Σπουδαία κειμήλια που είχαν κλαπεί από την Πωγωνιανή επιστράφηκαν από τους Αλβανούς

Σπουδαία κειμήλια που είχαν κλαπεί από την Πωγωνιανή επιστράφηκαν από τους Αλβανούς




Σημαντικά κειμήλια που είχαν κλαπεί από το Λαογραφικό Μουσείο της Πωγωνιανής πριν από έξι χρόνια επιστράφηκαν από τις Αλβανικές αρχές. Η «επιστροφή» έγινε σε τελετή στο Ελληνικό Προξενείο στο Αργυρόκαστρο.

Οι δράστες τότε είχαν καταφέρει να διαρρήξουν το μουσείο και ν’ αρπάξουν εκθέματα αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, όπως στολίδια από πωγωνίσιες στολές, στολισμένες πωγωνίσιες κεφαλές και το πιο σημαντικό ιστορικό έκθεμα, την μπιστόλα του οπλαρχηγού Μάρκου Μπότσαρη που έζησε για χρόνια ως αμαρτωλός του Αλή Πασά στον Κακόλακκο, πριν συμβάλλει με τον αγώνα του και τη ζωή του στην παλιγγενεσία του έθνους μας

Η Αλβανική αστυνομία συνέλαβε τους δράστες κι εντόπισε τα αντικείμενα ενώ με τη συνεργασία των Αλβανικών κι Ελληνικών δικαστικών και προξενικών αρχών τα αντικείμενα ταυτοποιηθήκαν και σήμερα επιστράφηκαν στον κάτοχό τους.

Η επιτυχία της γειτονικής αστυνομίας είναι σημαντική καθώς τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο χωριά στην αλβανική πλευρά των συνόρων διαπράττοντας κλοπές και στα χωριά στην ελληνική πλευρά, ρημάζοντας μικροπεριουσίες και τρομοκρατώντας τους κατοίκους.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των αρχών οι κκ Ευάγγελος Μάστακας Εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Ζώντος από το Γραφείο Εισαγγελέα, Παπαγεωργίου Βασιλική και Σακελλιαδη Βασιλική από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγάθων , ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Δημήτρης Σαχαριδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αργυρόκαστρου Petrit Cano, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αργυρόκαστρου Ardian Çipa ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Σ Κουκουλαρης και τα μέλη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανης Παπαδόπουλος Σταύρος και Κιτσωνας Αθανάσιος



Ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Στέλιος Κουκουλάρης που παρέλαβε τα κειμήλια ως εκπρόσωπος του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής επισήμανε τη σημαντικότητα της μέρας, δηλώνοντας:

Αποδείχτηκε ότι η συνεργασία μεταξύ των αρχών γειτονικών χωρών μπορεί να συμβάλει στη φύλαξη των συνόρων, και στην προστασία από μικρά η μεγαλύτερα εγκλήματα.

Η συνεργασία αυτή αποδεικνύει τη φιλία και την καλή γειτνίαση, μεταξύ των δύο λαών, που ξεκινά από δω από τα σύνορα, που είμαστε δίπλα-δίπλα με κοινά προβλήματα και επιδιώξεις.

«Η επιστροφή των κειμηλίων λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς θα εκτίθενται στο Λαογραφικό Μουσείο, που αποτελεί το σημαντικότερο έργο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του και περιμένει επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά ο,τι προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό στη μνήμη μας, τον πολιτισμό και την ιστορία των παππούδων μας» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου Στέλιος Κουκουλάρης.

Πηγή epiruspost.gr
Σπουδαία κειμήλια που είχαν κλαπεί από την Πωγωνιανή επιστράφηκαν από τους Αλβανούς Σπουδαία κειμήλια που είχαν κλαπεί από την Πωγωνιανή επιστράφηκαν από τους Αλβανούς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 03, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.