Συνεχείς έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες της Ηπείρου, αυστηρά μέτρα από τις γαλακτοβιομηχανίες

Συνεχείς έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες της Ηπείρου, αυστηρά μέτρα από τις γαλακτοβιομηχανίες




Με συνεχείς ελέγχους στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και αυστηρά μέτρα που έλαβαν οι γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής, η Ήπειρος επιχειρεί να θωρακιστεί στην πανώλη των αιγοπροβάτων που έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλη την χώρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κανένα ανησυχητικό στοιχείο όμως αυτό δεν εφησυχάζει.

«Οι έλεγχοι που κάνουμε είναι στοχευμένοι. Πηγαίνουμε σε εκτροφές, μιλάμε με τους παραγωγούς και τους ενημερώνουμε. Δεν έχουμε κάτι ανησυχητικό μέχρι τώρα. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί, να κάνουν απολυμάνσεις και να προσέχουν τα οχήματα που εισέρχονται στις μονάδες» ανέφερε σε δηλώσεις που έκανε η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου Αικατερίνη Ντόντορου.

Από την ενημέρωση που έχουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες προκύπτει ότι στην περιοχή δεν έχουν έρθει ζώα από την Ρουμανία, που θεωρούνται ύποπτα για την μεταφορά της νόσου, παρόλα αυτά οι έλεγχοι και η ενημέρωση είναι συνεχείς.

Η κ. Ντόντορου επεσήμανε ότι όλες οι γαλακτοβιομηχανίες στην Ήπειρο έχουν προχωρήσει σε αυστηρότατα μέτρα, κυρίως με την κίνηση των οχημάτων τους, μέτρα τα οποία είναι απολύτως ορθά και στην σωστή κατεύθυνση για την μείωση του κινδύνου μεταφοράς της πανώλης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ιχνηλατούνται όλες οι πορείες των ζώων, σημειώνοντας ότι «όταν ήρθαμε να πάρουμε δείγμα στην Αττική, όπως κάναμε και στην Κόρινθο, αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε ακολουθώντας συγκεκριμένες ροές των ζώων και βλέποντας από τις αρχικές μολυσμένες μονάδες ποια ζώα έχουν μπει και ποια ζώα έχουν βγει».

Επίσης επισήμανε πως «κάθε φορά που έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή υγειονομική ταφή και στη συνέχεια απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της».

Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα απαγορεύτηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Πηγή epiruspost.gr
Συνεχείς έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες της Ηπείρου, αυστηρά μέτρα από τις γαλακτοβιομηχανίες Συνεχείς έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες της Ηπείρου, αυστηρά μέτρα από τις γαλακτοβιομηχανίες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 31, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.