Αρχαίο θέατρο Γιτάνων:«Πλούτος» του Αριστοφάνη από το Εθνικό θέατρο

Αρχαίο θέατρο Γιτάνων:«Πλούτος» του Αριστοφάνη από το Εθνικό θέατρο 


Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων, ο Δήμος Φιλιατών προσκαλεί το κοινό στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 και ώρα 19.30, να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Δημοσθένη Παπαμάρκου και σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου «Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας», σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και με αρωγούς τον Δήμο Φιλιατών,την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και την ΠΕΔ Ηπείρου.

Με φυσικό φως και ήχο, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη, η οποία σχεδόν 2.500 χρόνια μετά, παραμένει επίκαιρη, μεταφέροντας τον αριστοφανικό προβληματισμό για τον τρόπο κατανομής του πλούτου, την ατομική ευδαιμονία και την κοινωνική ευημερία.

Η είσοδος θα γίνεται υποχρεωτικά με δελτία εισόδου και την καταβολή του αντιτίμου του εισιτηρίου του αρχαιολογικού χώρου: 3 ευρώ (κανονικό) / 2 ευρώ (μειωμένο). Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου όπου θα γίνει η καταβολή του εισιτηρίου, δεν υπάρχει διαθέσιμο τερματικό POS.

Δελτία εισόδου θα διανέμονται στην είσοδο του χώρου, μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης. 

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, μέρος των δελτίων εισόδου θα διανέμονται μέχρι εξαντλήσεως:

α) Στο Δήμο Φιλιατών, την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 και την Πέμπτη 25 Ιουλίου και ώρες 9.30 – 13.00

β) Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 και ώρες 9.00 – 14.00

Για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο γέρος Χρεμύλος πηγαίνει στο μαντείο των Δελφών για να ρωτήσει τον Απόλλωνα, αν πρέπει να αναθρέψει τον γιο του διδάσκοντάς του την αξία της αδικίας, που θα εξασφαλίσει τη μελλοντική του ευμάρεια. Ο Θεός δεν απαντά ευθέως, αλλά τον παροτρύνει να ακολουθήσει τον πρώτο άνθρωπο που θα αντικρίσει βγαίνοντας από το μαντείο. Ο Χρεμύλος ακολουθεί τη συμβουλή του Απόλλωνα και παίρνει στο κατόπι έναν γέρο τυφλό άνδρα. Με τη βοήθεια του δούλου του Καρίωνα, ανακαλύπτει πως ακολουθούσε τον Πλούτο. Το σχέδιο του Χρεμύλου είναι να θεραπεύσει την τυφλότητα του Πλούτου με τη βοήθεια του Ασκληπιού, ώστε εκείνος να μοιράσει δίκαια τα δώρα του στους ενάρετους πολίτες. Η Πενία (Φτώχεια), που διαφέντευε την πόλη έως τώρα, προσπαθεί να τους σταματήσει, θυμίζοντας στον Χρεμύλο -αλλά και στο κοινό- την ανάγκη και την αξία του μετρημένου βίου. Σ’ αυτόν τον αγώνα λόγου, όμως, η Πενία θα χάσει κατά κράτος.

Ο Ασκληπιός κάνει το θαύμα του και ο Πλούτος ανακτά την όρασή του και μαζί τη σοφία του. Στο σπίτι του Χρεμύλου γίνεται το αδιαχώρητο από τις επισκέψεις που δέχεται ο Πλούτος. Η νέα κατάσταση δεν άλλαξε μόνο τις κοινωνικές ισορροπίες αλλά έφερε αναστάτωση και στον Όλυμπο.

Ο Ερμής, ο αγγελιαφόρος των θεών, έχει μείνει άνεργος και ζητάει βοήθεια από τον Πλούτο, ενώ ο Ιερέας στον ναό του Δία λιμοκτονεί, γιατί οι Αθηναίοι έχουν σταματήσει τις θυσίες. Τελικά, πρυτανεύει η σύνεση και ο Πλούτος, συνοδεία του Χορού, οδηγείται στο παλιό του σπίτι, στο πίσω μέρος του ναού της Αθηνάς στον Παρθενώνα, όπου φυλάσσονταν τα χρήματα του Δημοσίου.

Με τον Πλούτο (338 π.Χ.), την τελευταία απ’ τις σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη, αφήνουμε πίσω μας τη δομή και τα μοτίβα της Παλαιάς Κωμωδίας και περνάμε στη Νέα Κωμωδία. Ο Αριστοφάνης στον Πλούτο αφαιρεί τα χορικά, την παράβαση και το κεντρί του περιπαικτικού αστεϊσμού από τον στίχο του, για να στρέψει το ενδιαφέρον του στα προβλήματα του καθημερινού βίου.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση – Διασκευή: Δημοσθένης Παπαμάρκος
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Μάνος Βαβαδάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Τζίνα Ηλιοπούλου – Λίνα Σταυροπούλου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Τάσαινας
Κίνηση: Μυρτώ Γράψα
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Δραματολόγος παράστασης: Βιβή Σπαθούλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Λάσκος
Βοηθός σκηνογράφων – ενδυματολόγων: Αλεξάνδρα-Αναστασία Φτούλη

Παίζουν: Νίκος Γιαλελής (Πλούτος), Κατερίνα Παπανδρέου (Πενία, Ερμής), Κατερίνα Πατσιάνη (Χρεμύλος), Ελίνα Ρίζου (Βλεψίδημος, Χορός), Βασίλης Σαφός (Καρίων)
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

60 λεπτά
Αρχαίο θέατρο Γιτάνων:«Πλούτος» του Αριστοφάνη από το Εθνικό θέατρο Αρχαίο θέατρο Γιτάνων:«Πλούτος» του Αριστοφάνη από το Εθνικό θέατρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 24, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.