Σοκ – Μισό εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από υπερβολική ζέστη ετησίως

Σοκ – Μισό εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από υπερβολική ζέστη ετησίως






Η θερμική καταπόνηση είναι η κύρια αιτία θανάτου από καιρικές συνθήκες, με περίπου 489.000 θανάτους ετησίως κατά την περίοδο 2000-2019 εξαιτίας της ζέστης. Η κλιματική κρίση αυξάνει τις θερμοκρασίες παγκοσμίως, προκαλώντας όχι μόνο θανάτους από τη ζέστη, αλλά και σχετικές ασθένειες, επιβαρύνοντας τα συστήματα υγείας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε σε δράση για την αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των ευάλωτων, των εργαζομένων, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η εφαρμογή συστημάτων προειδοποίησης για τη θερμότητα σε 57 χώρες θα μπορούσε να σώσει σχεδόν 100.000 ζωές ετησίως.

Η ξηρασία, ως συνέπεια της αύξησης της θερμοκρασίας και της συρρίκνωσης του υδροφόρου ορίζοντα, έχει σοβαρές επιπτώσεις. Η Δρ. Μαρία Νέιρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι η υπερβολική ζέστη επηρεάζει όλους και ιδιαίτερα όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, επιδεινώνοντας την κατάσταση τους. Επίσης, η ζέστη μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία, προκαλώντας σύγχυση, ανησυχία και ακόμη και βία.

Η παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολική θερμότητα προκαλεί θερμικό στρες, επιδεινώνει υποκείμενες ασθένειες και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων, δυσμενείς επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη, και τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Χωρίς θεραπεία, το θερμικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία και θάνατο.

Παρά τα αρνητικά αποτελέσματα, ο ΠΟΥ τονίζει ότι οι ασθένειες και οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη μπορούν να προληφθούν με τεκμηριωμένες ενέργειες και εργαλεία. Οι πιο ευάλωτοι μπορούν να προστατευθούν μέσω της ευαισθητοποίησης του κοινού, της προετοιμασίας των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και υγείας, της κλιμάκωσης των συστημάτων προειδοποίησης και της προώθησης φυσικών λύσεων στις πόλεις για μείωση της θερμότητας.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Πληροφοριών Υγείας για τη Θερμότητα, συγχρηματοδοτούμενο από τον ΠΟΥ, ενώνει υπηρεσίες του ΟΗΕ, κυβερνήσεις, εμπειρογνώμονες και εταίρους για την προστασία των κοινοτήτων από την ακραία ζέστη.
Σοκ – Μισό εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από υπερβολική ζέστη ετησίως Σοκ – Μισό εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από υπερβολική ζέστη ετησίως Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 27, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.