Ψυχική Υγεία: Γιατί πυροδοτεί τόσες αντιδράσεις το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Ψυχική Υγεία: Γιατί πυροδοτεί τόσες αντιδράσεις το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση




Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Υγεία, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που εισάγεται για ψήφιση στη Βουλή. Την αντίθεσή τους στον νέο τρόπο λειτουργίας των δομών Ψυχικής Υγείας διατυπώνουν περισσότεροι από 150 φορείς και σωματεία, ανάμεσά τους και Οργανισμοί για τις εξαρτήσεις. Εκτός από τις αλλαγές στο πεδίο της Ψυχικής Υγείας, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση που υποχρεώνει ιδιώτες γιατρούς να βοηθούν στις εφημερίες νοσοκομείων προβληματικών από άποψη ελλείψεων περιοχών, και η οποία έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο.

«Απαιτούμε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την Ψυχική υγεία και Απεξάρτηση! Ένα νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Ένα νομοσχέδιο που πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο τη δράση ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων και παγιδεύει στα δίχτυα τους όσους δίνουν μάχη με την ψυχική ασθένεια και την εξάρτηση. Ένα νομοσχέδιο που «νοθεύει» τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενισχύει την πολιτική «της μείωσης της βλάβης» αντί την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση και καλλιεργεί την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική λογική του «λειτουργικού χρήστη».

Ένα νομοσχέδιο που δεν προβλέπει τίποτα για τα 75 Κέντρα Πρόληψης που προσφέρουν υπηρεσίες προαγωγής της ψυχικής υγείας εδώ και 30 χρόνια, και προεξοφλεί το κλείσιμο τους μετά το 2027 αφού δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια της χρηματοδότησης τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Γιατροί και εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις ψυχιατρικές κλινικές της χώρας, δηλώνουν αντίθετοι με τη διοικητική μεταφορά όλων των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ξενώνες παρακολούθησης ασθενών, οικοτροφεία, κέντρα ψυχικής υγείας) από τα ίδια τα δημόσια νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), καθώς και οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς ΚΕΘΕΑ και «18 Άνω», που υποστηρίζουν ότι καταργούνται στην πράξη όλα τα δωρεάν στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης με την ένταξή τους στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, ο οποίος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Η Ένωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), συμμετέχει στη σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η ΕΙΝΑΠ λέει «όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση». Στα αιτήματά της είναι, μεταξύ άλλων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες. Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση σήμερα στις 11 στην πλατεία Συντάγματος. Μαζί με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, σε κινητοποιήσεις προχωρούν και φορείς απεξάρτησης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες με το νομοσχέδιο αλλαγές στον τομέα της απεξάρτησης.

«Καλούμε όλους τους/τις συναδέλφους/συναδέλφισσες, τους υγειονομικούς, την επιστημονική κοινότητα και τους αντίστοιχους φορείς, την κοινότητα στην οποία δρούμε, την νεολαία, τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και πρόληψης να θεωρήσουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση του δικτύου των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας, πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Η υποχρεωτικότητα των ιδιωτών γιατρών

Μαζί με τις ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η διάταξη που έχει διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ των ιδιωτών γιατρών και του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για το άρθρο 65 που προβλέπει ότι γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ θα κάνουν εφημερίες σε δημόσια νοσοκομεία εφόσον τους ζητηθεί, αλλιώς θα μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να διακόψει τη σύμβαση μαζί τους. Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο προβλέπεται «απαγορευτικό» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όποιον ιδιώτη γιατρό αρνηθεί να συνδράμει στο ΕΣΥ.

«Επιχειρεί η κυβέρνηση να μετατοπίσει την ευθύνη στους ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους γιατρούς για τις τραγικές ελλείψεις των δημόσιων μονάδων υγείας ακόμα και σε βασικές ειδικότητες π.χ. παθολόγοι και να καλλιεργήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό». Απειλεί τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς ότι σε περίπτωση που δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα ανασταλεί η σύμβασης τους με τον ΕΟΠΠΥ και δε θα μπορούν να συνταγογραφούν. Δηλαδή η κυβέρνηση και ο υπουργός υγείας που κόπτονται δήθεν για τους ασθενείς, τους αφήνουν τελείως ξεκρέμαστους αφού δε θα έχουν ούτε καν αυτή τη δυνατότητα της επί πληρωμής συνταγογράφησης, αλλά ούτε και διέξοδο στις αποδεκατισμένες δημόσιες μονάδες υγείας. Τελικά η ποινή που προβλέπει το άρθρο 65 είναι πονή για τους ασθενείς», τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Υπενθυμίζεται ότι για την επίμαχη αυτή ρύθμιση οι ιδιώτες γιατροί απέχουν σήμερα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Είχε προηγηθεί ίδια κινητοποίησή τους και την Παρασκευή, ως ένα τρόπο να δείξουν τι θα συμβεί εάν το Υπουργείο Υγείας ενεργοποιήσει τη ρύθμιση. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε στα τέλη της εβδομάδας που πέρασε ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον στις περιοχές που έχουν ανάγκη, επομένως ανέφερε ότι δεν θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση, εφαρμοστική του νόμου. Ωστόσο, η διάταξη πάει κανονικά προς ψήφιση, με τον Υπουργό να μην κάνει πίσω ως προς τη νομοθέτηση της υποχρεωτικότητας των ιδιωτών γιατρών.
Ψυχική Υγεία: Γιατί πυροδοτεί τόσες αντιδράσεις το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση Ψυχική Υγεία: Γιατί πυροδοτεί τόσες αντιδράσεις το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 29, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.