειωθούν λόγω υπεράριθμου τμήματος. Οι συνέπειες αυτού θα είναι καταστροφικές για τα παιδιά.
Το σχολείο μας την περασμένη σχολική χρονιά ήδη υποβαθμίστηκε από 12/θέσιο σε 11/θέσιο και με αυτή την ενέργεια θα υποβαθμιστεί κι άλλο και θα γίνει λειτουργικά 10/θέσιο, που σημαίνει λιγότερες ώρες εκπαιδευτικών και ό,τι άλλο συνεπάγεται.
Καλούμε κάθε εμπλεκόμενο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σκεφτεί το καλύτερο για το μέλλον των παιδιών μας.
Ζητάμε το μοίρασμα της Α’ Τάξης του σχολείου μας που έχει 26 μαθητές και μία παράλληλη στήριξη, όπως ορίζει και ο νόμος. Από τη στιγμή που υπάρχει δυνατότητα και η υποδομή χωρισμού σε δύο τμήματα, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί με έγγραφη απόφαση της Περιφερειακής Δ/τριας Ηπείρου, κ. Μπέση.
Ο σύλλογος μας θα ενημερώσει όλους τους φορείς, πολιτικούς και υπηρεσιακούς, αγωνιζόμενος για ένα καλύτερο σχολείο, για μια ποιοτική εκπαίδευση για το μέλλον των παιδιών μας.

Με εκτίμηση,
το ΔΣ του Συλλόγου
ΧΑΪΔΟΥΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΛΑΝΤΖΗ ΟΡΝΕΛΑ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΤΑΜΙΑΣ
ΤΣΑΜΠΟΥΚΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΖΩΡΤΖΗ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ, ΜΕΛΟΣ
Διαμαρτύρονται για τη μείωση τμημάτων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Διαμαρτύρονται για τη μείωση τμημάτων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 16, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.