Με ένα νόμο κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης και απεξάρτησης, ανατροπές στην ψυχιατρική περίθαλψη

Με ένα νόμο κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης και απεξάρτησης, ανατροπές στην ψυχιατρική περίθαλψη




Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καθώς φέρνει τα πάνω κάτω όχι μόνο στην ψυχιατρική περίθαλψη αλλά και στις δομές απεξάρτησης.

Ουσιαστικά το νομοσχέδιο φέρει το τέλος των δομών όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα ενώ αλλάζει πλήρως η λειτουργία των ψυχιατρικών δομών και των κλινικών οι οποίες θα ελέγχονται κεντρικά.

Οι αντιδράσεις από τις οικογένειες του ΚΕΘΕΑ είναι πολλές και σε αυτές έρχονται να προστεθούν και αυτές των Κέντρων Πρόληψης όπως είναι σε τοπικό επίπεδο η Σχεδία.

Το διοικητικό συμβούλιο της Σχεδίας τονίζει ότι οι δομές αυτές αποτελούν πυλώνες για την πρόληψη και έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία.

«Δυστυχώς, τα Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αποφάσισαν να μην ακούσουν την κοινωνία και εμμονικά προχωρούν στην κατάθεση του νομοσχεδίου. Ιδιαίτερη δε εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι για τα Κέντρα Πρόληψης δεν προβλέπεται καν η συγχώνευση στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), όπως συμβαίνει για τους φορείς απεξάρτησης. Αντίθετα δρομολογείται η διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, άρα και η κατάργησή τους, κάτι που σημαίνει ότι θα διακοπούν οι παρεμβάσεις στη σχολική και ευρύτερη κοινότητα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ζητά την διατήρηση των Κέντρων Πρόληψης και της αυτονομίας τους, όπως και την διαφύλαξη της ψυχοκοινωνικής φιλοσοφίας της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης.

«Ως Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για να πείσουμε για την αναγκαιότητα της ύπαρξης της πρωτογενούς πρόληψης και τη διατήρηση των Κέντρων Πρόληψης, που έχουν να επιδείξουν μετρήσιμο έργο στις τοπικές κοινωνίες. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, που όλο αυτό το διάστημα της αβεβαιότητας συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και έχουν ακόμη να προσφέρουν πολλά, με όπλα τη γνώση και την εμπειρία τους.

Ελπίζουμε έστω και την ύστατη ώρα να πρυτανεύσει η λογική και η κυβέρνηση να πάρει πίσω ένα νομοσχέδιο, που βάζει ημερομηνία λήξης στα Κέντρα Πρόληψης» καταλήγει.

Πηγή  epiruspost.gr





Με ένα νόμο κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης και απεξάρτησης, ανατροπές στην ψυχιατρική περίθαλψη Με ένα νόμο κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης και απεξάρτησης, ανατροπές στην ψυχιατρική περίθαλψη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 16, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.