Συναγερμός και στην Ήπειρο για την πανώλη – Εντατικοί οι έλεγχοι, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση

Συναγερμός και στην Ήπειρο για την πανώλη – Εντατικοί οι έλεγχοι, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση



Έλεγχοι για τον πρόωρο εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης σε ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, διενεργούνται τις τελευταίες μέρες με εντατικό ρυθμό από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, υπό το φόβο μετάδοσης της ασθένειας από τη γειτονική Θεσσαλία, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα και έχει σημάνει γενικός συναγερμός στη χώρα.

Πρόκειται για μια ασθένεια που όταν εντοπιστεί οδηγεί στη θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού και τις τελευταίες ώρες ξεκίνησαν εντατικοί έλεγχοι στη Θεσσαλία από κλιμάκια κτηνοτρόφων, οι οποίοι πηγαίνουν εκεί από πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Κατερίνας Ντόντορου, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ηπείρου δεν έχει προκύψει κανένα κρούσμα στην Ήπειρο μέχρι στιγμής, από τους ελέγχους που έχουν γίνει.

Ωστόσο κάλεσε τους παραγωγούς να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση γιατί όπως είπε, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό νόσημα για τα αιγοπρόβατα και μόνο γι’ αυτό και όχι για τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα.

Όπως τόνισε η κ. Ντόντορου, η πανώλη δε μεταδίδεται ούτε με το γάλα ούτε με το κρέας ούτε με κανέναν άλλο τρόπο και οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν γι’ αυτό. Η ασθένεια αυτή δεν μεταδίδεται με κανένα τρόπο και δε μολύνει τον άνθρωπο.

Για τους παραγωγούς συστήνονται αυξημένη μέτρα βιοασφάλειας για τα οποία η Διεύθυνση Κτηνιατρικής κάνει συνεχώς ενημερώσεις και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής τα γνωρίζουν.

Όπως σημείωσε η κ. Ντόντορου, το ζωικό κεφάλαιο στη χώρα έχει συρρικνωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια και δεν υπάρχει το περιθώριο για περαιτέρω μείωση του ζωικού κεφαλαίου και των παραγόμενων προϊόντων από μια σοβαρή ασθένεια.

Πρέπει να διαφυλάξουμε το ζωικό κεφάλαιο τόνισε, μιλώντας για τα 800.000 αιγοπρόβατα που έχουν απομείνει στην Ήπειρο και για τις μεγάλες μονάδες παραγωγής τυριών.

Καταλήγοντας επεσήμανε πως είναι πολύ εύκολο να υπάρξει μεταφορά της ασθένειας από τη Θεσσαλία γιατί η νόσος ταξιδεύει ακόμα και με τις ρόδες των αυτοκινήτων.

Συναγερμός και στην Ήπειρο για την πανώλη – Εντατικοί οι έλεγχοι, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση Συναγερμός και στην Ήπειρο για την πανώλη – Εντατικοί οι έλεγχοι, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 22, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.