Πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επαναπροσδιορίζουν τη σύγχρονη χρηματοοικονομική ηγεσία | Του Γιάννη Στάθη

Πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επαναπροσδιορίζουν τη σύγχρονη χρηματοοικονομική ηγεσία | Του Γιάννη Στάθη


Του Γιάννη Στάθη, Αντιπρόεδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών (ΣΕΟΔΙ) Αρθρο για το περιοδικο Financ Pro

Το διεθνές περιβάλλον, στο οποίο μια επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει, έχει αλλάξει δραματικά, ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας και της δραματικής αύξησης του ανταγωνισμού.
Όλες οι παραπάνω εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή του ρόλου της οικονομικής ηγεσίας. Η οικονομική ηγεσία, στο εφεξής, ξεπερνά τα συμβατικά όρια της παραδοσιακής οικονομικής διαχείρισης.
Την τελευταία δεκαετία, ο ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή έχει μετεξελιχθεί από ρόλο «ανθρώπου των αριθμών» σε ρόλο βασικού στελέχους χάραξης στρατηγικής. Ο CFO, μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και το διοικητικό συμβούλιο, συμμετέχει στις εργασίες για τον καθορισμό και την ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής ενός οργανισμού.
Έχοντας τη βασική ευθύνη για τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις, οι CFOs πρέπει να παρέχουν πληροφορίες και αναλύσεις, προκειμένου να υποστηρίζουν βασικές επιχειρηματικές αποφάσεις, να δημιουργούν αποδοτικές και αποτελεσματικές χρηματοοικονομικές λειτουργίες και να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην κερδοφόρα ανάπτυξη.
Με αυτήν την ευρύτερη αποστολή, οι CFOs πρέπει να βασίζονται σε αναλυτικά στοιχεία, προκειμένου να κατανοήσουν το παρελθόν και να «προβλέψουν» το μέλλον.
Ο παραδοσιακός τρόπος λήψης αποφάσεων δίνει πλέον τη θέση του σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων η οποία βασίζεται στα δεδομένα, επιστημονικά και αντικειμενικά.
Μεγαλύτερη ευθύνη από ποτέ, εντός και εκτός της εταιρείας
Ίσως ο ισχυρότερος μοχλός των σημαντικών αλλαγών είναι ότι ο CFO σήμερα αντιμετωπίζει μεγαλύτερη πίεση και μεγαλύτερη ευθύνη από ποτέ, τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό.
Στο εξωτερικό περιβάλλον, οι CFOs πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις των επενδυτών και τους ολοένα και πιο περίπλοκους κανονισμούς που απαιτούν οι ελεγκτικές αρχές και οι χρηματοδότες. Στην πραγματικότητα, οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα και της λογιστικής βλέπουν τις κανονιστικές αλλαγές ως βασική πρόκληση συμμόρφωσης και αναμένουν ότι ο όγκος και η πολυπλοκότητα θα αυξηθούν. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, οι CFOs και οι ομάδες τους πρέπει να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί. Διαφορετικά, η εταιρεία θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.
Εσωτερικά, οι CFOs αντιμετωπίζουν αυξημένο έλεγχο, αυξανόμενη λειτουργική πολυπλοκότητα, αυστηρότερες προθεσμίες και πολλούς άλλους περιορισμούς, αναγκάζοντάς τους να εξελιχθούν προς πιο ενεργό και στρατηγικό ρόλο. Πλέον, οι εταιρείες απαιτούν από τους CFOs και τις ομάδες τους να ενσωματώσουν τα δεδομένα, να παρέχουν βαθύτερες και πιο εφαρμόσιμες ιδέες και να καθοδηγήσουν τα επόμενα χρηματοοικονομικά βήματα του οργανισμού.
Ο οικονομικός ηγέτης πρέπει να έχει βαθιά κατανόηση της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας ή fintech, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική οικονομική ηγεσία. Η fintech περιλαμβάνει ευρύ φάσμα τεχνολογικών καινοτομιών, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν, να βελτιώνουν και να εξελίσσουν τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από mobile banking και peer-to-peer δανεισμό, πλατφόρμες για blockchain και κρυπτονομίσματα.
Τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν τους CFOs
Τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ – Artificial intelligence): Μπορεί να βοηθήσει τους CFOs να επικεντρωθούν στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων υψηλού επιπέδου, όπως η προώθηση της ανάπτυξης και η μεγιστοποίηση της αξίας για τον οργανισμό.
Μηχανική μάθηση (ML – Machine learning): Μπορεί να εξορθολογίσει τις οικονομικές διαδικασίες και να τροφοδοτήσει τους CFOs με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητες λήψης αποφάσεων βάσει αξιόπιστων δεδομένων.
Λύσεις ή υπηρεσίες οι οποίες βασίζονται στο υπολογιστικό νέφος (Cloud solutions ή cloud services): Μπορούν να εξορθολογίσουν τις οικονομικές διαδικασίες και να ενδυναμώσουν τους CFOs με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητες λήψης αποφάσεων βάσει δεδομένων.
Ο αυτοματισμός φέρνει πραγματική επανάσταση στους ρόλους των σύγχρονων Οικονομικών Διευθυντών, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν σε στρατηγικές λειτουργίες και να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις με βάση αξιόπιστα δεδομένα. Παρά το γεγονός ότι η αυτοματοποίηση δεν ήταν συνηθισμένη στα οικονομικά τμήματα, οι έρευνες δείχνουν ότι το 80% των χρηματοοικονομικών λειτουργιών έχει δυνατότητες αυτοματοποίησης. Τώρα είναι η σωστή στιγμή για τους οργανισμούς να αγκαλιάσουν αυτόν τον μετασχηματισμό. Παράλληλα με τις νέες πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι Οικονομικοί Διευθυντές και οι ομάδες τους, τούς ανατίθεται επίσης η εξερεύνηση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός. Αν και οι δυνατότητες αυτών των τεχνολογιών μπορεί να είναι τρομακτικές, αυτά τα εργαλεία έχουν στην πραγματικότητα την ικανότητα να υποστηρίζουν τους CFOs και να διαμορφώνουν το μέλλον του ρόλου.
Ίσως το πιο σημαντικό, η αυτοματοποίηση, έχει τη δυνατότητα να αναλάβει πολλές από τις χειρωνακτικές (manual) εργασίες, οι οποίες συνήθως ανατίθενται στους CFOs και στις ομάδες τους, δίνοντάς τους περισσότερο χρόνο να είναι περισσότερο στρατηγικοί και δημιουργικοί. Στην πραγματικότητα, μελέτες διαπίστωσαν ότι ο χρόνος των περισσότερων οικονομικών στελεχών δαπανάται σε μη στρατηγικές και παραγωγικές εργασίες. Ωστόσο, με την εφαρμογή της αυτοματοποίησης, οι μη παραγωγικές εργασίες αφαιρούνται από την καθημερινότητα των CFOs, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στα πιο στρατηγικά καθήκοντα που απαιτούνται από τους νέους τους ρόλους.
Επιπλέον, αυτές οι αναδυόμενες τεχνολογικές λύσεις παρέχουν κρίσιμα δεδομένα στους CFOs, τα οποία βοηθούν στην ενημέρωση για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Με τη συλλογή και την παροχή των απαραίτητων επιχειρησιακών δεδομένων, η αυτοματοποίηση μπορεί να ενημερώσει τους CFOs και να τους επιτρέψει να κάνουν πιο έξυπνες, ταχύτερες και πιο στρατηγικές επιχειρηματικές επιλογές. Ειδικά καθώς οι CFOs διαδραματίζουν πλέον μεγαλύτερο ρόλο στις συνολικές λειτουργίες της εταιρείας, το 86% των χρηστών αυτοματισμού σημειώνει ότι η τεχνολογία τους βοηθά να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις πιο γρήγορα.
Οι Οικονομικοί Διευθυντές μπορούν να διασφαλίσουν την ακρίβεια των δεδομένων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λήψη αποφάσεων, εφαρμόζοντας αυστηρές διαδικασίες ελέγχου επικύρωσης δεδομένων και ποιοτικού ελέγχου. Αυτό περιλαμβάνει τακτικό έλεγχο και επαλήθευση των πηγών δεδομένων, διασφάλιση της ακεραιότητας των δεδομένων και εφαρμογή πρακτικών προστασίας των δεδομένων. Ο ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή δεν είναι πλέον το στέλεχος των «αριθμών» και αυτός ο οποίος διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του οργανισμού. Σήμερα, οι CFOs βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιχειρησιακής στρατηγικής και της διαλειτουργικής απόδοσης στους οργανισμούς τους. Ενώ αυτή η πρόσθετη πίεση μπορεί να είναι σημαντική, η αυτοματοποίηση μπορεί να βοηθήσει τους CFOs να διευκολυνθούν στον νέο τους ρόλο, να ενισχύσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά τους και να διασφαλίσει ότι οι λειτουργίες είναι εξορθολογισμένες, αποτελεσματικές, ακριβείς και στρατηγικές.
Αγκαλιάζοντας την αυτοματοποίηση, οι σύγχρονοι Οικονομικοί Διευθυντές μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες προκλήσεις και να γίνουν στρατηγικοί ηγέτες που βασίζονται σε δεδομένα και η κινητήρια δύναμη πίσω από την επιτυχία του οργανισμού.
Πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επαναπροσδιορίζουν τη σύγχρονη χρηματοοικονομική ηγεσία | Του Γιάννη Στάθη Πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επαναπροσδιορίζουν τη σύγχρονη χρηματοοικονομική ηγεσία | Του Γιάννη Στάθη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 17, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.