Σχεδιάζεται νέος Καλλικράτης; -Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Σχεδιάζεται νέος Καλλικράτης; -Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου
 


Δημοσιογραφικές πληροφορίες των τελευταίων ημερών, με αφορμή και την συζήτηση που έχει ανοίξει για τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, θέλουν την Κυβέρνηση να επεξεργάζεται “νέο Καλλικράτη”.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές θέλουν το σχέδιο να εφαρμοστεί από τις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες εξετάζεται να γίνουν και πάλι ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, δηλ. στα μέσα του 2009. ( Η μεγάλη αποχή στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, φαίνεται ότι θορύβησε πολλούς..)

Μέσα στις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι:

–Η δραστική μείωση των Περιφερειών από 13 σε 8, όχι κατ’ ανάγκη στα όρια των σημερινών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
( Για την ιστορία, παρόμοια πρόταση για 8 Περιφέρειες, είχε καταθέσει προ 20ετίας, μέσα από το βιβλίο του “Ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης”, ο τότε Βουλευτής Πρέβεζας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής κ. Γιάννης Τσεκούρας)

–Η περαιτέρω μείωση του συνολικού αριθμού των Δήμων, με νέες γενναίες συνενώσεις.

(Μάλιστα εξετάζεται το σενάριο, μικροί νομοί, όπως η Πρέβεζα, η Θεσπρωτία, η Λευκάδα κ.α., προτείνεται να αποτελέσουν ένα Δήμο, με παράλληλη μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού από τις Περιφέρειες).
Βεβαίως όλες αυτές οι αλλαγές, πέρα από τα «μεγάλα» λόγια που θα τις συνοδεύουν, δε στοχεύουν ούτε στην Περιφερειακή συγκρότηση της χώρας , κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ούτε βεβαίως στην ενίσχυση της Αποκέντρωσης και στην ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης, με πόρους και μέσα,.

Όλα σχεδιάζονται και πάλι για να υπάρξει μείωση λειτουργικών δαπανών, η γνωστή “οικονομία κλίμακος”.

Μέχρι στιγμής μιλάμε για σχέδια και προτάσεις επί χάρτου, τα οποία, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδεχομένως και εντός του έτους θα τεθούν υπ’ όψη της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, πριν βγουν σε δημόσια διαβούλευση…

Περισσότερες πληροφορίες θα έχουμε από τις αρχές του Φθινόπωρου!
Σχεδιάζεται νέος Καλλικράτης; -Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου Σχεδιάζεται νέος Καλλικράτης; -Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.