ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ



Στην έκδοση μίας ακόμα εγκυκλίου στο πλαίσιο των «τυπικών παρεμβάσεων» για τον καύσωνα, αγνοώντας την απαίτηση των σωματείων για επαρκή και μόνιμα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε όλη τη χώρα, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Με τη νέα εγκύκλιο το υπουργείο επαναλαμβάνει τα «έκτακτα μέτρα» για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων τα οποία είχε ανακοινώσει και τον περασμένο Ιούνη. Έτσι, από σήμερα Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή προβλέπεται παύση των χειρωνακτικών εργασιών που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο κατά το χρονικό διάστημα 12.00 - 17.00 όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40°C, κάτι που εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους εργαζόμενους π.χ. στις ιχθυοκαλλιέργειες στην οικοδομή στη διανομή.

Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου προβλέπεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας «εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους». Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες «να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας», στο όνομα της «διευκόλυνσης» των εργαζομένων όσον αφορά τον χρόνο προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία.

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η προστασία της ζωής μας θεωρείται κόστος, εμπόδιο για τα κέρδη των επιχειρήσεων»,

Ιχθυοκαλλιέργειες , εργοτάξια, λιμάνι, οικοδομή, διανομείς, γίνονται τις μέρες του καύσωνα καζάνια θανάτου. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων. Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, όπως συχνά - πυκνά ακούγεται στους χώρους δουλειάς.

Την ίδια ώρα που η μεγαλοεργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα, παίζοντας τη ζωή τους "κορόνα - γράμματα", οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν διαλύσει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, την Επιθεώρηση Εργασίας. Μετατρέποντάς την σε "Ανεξάρτητη Αρχή", πετάνε από πάνω τους το μπαλάκι της ευθύνης για τον έλεγχο της τήρησης από τους εργοδότες των μέτρων υγείας και ασφάλειας».

Γι' αυτό «οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις. Μόνο με τη δική μας παρέμβαση μπορούμε να προστατέψουμε τις ζωές μας»!

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε άμεση κινητοποίηση για την προστασία των εργαζομένων, να πάρουν πρωτοβουλίες, να βγουν μπροστά, να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη την εργοδοτική ασυδοσία. Να απαιτήσουν και να επιβάλουν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων.

Ειδικότερα, απαιτούμε για τις μέρες του καύσωνα:

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου, ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Αρθ. 23 Παρ. 4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, διανομές , ιχθυοκαλλιέργειες , κατασκευές , μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου, χωρίς καμία περικοπή.

Πλήρη αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Περιορισμό βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

Διάθεση σε συνεχή βάση, στους εργαζόμενους, πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

Δημιουργία κατάλληλων, κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι

Για να μη θρηνήσουμε λοιπόν για μια ακόμα φορά συναδέλφους μας από την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, είναι άμεση ανάγκη να εκδοθεί οδηγία από το υπουργείο Εργασίας, η οποία να απαγορεύει τη διανομή για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι έντονες καιρικές συνθήκες.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο «να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. Να απευθύνονται άμεσα στα σωματεία τους, στο Εργατικό Κέντρο , για κάθε παραβίαση από την εργοδοσία στη λήψη των μέτρων προστασίας της υγείας.

Καλούμε και την επιθεώρηση εργασίας να παρέμβει όπου χρειαστεί για τη διασφάλιση των μέτρων προστασίας κα υγιεινής των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς.
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 17, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.