ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗ ΛΕΥΚΩΝ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟΥ ΟΦΥΠΕΚΑ

ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗ ΛΕΥΚΩΝ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟΥ ΟΦΥΠΕΚΑ


Πιστή στο ραντεβού της δακτυλίωσης Λευκών Πελαργών (Ciconia ciconia), η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου πραγματοποίησε στις 13 Ιουνίου 2024 (για έβδομη χρονιά) δακτυλιώσεις στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και στις 14 Ιουνίου 2024 (για τέταρτη χρονιά) δακτυλιώσεις στο Δήμο Πωγωνίου. Η δράση υλοποιήθηκε από το προσωπικό της Μονάδας σε συνεργασία με την συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών στην Ελλάδα, με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων καθώς και με τη συμμετοχή εθελοντών.

Φέτος, πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε 5 φωλιές εντός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο Χαροκόπι, στην περιοχή Μπιζανίου, στο Ροδοτόπι, στην Άνω Λαψίστα και στο Νεοχώρι, όπου δακτυλιώθηκαν 21 νεοσσοί πελαργοί του είδους Ciconia ciconia, ενώ στο Δήμο Πωγωνίου πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε 9 φωλιές (Παρακάλαμος, Καλπάκι) και δακτυλιώθηκαν 35 νεοσσοί πελαργοί.

Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διαδεδομένη διεθνώς και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων, της αναπαραγωγικής διαδικασίας και της διάρκειας ζωής τους. Η δακτυλίωση των πελαργών πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν ακόμη πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15- 20 λεπτά και περιλαμβάνει την ασφαλή και ανώδυνη μεταφορά νεοσσών από την κάθε φωλιά στο έδαφος, την τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτησή τους στη φωλιά.

Παράλληλα με τη δακτυλίωση, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των φωλιών από υλικά όπως σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.α., τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς τους. Τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων τους σε περίπτωση που μπλεχτούν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ενώ είχαμε λιγότερες ενεργές φωλιές σε σχέση με το 2023, ήταν αρκετά καλή χρονιά αναφορικά με την επιτυχία αναπαραγωγής και στις οι περισσότερες φωλιές είχαν πολλούς νεοσσούς. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στην περιοχή του Πωγωνίου, ενώ φέτος υπήρξε και σημαντική αύξηση των φωλιών στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων (καταγράφηκαν 36 ενεργές φωλιές εντός του οικισμού).

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου ευχαριστεί θερμά, την συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών, που για μία ακόμα φορά βρέθηκε στα Ιωάννινα για την υλοποίηση των δακτυλιώσεων Λευκών Πελαργών και τις εθελόντριες για τη σημαντική τους συνεισφορά στη διαδικασία των δακτυλιώσεων.

Τον ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων, για την παραχώρηση ειδικού καλαθοφόρου οχήματος και την άψογη συνεργασία και πιο συγκεκριμένα τη Διευθύντρια, τον Τομεάρχη εκμετάλλευσης, καθώς και το τεχνικό προσωπικό που συμμετείχε ενεργά και βοήθησε σημαντικά για την υλοποίηση της δράσης.

ΟΦΥΠΕΚΑ

ΟΦΥΠΕΚΑ Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποστολή τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περισσότερες πληροφορίες: www.necca.gr
ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗ ΛΕΥΚΩΝ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟΥ ΟΦΥΠΕΚΑ ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗ ΛΕΥΚΩΝ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟΥ ΟΦΥΠΕΚΑ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 04, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.