Στέγνωσε για ακόμα μια φορά το έλος Καλοδικίου – Η ιστορία επαναλαμβάνεται (+ΒΙΝΤΕΟ)

Στέγνωσε για ακόμα μια φορά το έλος Καλοδικίου – Η ιστορία επαναλαμβάνεται (+ΒΙΝΤΕΟ)


Το έλος Καλοδικίου, ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ελλάδας και της Θεσπρωτίας, αντιμετωπίζει για ακόμα μια φορά την απόλυτη καταστροφή. 
Χθες, Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024, καταγράψαμε με το drone του thespro.gr εικόνες που αποκαλύπτουν τη σημερινή τραγική κατάσταση της λίμνης. 
Η λίμνη έχει στεγνώσει σχεδόν ολοκληρωτικά, με ελάχιστους νερόλακους να παραμένουν, όπου τα εναπομείναντα ψάρια αγωνίζονται για λίγο οξυγόνο.
Ο υγρότοπος του Καλοδικίου, ο οποίος τροφοδοτείται από επιφανειακές και υποεπιφανειακές απορροές νερού, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας. 
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, είχε ήδη φανεί ότι η λίμνη χάνει σημαντικές ποσότητες νερού, τόσο υποεπιφανειακά λόγω γεωτρήσεων, όσο και επιφανειακά από το φράγμα στα ΒΔ της λίμνης.
Παρά τις ενδείξεις, κανένας φορέας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το πρόβλημα, μεταφέροντας την ευθύνη στους επόμενους.
Η πρόσφατη είδηση για τη συνεργασία Δήμου Ηγουμενίτσας και ΟΦΥΠΕΚΑ για την προστασία της λίμνης Καλοδικίου έρχεται πολύ αργά. 
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας παρουσιάστηκε μια μελέτη που καταδεικνύει την ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας, επιβεβαιώνοντας τους κινδύνους που προέρχονται από τη λειψυδρία και τις γεωτρήσεις.
Η απόφαση για επιστημονική παρακολούθηση των δεδομένων και η εκπόνηση μελετών για την προστασία της λίμνης είναι αναγκαία, αλλά δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές ξεκινούν με μεγάλη καθυστέρηση. 
Ας ελπίσουμε ότι αυτή η καθυστερημένη αντίδραση θα αποτελέσει την αρχή για μια ουσιαστική αλλαγή στη διαχείριση και προστασία του έλους Καλοδικίου και ότι η συνεργασία Δήμου και ΟΦΥΠΕΚΑ, θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ώστε η λίμνη Καλοδικίου να μπορέσει κάποτε να ανακάμψει και να αποτελέσει ξανά έναν παράδεισο για τη φύση και την άγρια ζωή της περιοχής.
Η περιοχή αυτή, με την ύψιστη περιβαλλοντική σπουδαιότητα, χρειάζεται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για να σωθεί. 
Οι ευθύνες για την καταστροφή είναι τεράστιες και πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο.
Η ελπίδα μας είναι να μη χρειαστεί να χαθεί ακόμα περισσότερο πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο και η λίμνη με τα νούφαρα να βρει το δρόμο για την αναγέννησή της. 

Στέγνωσε για ακόμα μια φορά το έλος Καλοδικίου – Η ιστορία επαναλαμβάνεται (+ΒΙΝΤΕΟ) Στέγνωσε για ακόμα μια φορά το έλος Καλοδικίου – Η ιστορία επαναλαμβάνεται (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 16, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.