Ίδρυση Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας

Ίδρυση Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας 




Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, δημιούργησε Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, οι οποίες λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκαν 73 επιτελικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, καθώς και 18 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας με επιχειρησιακά-προανακριτικά καθήκοντα.

 Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Α.Τ. Ηγουμενίτσας
Αγίων Αποστόλων 5, Ηγουμενίτσα
26650.29657, 26650.29658

ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ

Ενδοοικογενειακή βία είναι οι αξιόποινες πράξεις σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας, οι οποίες εκδηλώνονται μεταξύ προσώπων που συνδέονται με σχέσεις οικογένειας ή συντροφιάς ή άλλη νομική σχέση, όπως ορίζονται στον ειδικό ποινικό νόμο 3500/2006 «Για την αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Τα αδικήματα του νόμου 3500/2006 διώκονται αυτεπαγγέλτως, συνεπώς εκτός από το πρόσωπο που έχει δεχτεί την ενδοοικογενειακή βία, έχει δικαίωμα να καταγγείλει το περιστατικό στις αρχές και οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.

Πώς μπορώ να καταγγείλω αν υπάρχει άμεση ανάγκη για μένα ή κάποιον άλλο;

Αν είστε θύμα:Καλέστε στο ανάγκης «100».

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο «100», αναγράφοντας:

 α) Ακριβή διεύθυνση στην οποία βρίσκεστε, β) Ονοματεπώνυμο, γ) Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από τον/τη σύζυγό μου»).
Αν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με το «100», ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).
Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή στο πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπου υφίσταται.
Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την Επικράτεια (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών)
Καλέστε στη Γραμμή SOS «15900» της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr.

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το «100».

Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή το πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπου υφίσταται.
Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών)
Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη Γραμμή SOS «15900» για κακοποιημένες γυναίκες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr & www.womensos.gr.
Ίδρυση Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Ίδρυση Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 19, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.